diumenge, 20 de novembre del 2022

Unes 250 persones han caminat aquest dissabte fins el coll de Banyuls per a reclamar al Govern francès la reobertura del pas

La marxa al Coll de Banyuls per reclamar l'obertura dels passos fronterers.


Unes 250 persones han caminat aquest dissabte fins el coll de Banyuls per a reclamar al Govern francès la reobertura del pas 

Albera sense Frontera ultima una denúncia al Tribunal Contenciós de Montpelhièr 

El dijous 24 de novembre es realitzarà una videoconferència entre eurodiputats i els alcaldes de Banyuls de la Marenda i Espolla          

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Rabós (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) 19/11/2022.- Llegim al portal El Gerió Digital que la caminada múltiple programada per avui des de diversos punts de la geografia de l'Alt Empordà i la Catalunya Nord fins al coll de Banyuls (Banyuls i Rabós) en protesta pel tancament de la frontera ordenat pel prefecte dels Pirineus Orientals des del gener de 2020, ha aplegat unes 250 persones. 

L'acte ha estat organitzat per l'entitat Albera sense Frontera i hi han participat onze clubs excursionistes del Rosselló i l'Alt Empordà, que han arribat al coll de Banyuls a les dotze del migdia. En total han estat set columnes que han recorregut distàncies entre 2 quilòmetres -la més curta- i 26 quilòmetres -la més llarga- que han fet corrent els que han sortit de la Jonquera. 

La meteorologia ha condicionat la convocatòria amb la presència de la tramuntana i que ha dissuadit alguns grups que havien anunciat la seva participació. Tot i això s'han fet els actes tal com s'havia anunciat consistents en un parlament a càrrec del president de l'Albera Sense Frontera, Pere Becque, explicant la situació actual i les properes accions per forçar l'obertura dels passos secundaris de la frontera del Pirineu Oriental. Seguidament ha actuat la Coral Feminista de Perpinyà interpretant Venim del nord, venim del sud i s'ha finalitzat l'acte amb una foto de grup. 

A partir d'ara des d'Albera sense Frontera estan ultimant noves accions, com ara la preparació dels documents per a presentar una denuncia al Tribunal Contenciós Administratiu de Montpelhièr (Erau) i demanar a la justícia francesa que es defineixi sobre el tancament dels passos fronteres. 

També està previst que pel 24 de novembre, a iniciativa de diputats europeus catalans, es realitzarà una videoconferència entre eurodiputats i els alcaldes de Banyuls de la Marenda (Costa Vermella, Albera marítima, Rosselló, comtat de Rosselló) i Espolla (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada). Alhora, Eric Andrieu, diputat europeu francès ha fet arribar una pregunta sobre el tema al Ministre de l'Interior del Govern francès.  

L'acció arriba després que el passat mes d'octubre el prefecte dels Pirineus Orientals, Rodrigue Furcy, va anunciar que la frontera al coll de Banyuls no s'obrirà fins, com a mínim, l'any vinent. Furcy explicava que ara no es donen les condicions per fer-ho però es comprometia a estudiar reobertures parcials. 

El prefecte entén les peticions dels municipis afectats a nivell econòmic i "simbòlic" però remarcava que la demanda s'inscriu en un període de gran pressió migratòria i que "el risc terrorista" no s'ha de "minimitzar". També alertava que han augmentat els intents del crim organitzat de creuar la frontera per aquests passos secundaris -amb diverses detencions- i que el coll de Banyuls podria convertir-se en una "ruta alternativa" de la delinqüència i els fluxos migratoris. A més, el prefecte remarcava que malgrat el tancament, durant aquest any en aquest punt la Gendarmeria de fronteres ha detingut 64 estrangers en situació irregular. 

El pas fronterer entre Rabós (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) i Banyuls de la Marenda es va tancar l'11 de gener del 2021 amb un filera de rocs grossos per ordre precisament de la Prefectura dels Pirineus Orientals -la representació del Govern francès a Catalunya Nord-, que al·legava que volia "contenir la immigració irregular i l'amenaça terrorista".  

El prefecte es va reunir a principis de setembre amb l'associació Albera sense frontera. 

Albera sense frontera celebra una marxa popular amb participants de municipis d'ambdues bandes del Pirineu 

Des de diferents punts van sortir al matí en marxa veïnes, veïns i representants d'entitats i municipis de poblacions d'ambdues bandes de la frontera de l'Albera per reclamar la reobertura dels passos fronterers secundaris del Pirineu Oriental que el Govern francès va tancar el gener de 2021.  

Des del Consell Comarcal de l'Alt Empordà s'han sumat a les reivindicacions i s'han fet diverses accions reclamant la reobertura dels passos tancats. 

Fins a onze centres i clubs excursionistes van participar al migdia de l'acció que una vegada més posa de manifest la importància de reobrir uns passos que utilitzen sobretot els veïns de les poblacions properes a la frontera pirinenca. 

El punt final de trobada va ser el coll de Banyuls amb diverses columnes de caminants fins aquell indret. Des de la banda del sud es va sortir de la Jonquera. amb 26,4 quilòmetre. Des de dos punts de Rabós amb uns 13 quilòmetres. Nou traçats que van recórrer diversos indrets de l'Albera. Des de la banda nord els recorreguts van ser des del Coll dels Gascons, Mas Xatard i Mas Cornet. D'alt de l'Albera, al Puig Neulós, amb 15,3 quilòmetres. 

La presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Empordà i alcaldessa de la Jonquera (Albera, Alt Empordà, vescomtat de Rocabertí, comtat de Peralada), Sònia Martínez, ha explicat que des del Consell Comarcal el passat 29 d'octubre «es va signar, juntament amb els ajuntaments de la zona de l'Albera, el manifest de l'associació Albera sense frontera que promou les reclamacions, tan jurídiques com les mobilitzacions municipals i populars» per a la reobertura del Coll de Banyuls. «També havíem aprovat una moció en el mateix sentit» afegeix i «hem reivindicat l'obertura del pas del coll de Manrella, que també està tancat». 

Els passos secundaris es van tancar el gener del 2021 i no està previst que es reobrin fins a l'any vinent, segons el prefecte dels Pirineus Orientals. Una trentena de càrrecs electes de quinze poblacions afectades es van reunir el mes passat al coll de Banyuls, on van signar el manifest per reclamar l'obertura d'aquest i la resta de passos fronterers amb la Catalunya Nord barrats el gener del 2021. L'acte es va celebrar després que el prefecte dels Pirineus Orientals, Rodrigue Furcy, anunciés que el de coll de Banyuls no es reobrirà fins a l'any que ve com a mínim.  

Albera sense frontera ha anunciat que presentaran un contenciós davant el Jutjat Administratiu de Montpelhièr per a l'anul·lació del decret prefectural de tancament del coll de Banyuls i dels altres passos fronterers secundaris. 

També afecta la Cerdanya 

El tancament també afecta les poblacions de la Cerdanya indignades perquè l'Estat francès ha fet cas omís a les seves demandes. Les vies de la xarxa local que permeten el pas entre els dos Estats s'han tornat a bloquejar i, segons informava Regió 7 ara s'han tancat amb nous i més voluminosos obstacles per tal que les veïnes i els veïns, com han fet durant tot l'any, els retirin.  

L'Estat francès ha comunicat als alcaldes de l'Alta Cerdanya, que com els de la Baixa Cerdanya estan en contra dels talls de carretera, que la mesura respon al programa de control de la immigració il·legal. 

Cinc passos fronterers entre les comarques del Rosselló, el Vallespir i l'Alta Cerdanya amb les de l'Alt Empordà i la Baixa Cerdanya es van tancar. El tall es va activar durant la crisi del covid-19 i per raons de "lluita antiterrorista" i control d'immigració.  

Les poblacions fronteres han manifestat els perjudicis econòmics i de mobilitat que suposa mantenir tancats aquests passos fronterers. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada