El Departament de Salut alerta d'un repunt de la pandèmia de covid-19 i demana màxima prudència per les vacances de setmana santa
La velocitat de contagi del covid-19 se situa amb valors de finals de desembre a la Regió Sanitària de Girona, on el risc de rebrot es dispara i creix 27 punts
Les poblacions de les comarques gironines amb el risc més elevat, entre altres, són Santa Pau (3.274), l'índex més alt del Principat de Catalunya, Camprodon (2.099), Olot (1.127), Ripoll (644), Banyoles (445), Bellver de Cerdanya (423), Lloret de Mar (374), Blanes (343), l'Escala (322), Palamós (310), Girona (310), Figueres (294), Sant Feliu de Guíxols (272), Salt (267), Vilafant (209), Campdevànol (119), Puigcerdà (139), Roses (115), Palafrugell (103), i la Bisbal d'Empordà (100)
Solament s'han vacunat amb la primera dosi 86.655 persones (2.095 més que ahir) a la Regió Sanitària de Girona en total. Pel que fa a la segona dosi solament l'ha rebut 42.170 persones (172 més que ahir)
La Universitat de Girona serà objecte d'un cribratge massiu als seus estudiants la setmana vinent
L'Estat obliga a dur la mascareta sempre en tots els espais oberts, platges i piscines inclòs. La mesura ha aparegut avui al BOE
TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Santa Pau (la Garrotxa, comtat de Besalú) 30/03/2021.- Llegim al portal Gerió Digital que el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha confirmat avui que la pandèmia entra en una nova fase i que en els últims deu dies les dades d'infecció han anat creixent amb més velocitat i ha posat com a exemple que "en els dos darrers dies el ritme de creixement és d'un 3-4% en els tests ràpids en persones simptomàtiques".
Aquesta tendència es veu també reflectida en l'activitat assistencial a l'atenció primària on, després de 9 setmanes de baixada progressiva de l'activitat relacionada amb patologia covid-19, s'observa un increment del 7% de l'activitat covid-19 en l'última setmana.
El secretari de Salut Pública ha exposat que s'està analitzant si hi ha associació entre l'increment de la variant britànica, ja dominant a Catalunya, i l'increment a ingressos a l'UCI. Segons ha explicat, la incidència de nombre de persones per cada 100 casos diagnosticats que acaben ingressant a l'UCI ha anat augmentant al llarg de les darreres setmanes i ha passat de l'1,4% la primera setmana de l'any 2021, a l'1,7%, fins al 2,4% actual la setmana 10 del 2021. Ara s'està avaluant si aquesta coincidència en el temps està directament relacionada.
Argimon ha recordat que ens trobem davant d'uns dies clau i decisius: "Cal estar amatents, estem en plena campanya de vacunació, entre abril i maig hem de fer una bona empenta i hem de tenir clar que durant la Setmana Santa tindrem més interacció, no tant pel que fa a la mobilitat sinó a la interacció". Davant d'això, el secretari de Salut Pública ha fet una crida a la prudència: "Cal seguir amb totes les recomanacions de seguretat i reduir al màxim les interaccions per minimitzar el risc de contagi".
En aquesta línia, les dades d'incidència a la Unió Europea com a França o Itàlia són un indicador del fet que cal seguir molt atents i amb molta precaució. "Hem passat la 2a i 3a onada amb restriccions i d'una manera més relaxada que altres països, també amb incidències menys elevades, però no som una illa", ha afegit.
A la Regió Sanitària de Girona el risc de rebrot es dispara i creix 27 punts
El Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya ha confirmat avui que les darreres hores a la regió sanitària de Girona no ha mort cap persona de les pacients per coronavirus-19, el que representa un acumulat de defuncions a aquesta regió sanitària de 2.007 en total.
Desglossat s'especifica que en total ja han mort en hospitals i sociosanitaris 1.084 en total, en residències 279, 177 en domicilis i 467 no estan classificats.
Pel que fa al nombre de casos hi ha un total de 64.093 contagis, 200 més que ahir. Pel que fa a la velocitat de reproducció de la malaltia (Rt) se situa en 1,24 i creix vuit centèsimes. La xifra més semblant es va registrar el 31 de desembre amb 1,27. Pel que fa a la mitjana al Principat de Catalunya se situa en 1,17 i creix quatre centèsimes.
L'índex de rebrot (iEPG) se situa en un valor de 274 sobre 100, superant així el risc alt. Ahir l'índex es trobava en 248, creix 26 punts. Aquesta xifra és superior a la mitjana del Principat de Catalunya que avui se situa en 257 punts.
Solament s'han vacunat amb la primera dosi 86.655 persones (2.095 més que ahir) a la Regió Sanitària de Girona en total. Pel que fa a la segona dosi solament l'ha rebut 42.170 persones (172 més que ahir).
Les comarques gironines amb un índex de rebrot alt són el Gironès (275,4), el Baix Empordà (179,16), la Baixa Cerdanya (413,75), la Garrotxa (786,2), l'Alt Empordà (199,02), el Pla de l'Estany (427,52), la Selva (227,88) i el Ripollès (719,99).
Aquí es pot seguir dia a dia, municipi a municipi:
[https://www.ccma.cat/324/coronavirus/risc-municipis/]
Les poblacions de les comarques gironines amb el risc més elevat, entre altres, són Santa Pau (3.274), l'índex més alt del Principat de Catalunya, Camprodon (2.099), Olot (1.127), Ripoll (644), Banyoles (445), Bellver de Cerdanya (423), Lloret de Mar (374), Blanes (343), l'Escala (322), Palamós (310), Girona (310), Figueres (294), Sant Feliu de Guíxols (272), Salt (267), Vilafant (209), Campdevànol (119), Puigcerdà (139), Roses (115), Palafrugell (103), i la Bisbal d'Empordà (100).
Hi ha 158 persones hospitalitzades (3 més que ahir) de les quals 40 són a l'UCI (3 més que ahir).
Dades al Principat de Catalunya
La velocitat de propagació de la covid-19 al Principat de Catalunya, l'Rt, puja a 1,17, quatre centèsimes més, mentre que el risc de rebrot també s'incrementa, ho fa en 15 punts, fins a 257, segons el darrer balanç del Departament de Salut. En paral·lel, la incidència a 14 dies igualment puja i passa de 215,26 a 221,18.
S'han declarat 1.367 nous casos confirmats per PCR o TA, amb un total 552.368. El 5,67% de les proves de la darrera setmana ha donat positiu.
S'ha informat de 14 noves morts, amb un total de 21.277 defuncions en tota la pandèmia.
Hi ha 1.474 persones ingressats als hospitals, els mateixos que en el balanç anterior, i 411 persones a l'UCI, vuit més que fa 24 hores.
Cribratges a les universitats catalanes
Aquesta tarda també s'han presentat les noves accions de cribratges dirigides a col·lectius específics. La directora general d'Universitats, Victòria Girona, ha explicat que el projecte compta amb dotze universitats amb diferents seus arreu del Principat de Catalunya i es preveu cribrar a 230.000 estudiants universitaris durant el mes d'abril i començant la setmana vinent. Les primeres universitats on començarà aquest pla són les de Lleida i Girona.
Ariadna Mas, metgessa de família i responsable clínica del projecte, ha concretat que es tractarà d'un cribratge dirigit tant a estudiants catalans com de fora de Catalunya i a professionals dels centres que siguin asimptomàtics i que no s'hagin vacunat prèviament. Es podrà assistir tant al punt de cribratge de cada universitat com a la universitat més propera al domicili. Els resultats de les proves PCR es podran descarregar a través de l'aplicació La Meva Salut.
Situació del pla de vacunació
Per la seva banda, la sotsdirectora general de Promoció de la Salut, Carmen Cabezas, ha actualitzat la situació del pla de vacunació, a través del que ja s'han administrat 1.223.536 vacunes. "El ritme d'administració de dosis està augmentant. La setmana passada vam arribar a fer 50.000 vacunacions al dia". Així mateix, la vacunació per col·lectius indica també xifres elevades pel que fa a la cobertura, com és el cas de les persones grans dependents que ja és del 73% o els trasplantats, que ja són 11.000 els que han rebut la primera dosi.
Una setmana més, Argimon ha insistit en els efectes positius de la vacunació en persones majors de 80 anys i la consegüent reducció del nombre de casos d'infecció, ingressos hospitalaris i nombre de morts. "El que vèiem en els assajos clínics, ara ho observem en la realitat de Catalunya, ens indica que les vacunes estan funcionant i ho hem de fer valdre".
L'Estat obliga a dur la mascareta sempre en tots els espais oberts, platges i piscines inclòs
Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, el Govern espanyol ha endurit la normativa estatal que regula l'ús de mascareta i ha establert l'obligatorietat de dur-la encara que es mantinguin les distàncies a l'aire lliure, també a platges i piscines. "Les persones de sis anys en endavant queden obligades a l'ús de mascaretes en la via pública, en espais a l'aire lliure i en qualsevol espai tancat d'ús públic o que es trobi obert al públic", diu una llei publicada aquest dimarts al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).
L'anterior normativa de mínims permetia no portar-la si es podia mantenir la distància de seguretat de més d'un metre i mig. Tanmateix, les autonomies van desenvolupar la norma i al principat de Catalunya ja era obligatori dur mascareta encara que es pogués mantenir la distància.
En canvi, a la Comunitat Autònoma de Catalunya es va establir com a excepció les platges i piscines. La llei estatal que actualitza els mínims exigits a tot l'Estat espanyol no contempla aquestes excepcions i estableix que cal dur-la en totes les circumstàncies.
Només permet no portar mascareta en espais públics per motius mèdics o en cas d'exercici individual a l'aire lliure, en supòsits de força major o quan per la naturalesa de les activitats resulti incompatible,
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada