dimecres, 4 de gener del 2017

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST; El 4 de gener de 1923 neix a La Línea de la Concepción l'anarcosindicalista Alberto Payán

Notícia sobre un nomenament d'Alberto Payán apareguda en el periòdic parisenc "Solidaridad Obrera" (17 de juny de 1950)
En el decurs de la Retirada de febrer de 1939, tota la seva família, llevat de dos germans majors que lluitaven al front, creuà el Pirineu. El seu pare va ser internat als camps de concentració d'Argelers de la Marenda i de Bram i ell, que només tenia 16 anys, i una part de la seva família, va ser enviat al departament de les Vosges. 


Alberto Payán: 
El 4 de gener de 1923 neix a La Línea de la Concepción (Cadis, Andalusia) l'anarcosindicalista Alberto Payán.
El juliol de 1936, quan el cop militar feixista, la seva família es trobava a Tànger (Marroc) –aleshores una ciutat en condomini de zona internacional-- on el seu pare treballava de lampista i ell estudiava a l'Escola Francesa.
L'abril de 1937 tota la seva família aconseguí arribar a Barcelona, on continuà els seus estudis a l'escola catalana.
En el decurs de la Retirada de febrer de 1939, tota la seva família, llevat de dos germans majors que lluitaven al front, creuà el Pirineu. El seu pare va ser internat als camps de concentració d'Argelers de la Marenda (Rosselló) i de Bram (Aude, Llenguadoc, Occitània) i ell, que només tenia 16 anys, i una part de la seva família, va ser enviat al departament de les Vosges (Lorena, Gran Est). Després de tres mesos, quan la guerra interimperiasta amb Alemanya era imminent, va ser enviat a un camp de refugiats a Garait (Cruesa, Llemosí, Occitània). El maig de 1940, amb la declaració de guerra, el camp va ser clausurat i esdevingué la seu d'una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE). Mentre les seves germanes eren enviades a realitzar tasques agrícoles, ell fou destinat a la construcció d'una fàbrica de cartutxos.
Durant l'ocupació alemanya treballà als boscos per abastir de fusta les fàbriques d'esclops. En 1944 s'afilià a la Federació Local de Garait de la Confederació Nacional del Treball (CNT), que comptava aleshores amb una trentena de militants. Va ser nomenat comptable d'aquesta Federació Local, encarregat de distribuir els segells de cotització als militants.
En 1946, buscant feina, s'establí a Montluçon (Alier, Borbonès, Alvèrnia, Occitània) on trobà feina a la fàbrica Dunlop, treball en el qual restà fins al 1981. Militant de la Federació Local de Montluçon de la CNT-AIT, entre 1962 i 1963 fou secretari d'Administració de la CNT del massís septentrional (Occitània). En 1978 fou nomenat tresorer de la Federació Local de Montluçon i entre 1982 i 1989 exercí d'administrador de la CNT del massís septentrional.
El seu testimoni va ser recollit per Pierre Buboisset en el seu llibre La CNT en exil. Une présence libertaire espagnole dans le Puy-de-Dôme de 1945 à 1975. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada