diumenge, 25 de setembre del 2022

Si abans del 4 d’octubre no s’obre el coll de Banyuls i els altres serà la Justícia la que s’haurà de pronunciar, estimant que aquests tancaments van contra els Tractats europeus

Le col de Banyuls est fermé depuis janvier 2021.


"Bufa vent de revolta": France3 alerta del gran malestar pel tall francès del coll de Banyuls 

L'emissora fa un reportatge en la seva desconnexió en llengua catalana 

A més de la gent del Pirineu Oriental també hi ha queixes pels tancaments de camins secundaris a l'Atlàntic 

Si abans del 4 d'octubre no s'obre el coll de Banyuls i els altres serà la Justícia la que s'haurà de pronunciar, estimant que aquests tancaments van contra els Tractats europeus    

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Banyuls de la Marenda (Albera marítima, Costa Vermella, Rosselló, comtat de Peralada) 25/09/2022.- Llegim a El Nacional.Cat que la televisió France3 ha dedicat un reportatge, en la seva desconnexió en llengua catalana, al malestar que hi ha al Rosselló per la decisió del Govern francès de tallar el pas pel coll de Banyuls, que uneix aquesta comarca de la Catalunya Nord amb l'Alt Empordà. "Bufa vent de revolta", adverteix France3. 

"Bufa un vent de revolta a Banyuls de la Marenda. L'exasperació pel tancament del coll des del gener del 2021 no para de créixer", assenyala el reportatge, elaborat per la periodista Júlia Taurinyà. Diversos veïns nord-catalans expliquen els problemes que els causa aquest tall fronterer en aquesta zona muntanyosa i de comunicacions complexes. "La dictadura de Franco no ho havia tancat, i en canvi la República francesa sí que ho ha fet", es queixa un dels veïns. "A la gent d'aquí a la costa ens va molt bé passar pel coll, perquè a l'altra banda hi tenim família", detalla un altre veí. "Ara hem de fer 80 quilòmetres, en comptes de 12", es queixa un altre. 

Albera sense frontera 

Arran d'aquest malestar creixent fa dos mesos que s'ha creat l'associació Albera sense frontera, que ja té 800 membres i cada dia se n'hi sumen més. La denominada Serra de l'Albera és la part més oriental del Pirineu, quan arriba a la Mediterrània. 

France3 mostra en el reportatge com el coll està tallat, en la part sota administració francesa, amb grans roques que impedeixen el pas als vehicles. Oficialment el motiu és evitar el pas de terroristes i de migrants. Però l'ex-batlle de Banyuls de la Marenda (Albera marítima, Costa Vermella, Rosselló, comtat de Peralada) i advocat, Pere Becque afirma que aquests arguments que va donar en el seu dia la Prefectura dels Pirineus Orientals no estan justificats. "De cara al Dret europeu i per tant al Dret francès, això que s'està fent és il·legal. Si anem al tribunal administratiu de Montpeller, per fer-ho primer davant de la jurisdicció francesa, crec que haurem de guanyar", ha indicat. 

Les veïnes i els veïns de Banyuls de la Marenda també esperen que el nou prefecte dels Pirineus Orientals, Rodrigue Furcy, que els ha visitat, reconsideri el tall abans de portar el cas a la Justícia.  

El polèmic tall fronterer ha estat objecte de diverses manifestacions, amb la participació de veïnats originaris dels municipis propers. Un grup d'Espolla (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) van reobrir al gener el pas del coll per facilitar als visitants de la Catalunya Nord l'accés a la Fira de l'Oli. Però la Prefectura va tornar a tallar el pas al cap de poques hores. 

A més de la gent del Pirineu Oriental també hi ha queixes pels tancaments de camins secundaris a l'Atlàntic 

Llegim al diari rossellonès L'Indèpendant que igual que el cas del 

coll de Banyuls, hi ha vuit camins secundaris tallats a la frontera del Pirineu, quatre a l'Oriental i quatre a l'Atlàntic.  

A Larrau, en la frontera de Navarra, també regidors i veïnats es van  manifestar fa poc per reclamar la reobertura d'un coll. 

"J'écris régulièrement au préfet des Pyrénées Orientales pour lui demander la réouverture des cols, sans succès pour l'instant ", es queixa Stéphane Vojetta, diputat de la ciutadania francesa a Espanya. "On laisse s'installer des situations qui peuvent être perçues comme vexantes pour les espagnols. On ne peut pas se le permettre."  

Des de Banyuls de la Marenda, si abans del 4 d'octubre no s'obre el coll de Banyuls i els altres, Pere Becque anuncia que serà la Justícia la que s'haurà de pronunciar, estimant que aquests tancaments van contra els Tractats europeus.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada