dissabte, 8 de febrer del 2025

Denuncien la destrucció del Cap de Creus per fer unaconnexió d’aigua al Port de la Selva

Denuncien la destrucció del Cap de Creus per fer una connexió d'aigua al Port de la Selva

SOS Costa Brava alerta que la construcció d'un nou vial afavoreix el creixement urbanístic en plena sequera

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL El Port de la Selva (Serra de Rodes/Cap de Creus, Alt Empordà, comtat de Peralada) 08/02/2025.- Segons El Gerió Digital, SOS Costa Brava ha denunciat els greus impactes ambientals que està provocant la construcció d'una connexió d'aigua entre el pantà de Darnius Boadella i el Port de la Selva (Alt Empordà), passant pel Parc Natural del Cap de Creus. Segons l'entitat, aquesta infraestructura, que hauria de servir per garantir el subministrament d'aigua al municipi, s'està fent amb un vial de sis metres d'amplada, un traçat sobredimensionat per transportar un simple tub de 30 centímetres de diàmetre.

Paradoxalment, mentre es demana estalvi i restriccions, el Govern de la Generalitat impulsa una infraestructura per subministrar aigua des d'un embassament que es troba al 17% de la seva capacitat i que fa anys que gairebé està buit.

Destrucció del territori per nous desenvolupaments urbanístics

SOS Costa Brava critica durament aquesta connexió, argumentant que l'objectiu real del projecte no és garantir l'aigua als veïns, sinó afavorir el creixement urbanístic descontrolat al Port de la Selva i Cadaqués. L'entitat denuncia que aquesta obra s'està fent per facilitar la construcció de més de 1.000 nous habitatges, molts dels quals seran segones residències i hotels de luxe amb piscina, en un moment en què la sequera obliga a imposar restriccions a l'agricultura i el consum domèstic.

A més, l'impacte sobre el territori és molt greu segons SOS Costa Brava, assegurant que la infraestructura destrueix murs de pedra seca i afecta un ampli ventall d'espècies protegides dins del Parc Natural del Cap de Creus, un espai de gran valor ecològic.

L'entitat també acusa l'Ajuntament del Port de la Selva d'aprovar modificacions constants del POUM per seguir construint noves urbanitzacions, sense tenir en compte la capacitat real dels recursos hídrics de la zona.

SOS Costa Brava exigeix un canvi de model

Davant aquesta situació, SOS Costa Brava exigeix al Govern de la Generalitat i als Ajuntaments de la zona que frenin el creixement urbanístic desmesurat i que prioritzin la gestió sostenible de l'aigua. L'entitat reclama regular la demanda hídrica, donant prioritat a les primeres residències dels veïns del territori; l'agricultura i la ramaderia de proximitat, fonamentals per al manteniment del paisatge i l'economia local i el turisme tradicional, evitant l'expansió de nous projectes de segones residències i hotels de luxe.

Segons SOS Costa Brava, cal un canvi urgent de model que posi límits a la pressió urbanística i garanteixi la conservació dels recursos naturals davant una sequera que ja no és puntual, sinó estructural.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada