dissabte, 10 de setembre del 2022

Resposta al MidCat es reactiva contra el gasoducte

Resposta al MidCat es reactiva contra el gasoducte 

La plataforma creu que el MidCat és l'exemple d'un model energètic "obsolet" que va en contra d'una necessària "descarbonització" 

Recorda que ERC, ara en el Govern de la Generalitat, s'oposava al gasoducte en 2012 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Hostalric (la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) 10/09/2022.- Llegim al diari El Punt Avui que la plataforma Resposta al Midcat ha reprès la seva activitat davant la possibilitat que els Governs alemany i espanyol impulsin de nou aquest infraestructura per fer arribar el gas d'Algèria fins a Alemanya. Tot i l'oposició expressada pel Govern francès, la plataforma considera que es necessari reactivar-la per aconseguir el "soterrament definitiu" del projecte. La plataforma Resposta al Midcat, formada per més d'una vuitantena d'entitats, associacions i organitzacions polítiques d'arreu del país, es va crear el 2012 i va lluitar contra aquest gasoducte fins al 2019. El tram executat arriba fins al municipi d'Hostalric (la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona), però ara es valora la possibilitat de fer-lo arribar fins a la frontera francesa, al Pirineu Oriental. 

Raül Domínguez, fent de portaveu de la Iaeden i Naturalistes de Girona, va explicar que el gasoducte és un model energètic "obsolet" i que la crisi "climàtica, energètica i ecològica" actual necessita la "descarbonització urgent" de l'economia. "Cal que els països del nord i Europa en el seu conjunt facin un canvi de model que permeti reduir el consum energètic", va afegir. En aquest sentit, Maria Garcia, d'Ecologistes en Acció, va recordar que Alemanya és el sisè país amb més emissions per càpita: "Alemanya ha de fer grans canvis en el seu model de producció i consum fins a aconseguir la descarbonització, i deixar d'imposar mesures a la resta de països europeus." Garcia va recordar que l'Acord de París preveu que la Unió Europea no ha de superar l'augment de temperatura global d'1,5 graus, un objectiu que obliga a "deixar enrere" l'ús del gas fòssil: "El 2030 s'hauria de deixar d'utilitzar per produir electricitat, el 2035 les nostres llars haurien d'estar lliures d'aquest combustible fòssil, deixant fins al 2040 la descarbonització dels sectors industrials més complexos."  

Domínguez va criticar que ERC, el principal partit del Govern de la Generalitat, doni ara suport al projecte tot i l'oposició mostrada anteriorment. De fet, ERC continua adherida a la plataforma: "Exigim que reafirmin el seu compromís amb les mocions en contra del projecte que van firmar i abandonin el suport al gasoducte." 

Josep Nuart, de l'Observatori del Deute en la Globalització, va assegurar que el Midcat no serveix per garantir la seguretat energètica, atès que només "permetria substituir" el 2 o 3% del gas que es va importar des de Rússia l'any 2021. "Seguiríem depenent d'un combustible fòssil que s'està exhaurint i no garantiríem la seguretat del subministrament" a uns preus assequibles. També va dir que no és viable que el gasoducte transporti hidrogen verd perquè no s'ha demostrat tècnicament que es pugui desenvolupar una "tecnologia de l'hidrogen" a gran escala. "Estaríem malbaratant el diner públic per un projecte que a per ara és incert." 

Un projecte "inútil i nefast" 

Philippe Asens, del col·lectiu nord-català No al MidCat, va constatar el seu "alleujament" pel rebuig de Macron al gasoducte. Segons la seva opinió, és un projecte "inútil i nefast" per als ecosistemes catalans i no és pertinent des del punt de vista "energètic, econòmic, climàtic ni mediambiental". 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada