dimarts, 8 de maig del 2018

La comunitat educativa de Salt reclama un tracte singular

Un moment de la manifestació. ACNVolen no es tanquin línies de P3, reduir la ràtio a les aules i un quart institut  






TRAMUNTANA VERMELLA MAIL 08/05/2018   
Salt (Gironès, comtat de Girona).-    

Segons un despatx de l’Agència Catalana de Notícies uns 300 pares, alumnes i mestres de Salt (Gironès, comtat de Girona) es van concentrat ahir dilluns a la tarda per reclamar al Departament d’Ensenyament de la Generalitat que doni un tracte "singular" al municipi, on totes les escoles i instituts estan considerats centres de màxima complexitat. Convocats per la Coordinadora d'AMPA i la plataforma Salt'educa, la gent va tallar el trànsit a l'avinguda Països Catalans per fer sentir el seu malestar.
Una de les portaveus de la plataforma, Maria Dolors Mancebo, va reclamar al Departament que no miri el municipi "des dels despatxos" sinó que faci "una planificació real".
Entre d'altres, les AMPA i Salt'educa demanen que la planificació escolar sigui compartida, que s'abaixin les ràtios d'alumnes per classe a tots els centres, que s'afegeixi una línia addicional d'ESO a l'institut Salvador Sunyer i que es construeixi un quart institut.
Una diagnosi del pla educatiu de Salt presentada aquest març assenyala que cap a 800 alumnes que viuen al municipi van a l'escola a altres poblacions del Gironès. La "fugida", tal i com l'anomena el document, és d'estudiants. Però també es dona el cas de famílies senceres que es van establir a altres llocs de la rodalia de Girona quan decideixen formar una família.
Aquesta realitat es nota als parcs infantils de Salt, segons expliquen alguns membres de la Coordinadora d'AMPA i la plataforma Salt'educa. "Hi ha el que en diem nens bombolla, ja que als seus instituts no veuen la realitat de Salt", explica una de les portaveus del col·lectiu, Maria Dolors Mancebo. Mancebo concreta que dins aquesta definició hi engloben tant nens que estudien fora de Salt com aquells que ho fan a la concertada.
La Fàtima, mare de l'escola La Farga, explica que els seus fills "se senten apartats" i als parcs "només juguen entre ells". "No hi ha comunicació amb fills de pares catalans", es lamenta. Un fet que també critica l'Ikram, que creu que la situació "no ajuda a integrar ràpidament els nostres fills al país on viuen".
La situació que es viu als parcs és, segons asseguren des de la plataforma, "l'arrel" de la concentració que han fet aquest dilluns a la tarda a Salt. A partir de les cinc de la tarda, els alumnes que han acabat classes s'han anat concentrant a un tram del Passeig dels Països Catalans, una de les principals artèries viàries del municipi.
A l'entorn de dos quarts de sis, unes 300 persones entre pares i fills, però també amb el suport de mestres dels centres educatius locals, s'han concentrat per reclamar millores i un tracte "singular" al Departament d'Ensenyament. 

Planificació especial 
El col·lectiu recalca que són l'únic municipi de més de 20.000 habitants de Catalunya on tots els seus centres estan considerats d'alta complexitat per part del Departament d'Ensenyament.
Tot i això, Maria Dolors Mancebo critica que el que s'està fent per part de la Generalitat és una "planificació de despatx" que no es correspon amb "una planificació real". Per aquesta raó, demanen que Salt es regeixi per "una legislació especial" en matèria educativa per la seva situació concreta.  
A més, recorden que fa temps que esperen inversions en edificis que no acaben d'arribar. "Veiem que altres escoles i instituts ens passen a davant a l'hora de fer obres", ha lamentat Mancebo. La idea, deixa clar però, no és "competir entre qui té més mancances entre l'escola pública".
Una de les peticions en inversions en edificis és que l'institut Salvador Sunyer deixi de tenir barracons. Però també demanen un quart institut per a Salt. Mancebo considera que aquest centre ja existeix "de facto" ja que a l'Escola d'Adults, dels 151 alumnes d'entre 16 i 20 anys que hi fan el graduat educació secundària, 42 són menors d'edat. "Ja és un quart institut encobert", ha reblat. 

Dues decisions que omplen el got 
La plataforma Salt'educa tem que la situació es pugui agreujar en un futur. D'entrada, critiquen que Ensenyament plantegés reduir una línia de P3 a l'escola Les Deveses per al curs 2018-2019 argumentant-ho en base a la "davallada demogràfica". Una decisió que finalment s'ha tirat enrere a petició de l'Ajuntament de Salt.
El col·lectiu que s'ha manifestat considera, però, que poden tornar-se a trobar "amb la mateixa amenaça" de cara a altres anys. A més, diuen que en comptes de tancar línies de P3, s'hauria d'aprofitar "aquesta davallada" com a una oportunitat per establir ràtios de 18 alumnes per aula a tots els centres. Una quantitat de nens que permetria repartir "de manera equitativa" les incorporacions tardanes, amb el curs començat.
A més, la plataforma també critica la manera com Ensenyament ha decidit incrementar dues línies d'ESO a partir del curs vinent al municipi. El Departament les ha repartides als dos centres que ja tenen tres línies i no n'afegirà cap al Salvador Sunyer, que es quedarà amb dues. "Era una oportunitat per canviar la situació en un institut que queda més segregat", qüestiona Mancebo.
Per tot plegat, la proposta que fan al Departament d'Ensenyament és fer una planificació educativa compartida a partir d'un treball conjunt de propostes amb tota la comunitat. La plataforma Salt'educa compta amb el suport de la Coordinadora d'AMPA, però també de docents i dels directors de les escoles i instituts públics de la ciutat.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada