dijous, 1 de desembre del 2016

Incompliment del cabal del Ter a Girona tot i la pluja

http://d1abj31dnwl5uq.cloudfront.net/imatges/01/02/alta/780_0377_102691_2244d0a18b4f25b062888f9b9c26cf6a.jpg
Els mesuratges d'Aigua és Vida mostren que només en tres dels trenta dies de novembre s'ha arribat al mínim fixat el 2006. 
L'entitat no acaba de confiar en la voluntat de Rull d'arreglar el greuge. 


 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 01/12/2016 
Girona (Gironès).- 

Llegim en la premsa convencional gironina el fet que “ni plovent passa per Girona un cabal mínim ni digne ni legal”, segons el portaveu a Girona d'Aigua és Vida, Pau Masramon, que es mostra escèptic amb la voluntat del conseller de Territori, Josep Rull, “d'arreglar aquest vell greuge territorial”. Així resumeix la situació.
Masramon recorda que “les dades són incontestables”: des que es van començar a fer mesuratges diaris al pont de la Barca, al març, hi ha hagut ja 151 dies en què “la Generalitat incompleix la seva pròpia normativa, el pla de cabal de manteniments del 2006”. Només s'ha arribat al mínim establert 124 dels 275 dies. Així, en aquests nou mesos, s'ha incomplert un 55% dels dies. De fet, només s'ha complert bàsicament a l'estiu, un fet que Aigua és Vida atribueix als drets dels regants. En els tres primers mesos, es va incomplir gairebé sempre: en un 85% dels casos. A l'estiu, en canvi, gairebé es complia sempre. A partir de mitjan setembre, però, s'ha tornat a l'incompliment gairebé continu. Els últims dos mesos i mig s'ha complert només 11 dies de 76. És a dir, que s'ha tornat a incomplir un 85,5% de dies.
Si mirem les últimes dades, en la primera quinzena de novembre no es va arribar cap dia al mínim de 4,60 m³/s i en la segona quinzena de novembre, malgrat la pluja, només s'ha complert tres dies i ben just. En global, aquests últims 15 dies de mitjana ha passat un 13,32% menys de cabal del fixat.
Davant aquest panorama, Masramon és escèptic davant la trobada que hi haurà demà divendres amb el conseller Rull a Girona per constituir la Taula del Ter entre govern i entitats del territori. “No sé quines promeses ens vol presentar”, afirma Masramon, que amb les dades a la mà considera que Rull no té “cap mena de credibilitat a priori”. Així, afirma que “costa molt creure que tingui voluntat real” de solucionar “aquest espoli, aquesta solidaritat hídrica mal entesa”. En aquest sentit, tenen clar que cal continuar la mobilització. Masramon recorda que està previst fer un gran acte a Barcelona el 4 de febrer per donar visibilitat al problema en un àmbit nacional. La intenció és convocar “tota la gent de la conca fluvial del Ter” a una concentració a la plaça de Sant Jaume i lliurar un manifest al president de la Generalitat, Carles Puigdemont. A més, es farà una roda de premsa per als mitjans d'àmbit nacional: “Creiem que és un problema nacional i se li ha de donar visibilitat arreu de Catalunya”, subratlla.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada