Expulsades sense alternativa habitacional sis persones d'un bloc de la Sareb al Baix Montseny
Feia tres dies que les famílies, entre les quals hi ha un nadó, s'havien instal·lat a l'edifici, buit fins al moment i buit, de nou, des d'aquesta nit. Era el segon bloc propietat de l'anomenat "banc dolent" que el Sindicat de Poble de Vilamajor obria per proveir llars a veïnes en situacions de vulnerabilitat
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Sant Antoni de Vilamajor (Baix Montseny, Vallès Oriental) 09/05/2024.- Llegim a Directa que alguns dels pisos havien començat a ser llar. Feia tres dies que s'hi havien pogut instal·lar sis persones. Una d'elles, una criatura de mesos. Diumenge el Sindicat de Poble de Vilamajor havia obert un edifici propietat de la Sareb (Societat de Gestió d'Actius Procedents de la Reestructuració Bancària), coneguda com el "banc dolent".
Van batejar el bloc recuperat, al municipi de Sant Antoni de Vilamajor, al Baix Montseny, com a Pla de la Calma. Però la calma que havia dut l'expectativa de tenir un sostre estable ha estat fugaç per les noves famílies del carrer Joaquim Filbà 9-11. Aquesta nit ja no hi han dormit, i han hagut de ser acollides per membres del Sindicat.
A quarts de vuit del vespre, el Sindicat de Poble de Vilamajor demanava suport a través de xarxes socials, davant la intervenció dels Mossos d'Esquadra a l'edifici, que consideren que es tracta d'"un desnonament extrajudicial". "Les afectades són persones en contacte amb els serveis socials de l'Ajuntament, que no es va presentar al desnonament per donar fe dels informes de vulnerabilitat, ni a oferir cap mena de suport a les companyes", denuncien portaveus del Sindicat.
La policia autonòmica catalana afirma que no els consta que hi visqués ningú i que el motiu de la intervenció ha estat per "temptativa d'ocupació". És un cas dels que el moviment en defensa de l'habitatge anomena "desnonaments exprés". Però, pels Mossos, no es tracta d'un "desnonament": quan hi ha denúncia de la propietat i "indicis" que qui ha ocupat no hi viu, la policia autonòmica catalana assegura que es pot actuar sense ordre judicial.
"Ni la policia local ni els Mossos van voler comprovar que es tractava d'una llar, habitada des del diumenge 5 de maig, al·legant un informe d'alarmes de l'empresa de seguretat de la propietat, que, per altra banda, en cap moment no van presentar", denuncien des del Sindicat.
L'expulsió de les famílies ha coincidit, destaquen des del col·lectiu, amb el dia que havien començat els tràmits d'empadronament de les inquilines en aquests pisos, que les membres del Sindicat de Poble de Vilamajor han anat habilitant per fer-hi possible la vida en condicions dignes.
"La constructora devia fer fallida i va deixar-los a mitges; nosaltres hi hem fet el necessari per tal que facin la seva funció i que hi visquin persones", expliquen. Des de principi d'any, el col·lectiu ha rebut una trentena de casos relacionats amb vulneracions del dret a l'habitatge.
"Aquesta ocupació responia a una necessitat, perquè no tenim prou capacitat per oferir sostre a la quantitat de gent que acudeix al Sindicat", exposa un dels seus membres. "Es tracta de persones en situacions difícils, que no reben una resposta funcional dels Serveis Socials, i procurem respondre-hi des de la força col·lectiva", afegeix.
Així ho han fet en els darrers anys i han possibilitat que, avui dia, 37 adultes i 20 menors tinguin casa seva en un altre edifici del municipi recuperat, de la mateixa promoció d'habitatges, també propietat de la Sareb. "Moltes veïnes se'ns van apropar ahir a donar suport, perquè entenen que una ocupació del moviment per l'habitatge es una garantia de seguretat i convivència davant les màfies i l'especulació que hi ha entorn als pisos buits", destaquen des del Sindicat.
De buit a llar i comunitat
El conegut com a Bloc del Sindicat es va obrir fa gairebé quatre anys a Sant Antoni de Vilamajor. Hi viuen 16 famílies, que encaren un procés judicial arran de ser denunciades per la Sareb. Malgrat que està obligada a oferir un lloguer social a les persones amb un informe de serveis socials que n'acrediti la vulnerabilitat, la propietat s'hi nega.
"Com a gran tenidor, està obligat a mediar amb les ocupants, tanmateix, el risc de desallotjament hi és, perquè veiem reiteradament que el dret a la propietat privada passa per davant de les necessitats bàsiques", remarquen des del Sindicat,
En paral·lel, una via engegada i, per ara, sense punt d'arribada a la meta garantit, és aconseguir un conveni de cessió amb l'Ajuntament, disposat, expliquen des del Sindicat, a comprar els dos blocs de la Sareb. Per ara, però, la propietària ha rebutjat l'oferta econòmica del consistori, que considera massa baixa.
A la zona d'actuació del Sindicat, entre Sant Pere de Vilamajor, Sant Antoni de Vilamajor, Llinars del Vallès i Sant Celoni, al Baix Montseny, calculen que hi ha més de 1.100 habitatges buits. "L'administració està desbordada, hi ha més de dos anys d'espera a la taula d'emergència d'habitatge i, alhora, no atura la repressió contra les qui ens organitzem per fer front a aquesta barbàrie", critiquen.
"Del 2019 al 2023, el moviment per l'habitatge a Catalunya hem tingut més de 90 encausades, 50 detingudes, demandes de més de 150 anys de presó i multes per més de 300.000 euros. I va en augment", denuncien des del Sindicat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada