dilluns, 21 de novembre del 2022

Cambray reconeix que no poden impedir el 25% de castellà en els 26 centres on l’han imposat

Cambray reconeix que no poden impedir el 25% de castellà en els 26 centres on l'han imposat 

El conseller d'Educació va dir al setembre que cap aula del Principat de Catalunya aplicaria el 25% del castellà, una afirmació que avui s'ha constatat que és falsa 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Canet de Mar (Alt Maresme, Maresme, comtat de Girona) 21/11/2022.- Llegim a VilaWeb que Vint-i-sis escoles del Principat apliquen el 25% del castellà en una de les aules per ordre del Tribunal Superior de Justícia (TSJC), segons que ha explicat el conseller Josep González Cambray en la comissió parlamentària d'Educació, en resposta a una pregunta de Junts per Catalunya. Quan va començar el curs escolar, el conseller va enviar una circular a tots els centres, inclosos aquests vint-i-sis, ordenant-los que fessin les classes en català amb normalitat, que no es podia aplicar la sentència del TSJC del 25% de castellà a tot Catalunya perquè el tribunal havia hagut de presentar un recurs al Constitucional (TC) arran del nou marc legal aprovat per la majoria del parlament. Però abans no s'hagi acabat al primer trimestre, Cambray ha reconegut que en aquests casos no han pogut fer-hi res. "A partir de la setmana vinent, cap aula del país no aplicarà el 25% del castellà", va dir a començament de setembre. Una afirmació que avui mateix s'ha constat que no és certa. 

Cambray ha explicat que els tribunals els obliguen a mantenir les mesures cautelars en els vint-i-sis centres que tenen casos particulars oberts per la denúncia de pares que exigeixen el compliment de la sentència. Les mesures imposaven una hora més de castellà mentre no es resolguessin aquests casos particulars. Però com que en la causa general del 25% el TSJC va dir que la sentència no es podia aplicar mentre el TC no hagués resolt la constitucionalitat del marc legal, el Departament d'Educació va presentar recursos al tribunal per anul·lar les mesures cautelars en tots aquests casos particulars. Perquè no tenia sentit que es continués aplicant el 25% en aquestes aules si no es podia fer en l'àmbit de tot el Principat de Catalunya. 

Educació confiava que el TSJC seria coherent, però va rebutjar, un per un tot, tots els recursos i va mantenir la imposició de més castellà en aquests centres. 

El llarg camí judicial 

El govern va rebre la sentència sobre la imposició d'un mínim de 25% d'hores lectives de castellà a les escoles el febrer d'enguany. Al maig, Educació va enviar a totes les direccions dels centres educatius les instruccions perquè el castellà fos d'un ús "curricular i educatiu". Aquest moviment fou fruit d'un acord entre ERC, Junts, el PSC i Comuns, amb l'oposició de la CUP-Guanyem, que considerava que seria reconèixer el castellà com a llengua vehicular. L'acord polític es transformà en una proposició de llei sobre l'ús i l'aprenentatge de les llengües oficials en l'ensenyament no universitari. Es detallà que el català era la llengua normalment emprada com a vehicular, mentre que l'ús del castellà vindria determinat pel projecte lingüístic de cada centre, que validaria el departament. En concret, van enviar un qüestionari a les direccions dels centres per a saber si volien que els projectes lingüístics fossin validats per la inspecció. 

Cambray també va dir que el seu departament assumiria tota la responsabilitat legal sobre els projectes de les escoles. "Els projectes lingüístics s'han de complir. Els docents no poden triar en quin idioma volen fer la classe, l'han de fer en l'idioma que explicita el projecte lingüístic del seu centre", va dir. 

A començament de setembre, Cambray va comunicar a les direccions d'aquelles escoles i instituts que aplicaven el requeriment d'un 25% de castellà per ordre judicial que abandonessin l'ús de percentatges lingüístics. Avui ha reconegut que hi han tornat. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada