dissabte, 29 d’octubre del 2022

Activitats de la setmana del 31 d'octubre al 6 de novembre

Presentació del llibre:
Cap al tard
Presentació d'assumpta Redondo
amb Eduard casas, l'autor
dimecres, 2 de novembre a les 18.30 hores




Aquest llibre és el testimoniatge d'una profunda identificació amb els ideals d'una Catalunya sobirana i lliure. Per a Eduard Casas, aquests ideals no es poden deslligar de la consciència lingüística, totalment irrenunciable: cal conèixer a fons l'instrument expressiu que van emprar Ausiàs March, Jacint Verdaguer i tants altres escriptors, la memòria dels quals no morirà mai. L'autor és, sens dubte, un bon poeta, amb una notable riquesa de lèxic i una gran empenta imaginativa. D'altra banda, amb les seves paraules de ciutadà exemplar, dona una sàvia lliçó als catalans d'aquest segle XXI, massa sovint ancorats en el recel i en la incertesa". (De l'epíleg de Jordi Pàmias)
---------------------------
Presentació del llibre:
LES AIGÜES DE L'OBLIT
Una història dels brigadistes internacionals del Ciudad de Barcelona
Amb Sònia Garangou Tarrés, autora
Dijous, 3 de novembre a les 18.30 hores


El 30 de maig de 1937 un submarí franquista va atacar el Ciudad de Barcelona, un vaixell que transportava brigadistes internacionals. Molts d'aquells homes havien creuat mig món per venir a una guerra que malgrat que semblava molt llunyana, sabien que també era la seva. Van deixar la feina la família i una vida aparentment segura per intentar aturar l'amenaça més gran d'aquells moments: el feixisme. Alguns van perdre somnis i esperances en el fons del Mediterrani abans de poder ni tan sols començar a lluitar, altres en la duresa dels fronts, en l'amargor de la derrota i en els camps d'extermini que en alguns casos els esperaven a la tornada. Més de vuitanta anys després, quan el feixisme torna a ressorgir arreu, les seves veus tornen del passat per recordar- nos que l'oblit engendra monstres.
El llibre ens explica, a més de l'enfonsament, qui eren aquells brigadistes, què els va moure a deixar-ho tot per anar a una guerra a defensar els seus ideals i a on van anar a parar després. 
Les seves històries, fins ara anònimes, ens expliquen una part de la Guerra Civil, les misèries i les contradiccions d'aquest conflicte, i també els interessos polítics de l'època, que van condicionar les seves vides i els impulsaren a prendre partit davant la passivitat dels governs del món.

-------------------------------------------
Presentació del llibre:
100 anys de marxisme i qüestió nacional als Països Catalans (1910-2010) Volum I
Amb Xavier Milian, autor del llibre
dissabte, 5 de novembre a les 12 del migdia


Xavier Milian, en una tasca titànica, sintetitza per primera vegada els textos dels principals dirigents, organitzacions i mitjans que han desenvolupat una proposta política que vincula la lluita nacional amb la lluita social al nostre país al llarg dels últims 100 anys de la nostra història (1910-2010). El resultat, dos volums amb un total de més de 1000 pàgines que condensen un segle d'història, compromís i lluita per la llibertat.
Amb més de 400 autors i autores citats, 300 partits ressenyats i l'aportació de més de 400 òrgans d'expressió, el llibre aconsegueix reconstruir i sintetitzar fidelment les principals aportacions d'una tendència fins ara menystinguda en l'estudi la història política contemporània dels Països Catalans.
És amb una clara voluntat que l'autor encara aquest repte: recuperar els principals debats, aportacions i discussions que s'han donat en el si d'aquesta àmplia i extensa tradició, fa possible que el debat avanci i que la proposta política s'enforteixi. Aprenent dels errors i calibrant els encerts, el llibre ens ofereix una panoràmica de gran valor i inèdita fins ara.
Amb el ferm convenciment que conèixer la nostra pròpia història és el primer pas cap a la presa de consciència col·lectiva, aquest llibre és una nova eina per a l'articulació de la proposta emancipadora per al conjunt del poble català.


                                                                            ★ anònims
/// cerveses, menjars i pensars ///
Ricomà 57 08401 Granollers
Tel. 93 860 07 89

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada