dijous, 22 d’octubre del 2015

Manuel Costa-Pau novel·la la postguerra a l’Empordà a «Diana Palmer»

L'escriptor presenta el despertar d'un nen basant-se en records propis que fan palès un primerenc divorci amb el món oficial  






 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 22/10/2015 
Girona (Gironès).- 

L'escriptor Manuel Costa-Pau poua de la pròpia memòria infantil per reconstruir l'època de la immediata postguerra a l'Empordà, quan el Pirineu va ser convertit en una «muralla inexpugnable», com explica a la novel·la Diana Palmer, que es presentarà avui dijous, a les 20:00h, al Cafè Context del Pou Rodó a Girona, en un acte amb l'escriptora Maria Mercè Roca.

Diana Palmer (Llibres del Segle) arrenca amb la celebració oficial d'un «Divuit de juliol» amb una missa a l'església de Portbou, reconstrucció d'un fet històric a partir d'una fotografia de premsa de l'època, una imatge que volia encomanar un estat triomfal i de glòria dels franquistes, però el narrador no ho pot compartir. Per Costa-Pau, els militars i altres participants a l'acte tenien els «rostres i les mans d'ultratomba», i són «les figures del malson».

Una foto que durant anys «vam haver de veure no sols en diaris i revistes, sinó exposada en vitrines d'ajuntaments i altres entitats públiques, i fins i tot en expositors d'empreses i consultoris privats», diu Costa-Pau al llibre, per recrear un ambient que ell i molts altres patien com una opressió.
La novel·la no només reflecteix amb sensibilitat el contrast entre la propaganda de la dictadura i la misèria de la vida quotidiana, sinó que també confessa en un to íntim vivències concretes viscudes amb l'avidesa per un infant que descobreix el món de la sensualitat i participa en perillosos jocs d'iniciació en el país dels trens, la mar i les fronteres: «M'agradava tastar la primera fruita dels horts i també, això en especial, enfilar-nos pels tirants de ferro del pont llarg del carril». L'obra evoluciona en l'entorn familiar -Diana Palmer és el sobrenom de la mare- sense abandonar en cap moment referències a la situació política mundial.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada