divendres, 17 de maig del 2024

Neix una plataforma veïnal que reclama reduir el turisme a Girona: "Hem arribat al límit"

Neix una plataforma veïnal que reclama reduir el turisme a Girona: "Hem arribat al límit"

Per la seva banda, l'Ajuntament  gironí vol limitar els grups turístics guiats a la ciutat a un màxim de 25 persones i prohibirà els megàfons, altaveus i qualsevol aparell que serveixi per a amplificar la veu del guia

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gavarres, Gironès, comtat de Girona) 17/05/2024.- Segons Ràdio Girona, veïns i entitats "preocupats" per les conseqüències negatives que "la massificació" i la "gentrificació" tenen a la ciutat han creat la Plataforma pel decreixement turístic Girona. Ahir dijous van fer públic el manifest, que busca sumar adhesions i pressionar les administracions perquè adoptin mesures urgents. La plataforma subratlla que "es va tard" i consideren que la capacitat de Girona i de l'àrea urbana ha arribat "al límit". Entre les mesures que proposen hi ha fer inspeccions per detectar allotjaments il·legals turístics o un cens d'expatriats que viuen a la ciutat. Alerten que l'increment sense limitacions del turisme ha creat "zones-gueto elitistes" que expulsen les veïnes els veïns, que no poden fer front a l'augment del cost de la vida.

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, la plataforma sosté que la ciutat ha arribat "al límit" i que les conseqüències negatives del turisme (com ara l'augment del cost de la vida o dels preus de l'habitatge) s'han estès "com una taca d'oli" a les poblacions veïnes. Per aquest motiu, sostenen que ja no n'hi ha prou amb limitar els preus del lloguer o fixar un topall municipal al nombre de pisos turístics i que la solució passa per adoptar mesures concretes que "reverteixin" l'impacte de la massificació i redueixin l'oferta turística: "El monocultiu turístic, que ha servit per al negoci d'uns pocs, ha estat una sentència de mort per als barris i les persones que els habiten".

La plataforma apunta que la ciutat de Girona s'ha convertit en una "ciutat aparador" i que de mica en mica ha anat "expulsant" les veïnes i els veïns, convertint els barris en "elitistes". Això es deu, apunten, no només a l'increment de visitants, sinó també al fenomen "en massa" dels expatriats, que són aquelles persones d'origen estranger que opten per establir-se a una altra població. Un dels portaveus de la plataforma, Jordi Mateu, ha remarcat que són persones amb una capacitat econòmica molt alta que poden pagar més per habitatge però que són "alienes" al teixit social i associatiu del barri on viuen.

La plataforma també exposa que hi ha barris sencers (i no només el Barri Vell) on molts habitatges han passat a mans de capital estranger i, també, on la implantació de comerços "fet per i per al turisme" ha fet tancar establiments locals. Posen com a exemple la conversió de Girona en una mena de capital ciclista i sostenen que no és només "un problema de mobilitat". En aquest sentit, han lamentat que l'antic teatre Odeon s'acabi convertint en un espai ciclista.

Els portaveus de la plataforma, Jordi Mateu i Núria Massegú, han celebrat que l'Ajuntament de Girona proposi fer un pla per buscar l'equilibri entre turisme i ciutat però afirmen que ja es va "tard" i que la situació actual és culpa de "la inacció" de les administracions durant anys. Ni reivindiquen ni condemnen els actes vandàlics d'aquest mes a diversos establiments turístics però sí que sostenen que, en comptes de criminalitzar-los, els responsables polítics haurien d'atacar el problema d'arrel i veure que és conseqüència directe del "malestar" que provoca "la gentrificació".

Entre les reclamacions que fan al govern municipal i a la resta d'administracions (Diputació, Generalitat i Estat espanyol) hi ha abandonar la política de "barra lliure" al turisme, apostar per decreixement d'aquest sector i deixar de destinar recursos a promoció per atraure encara més visitants.

També volen que es redueixi l'oferta actual (rebaixant llicències a pisos turístics o limitant-les per a nous establiments vinculats al ciclisme), més fiscalitat per al sector i que la taxa turística es destini a "revertir" els impactes que té el turisme en la ciutat i el seu entorn: "El turisme erosiona els recursos i el territori, agreujant la crisi climàtica i destruint les cultures locals, encarat sobretot en el menyspreu de la llengua".

La plataforma comença a caminar i ara l'objectiu és sumar adhesions de més veïns i veïnes o entitats per reclamar canvis immediats. També estan plantejant accions concretes per donar visibilitat a la problemàtica.

L'Ajuntament gironí vol limitar els grups turístics guiats a la ciutat a un màxim de 25 persones i prohibirà els megàfons, altaveus i qualsevol aparell que serveixi per a amplificar la veu del guia

Llegim a VilaWeb que l'Ajuntament de Girona no permetrà grups formats per més de 25 turistes a les visites guiades que es facin a la ciutat. És una de les mesures que el consistori vol aplicar per a combatre el turisme massiu i millorar la convivència entre els visitants i els veïns. En una entrevista a Girona FM, la vice-batllessa i regidora de Promoció Econòmica, Gemma Geis, ha explicat que ja s'han reunit amb les dues entitats que es dediquen a fer visites guiades per a fer efectiva la limitació. A més, Geis ha assenyalat que es prohibiran els megàfons, altaveus o qualsevol aparell que es faci servir per amplificar la veu del guia.

Geis ha remarcat que han pres aquestes decisions després de mirar quines mesures apliquen altres ciutats. També ha explicat que la mesura s'ha cuinat i consensuat amb les parts afectades i que, per tant, s'aplicarà aviat. "No soc una persona que es tanqui en banda, al contrari, però sí que m'agrada parlar quan les coses estan molt fetes", ha remarcat.

En relació amb les dificultats de mobilitat, Geis ha reconegut que cal potenciar el transport públic més enllà del Temps de Flors, però ha recordat que és molt difícil posar portes al camp, en referència a la lluita contra la massificació turística. "Hem de mirar aquests encaixos i procurar per la resta de l'economia perquè és fals que tot sigui turisme. Hi ha un teixit econòmic, industrial o de recerca important", ha destacat.

La regidora de Promoció Econòmica ha destacat que des de la seva àrea elaboren un informe de les diferents activitats econòmiques que tenen impacte sobre Girona. "Nosaltres no estem com les Canàries, que tenen un 35% del PIB. Nosaltres el que volem és diversificar i crear llocs de treball de qualitat", ha assenyalat.

També ha valorat l'aparició de la plataforma contrària al model de turisme de Girona assegurant que respecta totes les posicions. "Segurament en discreparé i les dades ens permetran discrepar. No soc algú que defensa el monocultiu turístic ni tinc cap trajectòria en aquest aspecte", ha dit.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada