dilluns, 21 de novembre del 2022

El Triubunal Suprem sosté que s’ha de tancar l’abocador de Solius

El Triubunal Suprem sosté que s'ha de tancar l'abocador de Solius 

L'alt tribunal no admet a tràmit els darrers recursos i els demandants instaran que es compleixin les sentències del TSJC, que manaven clausurar-lo en un mes 

Diu que no cal buidar-lo, però sí cercar alternativa 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Llagostera (Gavarres, Gironès, comtat de Girona) 21/11/2022.- Llegim al diari El Punt Avui que la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Suprem no ha admès a tràmit els dos darrers recursos de cassació amb què el Consorci de l'abocador de residus de Solius i l'empresa GBI Serveis --concessionària del dipòsit-- intentaven aturar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que l'abril del 2021 ordenava l'aturada d'abocaments i la clausura en el termini d'un mes. I rehabilita, per tant, l'opció de tràmits judicials perquè el veí demandant pugui reclamar al TSJC l'execució d'una sentència anterior que el 2020 ja atorgava el termini d'un mes per al cessament de l'activitat. 

La demanda, a diferència del que ha acabat succeint amb l'abocador de Vacamorta, al terme de a Cruïlles (Gavarres, Baix Empordà, comtat de Girona), no obliga a buidar de residus el dipòsit, però troba mancances en l'autorització per obrir un tercer vas on des del 2010 es dipositen residus municipals i que només va rebre un informe municipal favorable de l'Ajuntament de Llagostera (Gavarres, Gironès, comtat de Girona) el 2012 com a pas previ per a una autorització ambiental de la Generalitat el 2014, anul·lada pel TSJC. 

El Tribunal Suprem, segons l'advocat de la part demandant, no veu arguments per a la presentació de recursos i condemna el Consorci i la concessionària a assumir-ne les costes. El lletrat veu difícil recórrer a instàncies superiors. I el regidor responsable del Consorci, el llagosterenc David Parron (CUP), que ahir encara no n'estava assabentat, consultarà els serveis jurídics municipals avui sobre l'abast de la resolució i la possibilitat que els municipis afectats --a més de Llagostera, Sant Feliu de Guíxols, Santa Cristina, Castell-Platja d'Aro, Calonge-- hagin de cercar una alternativa per a la fracció resta. 

No afecta l'orgànica 

El fet que el dipòsit de resta hagi de tancar podria fer encarir els costos del servei a aquests municipis i empènyer-los a dur la fracció fins a Lloret de Mar (la Selva marítima, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat d'Empúries), cosa que ja fan altres poblacions del Baix Empordà. En principi l'ordre de clausura no afecta la planta annexa de tractament de residus orgànics, que a més d'aquestes poblacions del Baix Empordà presta servei regularment a la ciutat de Girona i també a altres municipis de la comarca del Gironès. 

S'obre el compte enrere per a la clausura 

Les darreres sentències negatives del TSJC havien estat objecte de recursos en paral·lel, però el Tribunal Suprem ja n'havia inadmès dos més a la primavera, de l'Ajuntament de Llagostera i el Consorci, contra l'altra resolució. Ara, doncs, acaba el recorregut judicial i comença un compte enrere que afegirà pressió al centre de tractament de Lloret de Mar mentre s'han d'emprendre obres a la incineradora de Campdorà (Girona, Gavarres, Gironès, comtat de Girona) i la futura planta de compost, prevista per al 2026. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada