dilluns, 28 de novembre del 2016

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST: El 28 de novembre de 1905 neix a Cuevas de Vera l'anarcosindicalista Francisco Higueras Pérez

Francisco Higueras Pérrez
En  la Retirada de 1939 passà la frontera del Pirineu i va ser reclòs als camps francesos de concentració d'Argelers de la Marenda i de Vernet d’Arièja. Després va ser adscrit a una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) i enviat a Montoliu, on va ser detingut per la Gendarmeria i lliurat als nazis  




Francisco Higueras Pérez: 
El 28 de novembre de 1905 neix a Cuevas de Vera (Almeria, Andalusia) l'anarcosindicalista Francisco Higueras Pérez, conegut com El Siete. Emigrat a Barcelona, milità del Sindicat de la Construcció de la Confederació Nacional del Treball (CNT) i s'establí a la barriada popular de les Cases Barates de Can Tunis, al barri barceloní d'Horta.
El 10 d'agost de 1932 va ser detingut, amb Andrés Fuentes de Haro, arran durant la vaga dels obrers contra la «Companyia Colindres» d'extraccions d'arenes del riu Llobregat, acusat d'agredir l'encarregat Amadeu Madrià. En 1934 formà part de la comissió de la vaga dels lloguers del seu barri.
Durant la Guerra Civil va ser membre de la comissió de la barriada del Prat Vermell, adscrita al Sindicat de la Construcció de la CNT-AIT, i formà part de les Patrulles de Control.
En  la Retirada de 1939 passà la frontera del Pirineu i va ser reclòs als camps francesos de concentració d'Argelers de la Marenda (Rosselló) i de Vernet d’Arièja (Llenguadoc, Occitània). Després va ser adscrit a una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) i enviat a Montoliu (Aude, Llenguadoc, Occitània), on va ser detingut per la Gendarmeria i lliurat als nazis.
Durant la seva conducció als camps d'extermini, el tren va ser detingut a Bordeus (Gironda, Nova Aquitània, Occitània) per l'Organització Todt --grup d'enginyeria civil i militar depenent del Ministeri d'Armament del III Reich-- i fou reclutat, entre d'altres, per a treballar com a presoner en la construcció d'una base de submarins.
Posteriorment, formà part del Batalló «Libertad», majoritàriament llibertari, que jugà un paper decisiu en l'Alliberament de Bordeus.
Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista continuà militant en la CNT-AIT a l’Exili i fou un dels responsables de la Federació Local d’Hloira (Gironda, Nova Aquitània, Occitània). Posteriorment fou membre de la Federació Local de Bordeus de la CNT-AIT en l’Exili i de la Comissió de Relacions del Prat Vermell en l'Exili.
Francisco Higueras Pérez va morir l'1 de gener de 1989 a Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada