Alerten que el Pla Director Logis Empordà serà com ''una bomba atòmica'' per la comarca
Entitats ecologistes, veïns i pagesos demanen a la Generalitat que aturi el projecte
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Fortià (Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 03/04/2025.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, la Plataforma Prou Expansió Logis Empordà ha alertat que si tira endavant el Pla Director Urbanístic Logis Empordà perjudicarà tota la comarca com una "bomba atòmica". Així ho ha afirmat una de les portaveus de l'entitat, Patrizia Falcone, que ha advertit que el projecte situa una estació intermodal de mercaderies "a menys de 500 metres de petits pobles", suposarà un augment del tràfic "amb un miler de camions diaris" i, a més, es destruiran centenars d'hectàrees agràries.
Per tot això, la plataforma -que té el suport d'ecologistes, veïns i pagesos- ha presentat un manifest amb més d'un miler de signatures per demanar a la Generalitat que aturi els plans previstos i consensuï abans quin model econòmic de futur es vol per a l'Alt Empordà.
El Departament de Territori del Govern de la Generalitat va presentar l'any passat el Pla Director Urbanístic Logis Empordà, que preveu una estació intermodal ferroviària de mercaderies a Vilamalla i 166 noves hectàrees de sòl industrial. L'objectiu, segons va assenyalar la conselleria, és establir unes condicions urbanístiques per promoure "un gran pol d'activitat econòmica i logística al nord de Catalunya".
La proposta ràpidament va aixecar crítiques entre els veïns dels municipis més propers, com Siurana, Garrigàs, Vilamalla, el Far i Palau de Santa Eulàlia, que van crear una associació per intentar aturar el projecte. Es tracta de la Plataforma Prou Expansió Logis Empordà, que compta també amb el suport d'entitats ecologistes com IAEDEN i de sindicats agraris com Unió de Pagesos.
L'associació ha presentat un manifest amb més d'un miler de suports en el qual desgranen tots els motius per oposar-se als plans urbanístics del Govern de la Generalitat. D'una banda, al·leguen que "no hi ha prou aigua per alimentar aquest monstre logístic", i que el volum d'energia que necessitarà "forçarà la construcció de noves infraestructures gegantines".
Així mateix, consideren que no tindrà un impacte econòmic positiu perquè "es crearan pocs llocs de treball, sense valor afegit, i serà un dormitori de camions". En aquest sentit, una de les portaveus, Patrizia Falcone, ha augurat que tindrà un efecte perjudicial: "Destrossaria tota l'economia local, per descomptat l'agricultura, però també el turisme sostenible. I la proximitat amb el Parc Natural dels Aiguamolls és nefasta".
A més, també alerten que l'estació intermodal ocuparia unes 60 hectàrees i se situaria "a menys de 500 metres de petits pobles". "Una estació intermodal treballa 24 hores al dia, necessita grans carreteres per l'entrada i sortida de camions. No té una planificació ben pensada, en l'àmbit de territori és nefast. És una bomba atòmica damunt de l'Alt Empordà", ha advertit Falcone.
Un dels punts que més preocupen els membres de la plataforma és la destrucció d'hectàrees agrícoles que implicaria el Pla Urbanístic. I és que asseguren que la zona on es projecta el gran centre logístic són camps de conreu que es perdrien. Per això, Unió de Pagesos també dona suport a les reclamacions de l'entitat. El coordinador nacional del sindicat, Joan Caball, ha criticat que es vulguin suprimir terres, quan Catalunya està a la cua europea en terrenys cultivats. "A la Unió Europea hi ha una mitjana de 0'21 hectàrees agràries llaurades per habitant. A Espanya és de 0'27, però a Catalunya és de 0'10", ha lamentat. Caball també ha demanat al Govern que s'aclareixi: "Si volem productes de qualitat i proximitat, no podem destruir la poca superfície agrícola que queda".
Per totes aquestes raons, la Plataforma exigeix que s'aturi el Pla Director Urbanístic Logis Empordà, i que es faci una planificació de futur amb la col·laboració i implicació de veïns, municipis, empreses i entitats. "Cal que l'urbanisme empordanès es decideixi també des de l'Empordà, i no només des dels despatxos de Barcelona", subratllen.
A més, reclamen que es creï un Parc Agrari i que s'elabori un Pla Territorial Sectorial Agrari Específic a la comarca de l'Alt Empordà per "protegir els espais agraris, el paisatge, la biodiversitat, el patrimoni històric - artístic, la vida rural i el turisme sostenible".
Per mostrar el seu rebuig al projecte, l'entitat té previst reunir-se amb el Departamwnt de Territori al mes de juny. I també han iniciat una recollida de signatures en contra del projecte. Ara mateix tenen més d'un miler d'adhesions, entre les quals destaquen figures públiques com els germans Joan, Josep i Jordi Roca; humoristes com Quim Masferrer i Judit Martín, escriptors com Julià Guillamon i Sílvia Soler, i periodistes com Marc Giró i Laura Fa.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada