dijous, 16 de febrer del 2017

Celrà es mobilitza contra unes maniobres de l'Exèrcit espanyol en les Gavarres

L'activitat militar està prevista per a dilluns vinent en camins rurals de Celrà i de Girona.
La gent de Celrà diu que és el primer cop que n'hi fan en el terme municipal. 
El consistori ha fet un ban en què ho prohibeix. 
Llançà, nou municipi que rebutja les maniobres de l'Exèrcit. 
El municipi ha recordat al Ministeri de Defensa que van aprovar una moció en contra després que els hagin comunicat nous exercicis militars. 
 
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 16/02/2017 
Celrà/Girona (Gironès).

Segons l’Agència Catalana de Notícies l'Exèrcit espanyol va comunicar ahir els ajuntaments de Girona i Celrà, al Gironès, que dilluns vinent durà a terme unes maniobres militars en camins rurals dels dos municipis, i el de Celrà ha endegat mobilitzacions per impedir-ho.
La comandància militar de Girona va trametre ahir als consistoris --amb còpia a la Subdelegació del Govern espanyol-- la informació que 80 militars faran ús el dilluns 20 de febrer de camins dels dos termes municipals per fer una marxa a peu acompanyats de quatre vehicles lleugers tot terreny (CNLTT) i dos busos. L'objectiu de l'activitat és fer “exercicis d'enduriment”, segons s'explica en la carta que han rebut. L'Exèrcit no ha confirmat on es faran les maniobres, però se sospita que serà a les Gavarres. 

L’AJUNTAMENT DE CELRÂ NO ELS VOL
El govern municipal de Celrà no es quedarà amb els braços plegats davant d'aquest anunci, va explicar ahir l'alcalde, Dani Cornellà (CUP). Ahir mateix el govern celranenc va emetre un ban en què prohibeix que es facin maniobres militars dins el seu terme. Cornellà va dir que en faran difusió a través de diverses plataformes, per assabentar-ne totes les veïnes i tots els veïns, i que ho comunicaran a la Subdelegació del Govern espanyol, al Ministeri de Defensa i al Govern de la Generalitat de Catalunya.
En previsió que l'Exèrcit pugui fer cas nul de la prohibició, l'alcalde de Celrà anuncia que es treballarà per generar una resposta ciutadana a la presència de l'Exèrcit al terme municipal. 

MANIOBRES “NO CASUALS”
Cornellà diu que pel que recorden és la primera vegada que l'Exèrcit espanyol decideix fer maniobres al seu municipi: “No tenim constància que n'hi haguessin vingut a fer abans, i és evident que si venen ara no és per casualitat.” Es refereix a la moció que el ple va aprovar per unanimitat al novembre en què donaven suport a la Diputació de Girona per endegar accions davant del Ministeri de Defensa del Govern espanyol per reclamar el traspàs a la Generalitat de Catalunya del patrimoni militar que mantinguin en desús per destinar-lo a usos públics de caràcter civil. En la moció es rebutjaven també “els actes d'exaltació militar i de legitimació de la violència de les armes” en espais civils de la demarcació, i es decidia reclamar a les instàncies militars que cessessin les maniobres militars en espais que no siguin estrictament militars. 
Aquesta moció, explica l'alcalde, va rebre una contestació d'un coronel de l'Exèrcit de Terra, que els informava que havien rebut l'acord de ple municipal però que continuarien fent maniobres quan els semblés oportú. El militar, a més, rebutjava que aquestes activitats de l'Exèrcit fossin actes d'exaltació de la violència. Poc temps després de la resposta del coronel, la comandància militar de Girona ha comunicat a Celrà les maniobres que volen dur a terme dilluns. Per Cornellà la concatenació d'uns fets i altres és clara.  

“UN INTERNT D’ATEMORIR” L’AJUNTAMENT DE CELRÀ
L'alcalde atribueix l'acció de l'exèrcit a un intent d'atemorir-los “per la força de les armes”, i ho considera “una falta de respecte a una decisió del ple”. Ho qualifica d'“indecència i perversió de la democràcia”, i assegura que hi respondran políticament i també des de l'àmbit ciutadà si no s'atura. 

MADRENAS DIU QUE NO POT PROHIBIR LES MANIOBRES A GIRONA
Per la seva banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, no va voler fer manifestacions ahir sobre les maniobres. Va fer, però, una piulada a Twitter en què expressava la voluntat de trobar una solució acordada al que qualifica de “conflicte”. La piulada diu: “Un cop rebut el fax de les maniobres de l'exèrcit a les Gavarres, estic explorant les vies de resolució d'aquest conflicte, sense precipitació”.  
L'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, avui ha dit que creu que les maniobres militars que l'Exèrcit preveu fer dilluns vinent són una "greu irresponsabilitat". L'Ajuntament de Girona sospita que, tot i que Defensa no ho ha precisat, la marxa on hi prendran part fins a vuitanta soldats es farà per la zona de Sant Miquel i les Gavarres (a cavall entre els termes de Girona i Celrà). Un espai que diàriament concentra molts excursionistes i esportistes. "N'hi ha que diuen que és com una Rambla", ha dit Madrenas. L'alcaldessa afirma que legalment té les mans lligades, i que no pot prohibir les maniobres, però sí que ha enviat un burofax urgent a l'Exèrcit dient-los que el lloc és "molt transitat" i reclama al delegat de l'Estat, Enric Millo, que demostri "la seva oferta de diàleg" aturant l'exercici militar. Si les maniobres s'acaben fent, Madrenas ja alerta que l'Ajuntament farà "responsables" els soldats de qualsevol "incident o accident" que provoqui la marxa.
D'ençà que va rebre la notificació de les maniobres, l'Ajuntament de Girona ha intentat trobar una escletxa legal per impedir que l'Exèrcit es desplegui a la zona. Diu que no n'ha trobada cap; "no hi ha opció jurídica per prohibir-ho", ha precisat Madrenas. Però això no treu que el Consistori hagi dit obertament que s'oposa a la presència dels soldats.
L'alcaldessa creu que la marxa d'enduriment, on hi prendran part una vuitantena d'efectius i quatre camions lleugers tot terreny, es farà a la zona del castell de Sant Miquel. De fet, aquesta part de les Gavarres és la que cau a cavall dels termes de Girona i Celrà, i el comunicat de l'Exèrcit recull que els soldats es desplegaran per camins rurals dels dos municipis. 

MÉS TANCS A LA BASE MILITAR DE L’ALBERA
El 19 de gener passat a la base militar de Sant Climent Sescebes (Albera, Alt Empordà) les màximes autoritats militars de la demarcació gironina van participar en l'acte oficial de transformació de l'antic regiment de caçadors de muntanya Arapiles núm. 62 en el nou batalló d'infanteria mecanitzada Badajoz I/62, integrat en la brigada Aragón I. Aquesta transformació -- que s'emmarca en la reorganització de l'Exèrcit espanyol-- implicarà, segons informa el mateix exèrcit, “una important renovació dels materials i sistemes d'armes, i la incorporació de noves capacitats de combat que suposaran un canvi profund en la instrucció de la unitat de Sant Climent Sescebes”.
Tal com explicava recentment Tomàs Gisbert --investigador del Centre Delàs d'Estudis per la Pau-- la presència d'un batalló mecanitzat a l’Albera implica que les tropes es desplacin sobre vehicles cuirassats sobre cadenes armats amb canons que els puguin donar foc de suport. Les mateixes fonts assenyalen que Sant Climent Sescebes disposaria de 100 vehicles de combat d'infanteria, blindats sobre erugues que ja han començat a arribar. Es passa, doncs, a ser base i camp de maniobres de blindats, amb pràctiques de mobilitat i de tir que auguren més impacte i pressió de la base militar Álvarez de Castro sobre l'Albera. 

LLANÇÀ, NOU MUNICIPI QUE REBUTJA LES MANIOBRES DE L’EXÉRCIT
L'Ajuntament de Llançà (Alt Empordà) ha reclamat al Ministeri de Defensa, la Subdelegació del Ministeri de Defensa a Girona i a la base militar de Sant Climent Sescebes que "s'abstinguin de fer maniobres a peu i amb vehicles" pel seu terme. El ple del municipi va aprovar fa mesos una moció declarant-se "territori desmilitaritzat".
Aquest dijous hi ha hagut soldats fent maniobres pel terme i el Coronel Comandant de la província ha comunicat al consistori que se'n faran més tant demà com el 28 de febrer. Davant d'això, avui mateix l’Ajuntament de Llançà ha reiterat a l'Exèrcit la seva oposició municipal. Vila espera que atenguin la seva demanda i s'aturin els exercicis previstos. El municipi se suma així a les reivindicacions de Celrà, que ha rebutjat aquestes pràctiques.
"Llançà es va declarar territori desmilitaritzat a través d'una moció que sembla que ara ha caigut en un sac trencat i això és preocupant", ha assegurat Vila.
La comunicació els va arribar, explica, per part del Coronel Comandant de la demarcació de Girona. A l'escrit els avisaven que tenien previst fer exercicis municipals al seu terme els dies 6, 16,17 i 28 de febrer. 

SOLDATS DE MANIOBRES A LA CARRETERA ENTRE LLANÇÀ i COLERA
Vila diu que, en principi, les actuacions es fan en una zona de muntanya entre Llançà i Colera però que aquest dijous --i per sorpresa d'alguns veïns-- s'han pogut veure diversos militars a peu de la carretera que uneix els dos municipis. 

“LES MOCIONS HARIEN DE SER D’OBLIGAT COMPLIMENT”
Per l'alcalde aquesta situació no és de rebut i remarca que les mocions haurien de ser d'"obligat compliment". Per recordar-los la posició municipal, la Junta de Govern local ha acordat un nou escrit que s'ha enviat a la delegació del Ministeri de Defensa a Catalunya, a la Subdelegació del Ministeri de Defensa a Girona i als estaments militars de la base militar Álvarez de Castro de Sant Climent Sescebes. 
"Nosaltres ho hem enviat i esperem a veure si s'abstenen de fer-ho", insisteix. En aquest sentit, Vila afegeix que "el més preocupant és que ells fan la comunicació, però tu no tens cap opció d'oposar-t'hi".  
Amb la mesura, Llançà se suma a les reivindicacions que ha fet Celrà en contra de les maniobres que l'Exèrcit espanyol preveu fer dilluns vinent entre els dos termes municipals.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada