divendres, 16 de setembre del 2022

Raimon Subirats Lleixà


Necrològica Raimon Subirats Lleixà apareguda en el periòdic tolosà "Cenit" del 8 de març de 1994

Necrològica Raimon Subirats Lleixà apareguda en el periòdic tolosà Cenit del 8 de març de 1994



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 16 de setembre de 1909 neix a Mas de Barberans (Montsià) l'anarquista i anarcosindicalista Raimon Subirats Lleixà 

Després de la campanya de Catalunya, el 10 de febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola (l'antiga «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà (Baixa Cerdanya), en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d'honor, i tot passant la frontera per Llívia (Baixa Cerdanya) i la Guingueta d'Ix (Alta Cerdanya), patí el mateix destí que els seus companys de columna. Va ser internat a la Tur de Querol (Alta Cerdanya) i al Fort de Montlluís (Alt Vallespir, Vallespir) i després tancat com els seus companys de la 26 Divisió a camps de concentració establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, en el seu cas, a partir de març, al camp de concentració de Vernet d'Arièja 

Raimon Subirats Lleixà: El 16 de setembre de 1909 neix a Mas de Barberans (Montsià) l'anarquista i anarcosindicalista Raimon Subirats Lleixà. El seu pare i la seva mare, militants llibertaris, es deien Jaume Subirats Barberà, pagès, i Anna Lleixà Subirats.  

Pagès de professió, els seus germans i les seves germanes Carmen, Francesc, Jaume, Josep i Manuel, van ser també militar en la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).  

Esdevingué anarquista durant el servei militar a Barcelona, on serví com a ajuda de camp del comandant de l'Estat Major.  

En retornar al seu poble natal, la CNT s'estava organitzant i esdevingué president del Sindicat de Pagesos. També participà en el grup de teatre local organitzat pel sindicat que realitzava representacions a la comarca, tot aprofitant l'avinentesa per fer propaganda.  

Un poc abans del cop militar feixista de juliol de 1936, a causa de la gran misèria regnant al seu poble, es traslladà a viure amb la seva família a Barcelona.  

Quan l'aixecament militar feixista, s'enrolà en la columna confederal «Los Aguiluchos» i combaté al front aragonès d'Uesca. Posteriorment passà a la «Columna Durruti», on combatien dos germans seus.  

Després de la campanya de Catalunya, el 10 de febrer de 1939, durant la Retirada republicana, creuà la frontera al Pirineu Oriental amb els últims combatents de la 26 Divisió de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola (l'antiga «Columna Durruti» militaritzada i comandada per Ricard Sanz) passant pel pont internacional a Puigcerdà (Baixa Cerdanya), en perfecta formació militar de la tropa, mentre una secció de soldats francesos els hi presentava armes d'honor, i tot passant la frontera per Llívia (Baixa Cerdanya) i la Guingueta d'Ix (Alta Cerdanya), patí el mateix destí que els seus companys de columna. Va ser internat a la Tur de Querol (Alta Cerdanya) i al Fort de Montlluís (Alt Vallespir, Vallespir) i després tancat com els seus companys de la 26 Divisió a camps de concentració establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, en el seu cas, a partir de març, al camp de concentració de Vernet d'Arièja (Arièja, Occitània).  

L'agost de 1939 abandonà el camp i retroba la seva família a Auta-riba (Gers, Occitània).  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista visqué a Colomièrs (Alta Garona, Gasconha, Occitània) i anà amb un altre company d'aquesta localitat en el Ple de Regionals de l'MLE-CNT de 1945. La seva companya fou Carmen Lleixà.  

Malalt durant molts d'anys, Raimon Subirats Lleixà va morir el 22 de desembre de 1993 al seu domicili de Ramonvila e Sent Anhan (Alta Garona, Occitània) i fou inhumat dos dies després al cementiri d'aquesta localitat. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada