dilluns, 29 d’abril del 2024

50 anys de l’alçament militar i civil antifeixista a Portugal del 25 d'abril del 1974

50 anys de l'alçament militar i civil antifeixista a Portugal del 25 d'abril del 1974

Celebració a l'Escala i a Barcelona de la efemèrides del dia que els militars joves portuguesos s'alçaren contra la Dictadura i la guerra colonial

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL L'Escala i Empúries (Baix Ter, Alt Empordà, comtat d'Empúries) 29/04/2024.- L'alçament del Moviment de les Forces Armades, conegut com Revolució dels Clavells, va ser el cop militar i civil portuguès que el 25 d'abril de 1974 va posar fi a cinquanta anys a Portugal de la Dictadura. El seu objectiu va ser constituir un govern amb exigències democràtiques que aportés una solució per a l'atzucac de la guerra colonial; tot això per mitjà d'un moviment ampli de caràcter progressista, que comptava amb els mitjans proporcionats per la influència antifeixista i democràtica d'esquerres.

Llegim a Canal 10 Empordà que la vila de l'Escala també va commemorar divendres els 50 anys de la Revolució dels Clavells a Portugal amb un acte a l'Alfolí de la Sal. S'explicava com es va gestar i el que va representar per la democratització de Portugal, i també el perquè a l'Espanya franquista no va ser possible que triomfés un moviment semblant.

El passat 25 d'abril es van complir els 50 anys de la Revolució dels Clavells,  que va portar la democràcia a Portugal trencant amb la dictadura reaccionària i la guerra colonial a l'Àfrica.

L'acte a l'Alfolí de la Sal va omplir la sala de conferències. A l'entrada es repartien clavells entre l'assistència i a l'inici de l'acte es podia visionar un muntatge amb cartells de la revolució del 25 d'abril mentre sonava la Gandola Vila Morena, l'himne popular d'aquest moviment militar i ciutadà.

L'alcalde de l'Escala, Josep Bofill, feia la presentació dels ponents en un acte iniciativa d'Eugeni Giralt, doctor en economia i professor emèrit  de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona, va exolicar que el canvi profund que la Revolució dels Clavells va implicar per Portugal.

Dels primers dies de l'alçament portuguès en parlava l'economista i delegat comercial d'Espanya a diverses ambaixades Antoni Montserrat, i afegia detalls i contingut a l'acte Tomás Jiménez Araya, funcionari de Nacions Unides a Portugal als primers anys de la revolució del 25 d'abril i que va ser un fet excepcional que també va afectar socialment els sectors catalans d'esquerres, obrint les esperances a una possibilitat de canvi polític a l'Estat espanyol que vivia sota la dictadura franquista.

Segons exposà l'escalenc llicenciat en Història Contemporània i que fou aquell temps militant de l'antiga formació trotskista LCR Francesc Tubau, el paper de l'exèrcit a Espanya franquista va ser tot el contrari al que va tenir el portuguès al seu país.

REVOLUCIÓ DELS CLAVELLS, 50 ANYS DE DEMOCRÀCIA: MÉS ENLLÀ DEL 25 D'ABRIL, EL FUTUR

El dijous 25 d'abril es va celebrar a l'Ateneu Barcelonès un acte sobre la efemèrides de la Revolução dos Cravos, en col·laboració amb el Consolat portuguès a Barcelona, l'Institut Camoes i el CEDOC (UAB) .El que va ser un alçament militar i civil que va tenir lloc a Portugal el dia 25 d'abril del 1974 i que va acabar amb el règim polític conegut com a Estat Nou, vigent des de 1926. L'alçament va ser dut a terme pels oficials intermedis de la jerarquia militar --el MFA--, la majoria dels quals eren capitans que havien participat en la guerra colonial a l'Àfrica. Després del triomf de la revolució del 25 d'abril es va restaurar la democràcia parlamentària i inicià un convuls període d'agitació social revolucionària que duraria uns dos anys. També es va concedir la independència a les colònies portugueses a l'Àfrica (Guinea Bissau, Cap Verd, Angola i Moçambic).

Aquesta arribada de la democràcia parlamentària a Portugal va significar l'inici d'una nova època. Però, la qüestió és què queda avui d'aquell 25 d'abril? Què cal no perdre de vista d'aquell 25 d'abril per a mantenir una bona qualitat democràtica a Portugal?

A l'acte de l'Ateneu Barcelonès van parlar Gabriel Magalhães, Andreu Claret i Pedro Santos. Va moderar-lo Xènia Costa, historiadora i community manager d'ESCI-UPF.

L'acte acabarà amb una petita interpretació musical i una copa de vi portuguès i pastissets de Belém al jardí de l'ateneu.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada