dimecres, 22 d’abril del 2020

Manuel Aranda Martí

Manuel Aranda Martí

Manuel Aranda Martí



El 22 d'abril de 1900 neix a Massalió (Matarranya) l'anarcosindicalista Manuel Aranda Martí

Fou alcalde president de Massalió per la CNT-AIT entre gener i agost de 1937

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental camí de l'exili amb altres habitants de Massalió i va ser internat al camp de concentració de Bram

Manuel Aranda Martí: El 22 d'abril de 1900 neix a Massalió (Matarranya, Franja de Ponent) l'anarcosindicalista Manuel Aranda Martí --el segon llinatge també citat Marfil--.

Llaurador de professió, estava casat amb Dominga Mora Pallés i tingué dues filles, Josefina i Sebastiana.

Fou assidu del Centre Obrer de Massalió i milità en la Federació Comarcal de Vall-de-roures (Matarranya, Franja de Ponent) de la Confederació Nacional del Treball (CNT).

Participà activament en l'aixecament revolucionari proletari de desembre de 1933 a la seva comarca, fet pel qual va ser detingut i tancat a la presó de Val-de-roures fins el 13 de gener de 1934.

Arran l'aixecament militar feixista de juliol de 1936 fou membre del primer Comitè Revolucionari local, creat l'agost d'aquell any, i presidí la Junta de la Col·lectivitat de Massalió.

Entre gener i agost de 1937 presidí el Consell Municipal del seu poble i posteriorment fou conseller (regidor) de Justícia.

Quan l'avanç de les tropes feixistes, es refugià amb la seva família a Barcelona).

El juliol de 1938 va ser avalat pel cenetista Sindicat d'Indústries Metal·lúrgiques del barri barceloní del Poblenou per a treballar en l'empresa Torres.

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental camí de l'exili amb altres habitants de Massalió i va ser internat al camp de concentració de Bram (Aude).

El 27 d'octubre de 1941 les autoritats feixistes l'obriren expedient per responsabilitats polítiques i el condemnaren en rebel·lia a 1.000 pessetes de multa i a 10 anys d'inhabilitació absoluta.

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista formà part de la Federació Local de Vierzon de la CNT-AIT en l'Exili.

Manuel Aranda Martí va morir el 27 de març de 1977 a Vierzon (Cher, Centre - Vall de Loire).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada