dimecres, 21 de setembre del 2022

Manuel Ricard Gaya i Canalda


Manuel Gaya Canalda

Manuel Gaya Canalda


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 21 de setembre de 1916 neix a Lleida el militant d'ERC i confederal Manuel Ricard Gaya i Canalda 

Militant d'ERC i la CNT-AIT, En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, el 7 de setembre de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental per Camprodon i patí el camp de concentració de la Platja d'Argelers de la Marenda, un dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Manuel Gaya Canalda: El 21 de setembre de 1916 neix a Lleida (Segrià) el militant d'ERC i confederal Manuel Ricard Gaya i Canalda. El seu pare es deia Francesc Xavier Gaya Massot, farmacèutic, i Margarida Canalda Pons.  

Després d'estudiar el batxillerat a Lleida, aconseguí el títol de peritatge agrícola a l'Escola de la Generalitat de Catalunya.  

En 1932 s'afilià a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC).  

Va ser el fundador de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) de Maldà (Urgell) i secretari de la Unió Agrària.  

Quan esclatà la Guerra Civil fou representant d'ERC en el Comitè de Milícies Antifeixistes de Malda i l'octubre de 1936 s'incorporà com a soldat a l'Escola de Guerra de Barcelona de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola, d'on sortí amb el grau de tinent i va ser enviat a la 136 i a la 134 Brigada Mixta, participant en diverses operacions militars (Belchite, Aragó, Tremp, Segre i altres), essent ascendit a capità per mèrits de guerra i patint dues ferides en combat. 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, el 7 de setembre de 1939 passà la frontera del Pirineu Oriental per Camprodon (Vall de Camprodon, Ripollès) i patí el camp de concentració de la Platja d'Argelers de la Marenda (Costa Vermella, Rosselló), un dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Posteriorment formà part d'una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) a l'Alta Savoia dedicada a fer fortificacions per a l'exèrcit francès a la frontera amb Itàlia.  

El 13 de juliol de 1939 aconseguí embarcar al port de Bordèu (Gironda, Nova Aquitània, Occitània) a bord del vaixell Mexique, que arribà el 27 de juliol al port de Veracruz (Veracruz, Mèxic).  

Després de treballar en un ranxo i d'ensenyar agronomia a l'Estat de Michoacán, s'instal·là a la Ciutat de Mèxic (Mèxic), començà a treballar com representant d'aliments (vins, pernils, embotits i altres productes del camp).  

Més tard, després de fer un curs d'agent d'assegurances, va treballar en aquest sector en la companyia Latinoamericana.  

També regentà una fàbrica de papers pintats amb un grup industrial suís i es dedicà a la compravenda de terrenys urbans.  

A partir de 1942 fou soci de l'Orfeó Català, del qual fou membre de la seva junta directiva entre 1985 i 1990.  

En 1951 aconseguí la nacionalitat mexicana.  

A més, fou president de la Immobiliària Catalana i membre del Club d'Empresaris Catalans a Mèxic.  

En 1976, després de la mort del dictador Francisco Franco, va fer un viatge a Catalunya. La companya fou Rosa Maria García Cortina, amb qui tingué cinc infants (Francesc Xavier, Manuel Ricard, Lluís Andreu, Jordi Ramon i Ferran Agustí), de qui enviudà, casant-se posteriorment amb la catalana Dora Samblancat.  

Manuel Gaya Canalda va morir el 5 de febrer de 2013 a la Ciutat de Mèxic (Mèxic). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada