dijous, 21 de novembre del 2024

3Cat relaciona l'autor de l’havanera 'El meu avi' amb el cas del prostíbul de Ventalló Gran Escala 2000

3Cat relaciona l'autor de l'havanera 'El meu avi' amb el cas del prostíbul de Ventalló Gran Escala 2000

El documental 'Murs de silenci. Gran Escala 2000' destapa les relacions empresarials entre Josep Lluís Ortega Monasterio i els propietaris del puticlub de Ventalló

El treball d'Anna Teixidor i Marc Faro recupera les grans ombres al voltant del paper d'un jutge de l'Audiència de Girona i de les connivències de polítics i membres de les forces de seguretat

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Ventalló (Baix Fluvià/Terraprim, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 20/11/2024.- Segons EMPORDA.INFO, l'emissió de Murs de silenci. Gran Escala 2000 va servir ahir dimars al vespre per recuperar el cas del puticlub de Ventalló, on el maig de 1992 una operació dels Mossos d'Esquadra contra la corrupció de menors va acabar amb vint detinguts, des d'un punt de vista fins ara inèdit. El de les dones, algunes d'elles llavors menors d'edat, que treballaven al club. "'Per què heu de parlar d'aquest cas, ara? Això farà mal a les famílies dels polítics i empresaris implicats que ja ho van patir prou en aquell moment', ens deien, però, per contra, molt pocs ens han preguntat sobre aquelles nenes a qui van explotar sexualment", explicava Teixidor a EMPORDÀ, abans de l'emissió d'un documental que torna a recordar l'absolució de Ferran Prat i de la resta de clients, però que posa sobre la taula noves claus.

La més notòria és la relació de José Luis Ortega Monasterio, militar de carrera i molt conegut a Catalunya per ser l'autor de la famosa havanera El meu avi. En la investigació periodística es constata la relació empresarial entre Ortega Monasterio i Antolín Fernández. Aquest darrer, el proxeneta que va estar al capdavant del club de Ventalló, a l'Alt Empordà, entre molts altres locals com el d'Osca, fins a la seva mort, quedant llavors el negoci en mans de la seva germana, Rolíndez, qui si va ser condemnada pel cas del club 2000.

Connivències polítiques i judicials

A Murs de silenci. Gran Escala 2000 també es torna insistir sobre la conniviència entre els acusats i polítics, jutges i forces de seguretat. El documental recorda, per exemple, per boca del llavors conseller de governació de la Generalitat de Catalunya Josep Gomis, l'interès que el cas havia despertat en l'aquell moment delegat del Govern espanyol a Girona, Pere Navarro. O, amb un seguit de declaracions dels advocats Carles Monguilod i Manel Mir, manté a l'aire el paper de "persones togades", després que, també en el documental, una de les noies assegurés que, sent menor, havia mantingut relacions amb un jutge de Girona.

Un documental revisa el cas del Gran Escala 2000: "Qui s'ha interessat per les dones?". "Hi havia altres càrrecs públics o funcionaris de l'Estat dels quals no en van transcendir els noms?". Aquesta i altres preguntes es proven de respondre en un documental de 3Cat que recupera el cas del club 2000 de Ventalló que, l'any 1992, va sacsejar l'Empordà amb la detenció, i posterior absolució, d'empresaris i polítics acusats de "corrupció de menors"

15 de maig de 1992. Els Mossos d'Esquadra entren de matinada al club 2000. En aquells anys, era el puticlub amb més fama de l'Alt Empordà i la Costa Brava. Situat al terme municipal de Ventalló, a la carretera de l'Escala, era el destí final de molts comiats de solter, dels sopars d'empresa més passats de voltes i, també, lloc de "copes" per rematar àpats d'empresaris, polítics... Per als clients que volien passar de les copes, o la barra americana, als exclusius bungalous del club 2000 la factura del servei s'enfilava entre 30.000 i 100.000 pessetes de l'època.

La irrupció dels Mossos al club de Ventalló, que feia dos mesos que investigaven l'explotació sexual de menors en el prostíbul, va trasbalsar la vida social empordanesa per la gravetat de les acusacions, i per la presència entre la vintena de detinguts de noms molt coneguts a la comarca com el llavors alcalde de Vilamalla, Ferran Prat. En una instrucció inusualment ràpida, de només sis mesos, l'Audiència de Girona va resoldre el cas absolent de "corrupció de menors" Prat i la resta de polítics implicats. La sentència només va enviar a presó els dos matrimonis que regentaven el local i alguns dels treballadors. La decisió del tribunal, format per dos magistrats (Jorge Campos, Fernando Lacaba) i una magistrada (Miriam Iglesias), no va ser unànime i l'única dona va emetre un vot particular en contra d'una resolució que mantenia que Prat i la resta de polítics i empresaris acusats no tenien manera de saber que les noies amb qui havien estat al puticlub eren menors d'edat: "Si bé va sospitar que la Isabel tenia menys de 18 anys, com ella assegurava tenir, no consta que en tingués coneixement" (Sentència de l'Audiència de Girona (absolució de Ferran Prat, el novembre de 1992).

Ara, més de trenta anys després, 3Cat recupera el cas amb el documental Murs de silenci. Gran Escala 2000 i ho fa des d'un punt de vista inèdit: el de les noies que treballaven al club 2000. En aquells anys, algunes eren menors d'edat, i avui són dones que expliquen davant de càmera la seva versió de la història. En el documental,  dirigit per Anna Teixidor i Marc Faro, es posen sobre la taula els dubtes que encara persisteixen sobre la que va ser la primera gran investigació criminal de la qual es feien càrrec els Mossos d'Esquadra. "Hi havia altres càrrecs públics o funcionaris de l'Estat dels quals no en van transcendir els noms?" o "Qui podien ser els socis del negoci a banda de la família de proxenetes que el regentava?" són algunes de les preguntes que, segons 3Cat, prova de resoldre un documental que, després de tres dècades, continua sent incòmode a la comarca.

Un jutge entre els clients

"Aquelles nenes ara són dones que tenen 46, 56 o 60 anys i expliquen davant la càmera com van sobreviure a aquell infern", explica la periodista de Figueres Anna Teixidor que, com a bona coneixedora de la comarca, ja tenia clar que no a tothom li semblaria bé que remogués aquesta història. "'Per què heu de parlar d'aquest cas, ara? Això farà mal a les famílies dels polítics i empresaris implicats que ja ho van patir prou en aquell moment', ens deien, però, per contra, molt pocs ens han preguntat sobre aquelles nenes a qui van explotar sexualment", diu Teixidor que, conjuntament amb Marc Faro  i un equip de la televisió catalana ha dedicat més de dos anys a investigar sobre el cas. Més de 200 entrevistes, moltes sense que l'interlocutor accedís a parlar davant de càmera, donen  solidesa a una història que arrenca quan Teixidor i el seu equip localitzen una de les dones, llavors menor, que el 1992 va denunciar que era explotada sexualment al prostíbul de Ventalló. En el seu moment, aquella denúncia va motivar la investigació dels Mossos que acabaria amb la irrupció al complex Gran Escala 2000 i a la detenció de vint persones. "Les seves declaracions van ser alarmants. Assegurava que un jutge era client seu al Gran Escala 2000", recorda Teixidor apuntant que "la majoria de les víctimes procedien de contextos de pobresa i d'una situació de vulnerabilitat". Al llarg d'aquests dos últims anys, l'equip del documental ha identificat un centenar de dones que havien exercit la prostitució al club de Ventalló. De les quals, segons Teixidor, "una desena han acceptat donar el seu testimoni".

Una d'elles, la menor que havia denunciat el 1992, diu davant de càmera que un jutge era client seu al club 2000. Una revelació que marca la línia d'investigació del documental perquè, més enllà de si determinats clients sabien que les noies eren menors d'edat, aspecte que va acabar centrant el judici, serveix perquè Teixidor i el seu equip es preguntin "qui o què hi havia darrere d'aquella organització criminal que actuava amb la protecció de càrrecs públics i funcionaris de l'Estat". Membres de les forces de seguretat, funcionaris de l'Estat, alcaldes… Qui coneixia el que passava al Gran Escala 2000? I qui se'n beneficiava? "La majoria de càrrecs electes amb què vam parlar, una vintena llarga d'homes, van negar-se a tractar obertament el tema. Molts deien que no recordaven ni on era el local i, alguns pocs, van intentar intimidar-nos perquè deixéssim d'investigar", explica Teixidor que, prossegueix, "només quatre d'aquests polítics van denunciar off the record que, després d'alguns dinars, algunes autoritats seguien la celebració al prostíbul". Cap dels quatre va accedir a parlar-ne davant de càmera.

Ara fa més de tres dècades, el judici es va salvar amb l'absolució dels polítics i empresaris que havien estat detinguts. Entre ells Ferran Prat, llavors alcalde de Vilamalla, càrrec que tornaria a ocupar, i Joan Casamort, que era regidor de Sant Pere Pescador i també n'havia estat alcalde. Els únics condemnats van ser els membres de la família que regentava el local i alguns dels seus treballadors. La pena més alta va ser per a Rolíndez Fernández, la proxeneta que dirigia el club, amb cinc anys de presó. La seva germana Ana, i els marits de totes dues van ser condemnats a penes d'entre un any i mig i dos anys de presó. Als tres cambrers que servien copes als reservats, els van caure sis mesos.

Per molts, cas tancat. Per a Anna Teixidor i el seu equip, una oportunitat d'estirar fils sobre la connivència entre càrrecs públics i funcionaris de l'Estat amb una "organització criminal". Qui els protegia? El Gran Escala 2000 era només dels proxenetes o hi havia més gent al darrere?, es deia en l'edició del dimarts 19 de novembre de l'EMPORDA.INFO, que es resolt en el documental presentat el mateix vespre a TV3. "Tenir relacions sexuals amb una menor era delicte fa trenta anys i és delicte ara", diu la periodista que té clar que "aquestes dones es mereixen la reparació moral".

Murs de silenci. Gran Escala 2000 es va veure ahir dimarts, 19 de novembre, per TV3 al programa Nits sense ficció en el seu format sencer o, dividit en tres capítols a la plataforma 3Cat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada