dijous, 16 de febrer del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 16 de febrer de 1915 neix al barri de Sant Martí de Provençals, a Barcelona, el militant i guerriller anarquista César Saborit Carrelero

Cèsar Saborit CarreleroAlgun servei franquista havia detectat el 4 d’abril de 1950 Saborit fent un pas de frontera, segons consta en una fotografia enviada pel comissari de policia de Figueres a la Brigada Política Social junt a una ordre de cerca i captura contra la seva persona, amb data del 20 de juny de 1950. 
L’abril de 1951, es decideix acompanyar Josep Lluís Facerias, passant la frontera del Pirineu amb Facerias, Teófilo Navarro Fradique i Jesús del Olmo Sáez des d’Oceja (Alta Cerdanya). 


Cèsar Saborit Carrelero: 
El 16 de febrer de 1915 neix al barri de Sant Martí de Provençals, a Barcelona, el militant i guerriller anarquista César Saborit Carrelero.
Des de molt jove va militar en les Joventuts Llibertàries al seu barri i en els dels de Sant Andreu i del Clot, i també va ser militant anarcosindicalista de la construcció barcelonesa. En 1932 participa en els més actius grups d'acció i era l'encarregat d'un arsenal clandestí.
El juliol de 1936 va intervenir en les lluites antifeixistes a Barcelona i després va combatre en la Columna Durruti i en el selectiu Batalló de la Mort.
Acabada la guerra, va ser empresonat uns anys i després es va incorporar en l'organització clandestina on va sobresortir pel seu activisme. En 1949 va ser nomenat secretari del clandestí Sindicat de la Construcció de la CNT-AIT de Barcelona i més tard secretari del Comitè Regional de Catalunya de la CNT-AIT, després de la caiguda del Comitè de Grau i de Capdevilla a finals de 1948, i va fer costat les accions armades de Los Maños.
El 2 de juliol de 1949, amb Domingo Ibars Juanias, Pere Adrover Font, Arquímedes Serrano Ovejas i Framcisco Martínez Márquez participà en l'atracament de la fàbrica de ceràmiques ICAM, al carrer Pere IV núm. 109, emportant-se 50.000 pessetes.
El 9 d'octubre, amb Julio Rodríguez, Pere Adrover Font, Miguel García García, Manuel Fornés Marí i Francisco Martínez Márquez, assaltà el meublé «La Casita Blanca», al carrer Bolívar de Barcelona, emportant-se 37.000 pessetes i la documentació dels clients.
El 14 d'octubre, amb Josep Sabaté Llopart, Pere Adrover Font, Francisco Martínez Márquez i Juan Serrano, participà en l'atracament a la joieria de Manuel Capdevila Massana, a la via Laietana núm. 129, en el qual es portaren 400.000 pessetes.
L'endemà, 15 d'octubre de 1949, amb Ginés Urrea Piña, José Pérez Pedrero, Arquímedes Serrano Ovejas, Santiago Amir, Julio Rodríguez Fernández i Francisco Martínez Márquez, s'apropià de 31.000 pessetes en l'atracament de l'empresa «Construcció Pàmies, S. A.», al carrer Aribau núm. 117 de Barcelona.
Després de les caigudes de finals d’any en primers de 1950 participa en la guerrilla de Marcel·lí Massana i poc després marxa a l’hexàgon francès, realitzant missions orgàniques del Moviment Llibertari a ambdues bandes de frontera. A finals de març d’aquell any tornà a Barcelona arran de les baixes de guerrillers anarquistes a l’Interior durant els mesos de gener i febrer. En l’expedició, a més de Saborit hi havia Josep Lluís Facerias i Antoni Franquesa Funoll (En Toni).
Algun servei franquista havia detectat el 4 d’abril de 1950 Saborit fent un pas de frontera, segons consta en una fotografia enviada pel comissari de policia de Figueres (Alt Empordà) a la Brigada Política Social junt a una ordre de cerca i captura contra la seva persona, amb data del 20 de juny de 1950.
Aleshores intervingué en diverses accions, com ara la col·locació d'una bomba l'1 d'abril («Día de la Victoria») a Barcelona i l'atracament frustrat realitzat el 17 d'aquell mateix mes. 
El 19 d'abril de 1950 junt a Antoni Franquesa Funoll, Antoni Franquesa Funoll i Josep Lluís Facerias atracaren un forn de pa a Cerdanyola del Vallès (Vallès Occidental). El grup va ser interceptat per la Guàrdia Civil en un control de carreteres a prop de Santa Maria de Montcada  (Vallès Occidental) i el company Franquesa caigué abatut mentre Saborit i Facerias aconseguiren fugir camps a través sota una pluja de bales.  
Al cap de poc de passar la frontera per refugiar-se a l’Estat francès, l’abril de 1951, després de moltes vacil·lacions i de l'oposició de la CNT-AIT de l'Exili, es decideix acompanyar Josep Lluís Facerias, amb qui havia lluitat en la guerrilla llibertària, en la incursió pel Barcelonès de 1950. Quan la Comissió de Defensa del Moviment Llibertari Espanyol a l’Exili detectà aquesta expedició guerrillera organitzada per Facerias intentar evitar-la anant a la frontera però Saborit, Facerias, Teófilo Navarro Fradique i Jesús del Olmo Sáez ja havien entrat a l’Interior des d’Oceja (Alta Cerdanya).
El 19 de juliol de 1951, cap al migdia, va ser assassinat a boca de canó per dos policies de la Brigada Político Social dins del troleibús Santa Coloma de Gramanet-Meridiana, davant el número 345 del carrer Sant Andreu de Barcelona.
Quan va morir, la seva companya Magdalena Roig i el seu fill Cèsar, nascut el 3 de juny de 1942, eren a l’Estat francès i la seva mare, Antolina Carrelero, veïna de Barcelona, desconeixia que el seu fill estava a la ciutat, ja que havia passat la frontera entre març i abril d’aquell any amb la companya i el seu nen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada