dimecres, 30 de novembre del 2016

Avui presentació a Perpinyà de l’assaig d’història ‘Amb ulls estrangers’

http://www.editorialbase.cat/imatges/llibres/ullsestrangers(pg).jpg
Estudi per tal d’intentar entendre perquè no es va arribar a proclamar la independència del Principat de Catalunya durant la Guerra Civil. 
L’autor, Arnau González i Vilalta, és professor a la Universitat de Barcelona. 



   
 
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 30/11/2016 
Perpinyà (Rosselló).-  

A les 18:30h a la Casa de la Generalitat, de Perpinyà (Rosselló), l’historiador  Arnau González i Vilalta, presenta avui el seu llibre ‘Amb ulls estrangers, Quan Catalunya preocupava Europa. Diplomàcia i premsa internacional durant la Guerra Civil‘ (Editorial Base).
L’autor ha fet un repàs sistemàtic de la premsa internacional i de notes públiques o secretes de diplomàtics, contraposant-los amb les declaracions i les accions de les diferents formacions de l’antifranquisme durant la Guerra Civil, per tal d’intentar entendre perquè no es va arribar a proclamar la independència del Principat de Catalunya.
Professor d’història a la Universitat de Barcelona (UB), Arnau González i Vilalta ha escrit un llibre rigorós, complet i amb molts aspectes sorprenents. Una bona ocasió de conèixer més bé una part bastant ocultada de la història de Catalunya.
Si hi ha un període històric en el qual la història de Catalunya podria haver patit canvis radicals, aquest és la Guerra Civil. En un país en plena revolució social, diversos diplomàtics europeus i americans destacats a Barcelona especularen insistentment amb la creació d’una república catalana independent. Una possibilitat que expressarien desenes de vegades en els documents enviats a Mussolini, al Govern francès, al Foreign Office o al Palácio das Necessidades de Lisboa. De fet, tant els diplomàtics com la premsa internacional es preguntaven per què no s’acomplia una possibilitat que els semblava evident. La resposta cal buscar-la en la realitat complexa d’una Catalunya en guerra dominada pels anarquistes, gairebé independent de facto de la República espanyola, en pugna amb el Govern republicà espanyol i amb uns sectors nacionalistes que no van voler o no es van atrevir a anar més enllà davant l’hegemonia del proletariat llibertari. Una suma sorprenent d’elements a partir de l’estudi de la visió dels diplomàtics i periodistes de França, Itàlia, Portugal, Bèlgica i la Creu Roja Internacional.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada