dijous, 29 de setembre del 2022

La Plataforma per la Llengua oferirà assessorament als Consistoris nord-catalans per defensar l’ús del català als plens municipals

La Plataforma per la Llengua oferirà assessorament als Consistoris nord-catalans per defensar l'ús del català als plens municipals 

L'entitat denuncia la vulneració dels drets lingüístics a la Catalunya Nord 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Elna (Plana d'Illiberis, Albera, Rosselló, comtat de Rosselló) 29/09/2022.- Llegim a La República.Cat que la Plataforma per la Llengua ha anunciat que oferirà assessorament jurídic a tots els municipis de la Catalunya Nord que ho sol·licitin per tal que es respecti la decisió de reconèixer l'ús del català als plens municipals. 

Més d'una quinzena de municipis nord-catalans s'han sumat a la modificació del reglament iniciada per l'Ajuntament d'Elna (Plana d'Illiberis, Albera, Rosselló, comtat de Rosselló), el Consistori pioner que ja ha topat amb la persecució lingüística de l'Estat francès i que anirà a judici. 

Múltiples vulneracions 

"Les (mal) dites llengües regionals autòctones de França, com el català, formen part del patrimoni nacional francès", recorda la Plataforma per la Llengua. L'entitat també argumenta que la Llei 94-665 de l'ús del francès "especifica que la llei no obstaculitza l'ús i promoció de les llengües regionals", fet pel qual els nous reglaments que inclouen el català són "plenament legítims i legals". 

Igualment, l'entitat lamenta la "persecució" que pateix el català i assegura que "va contra les Recomanacions d'Oslo sobre drets lingüístics de les minories", que indiquen que s'ha de permetre "l'ús de la llengua pròpia de la minoria per part dels electes". En aquest sentit, també creuen que la posició de l'Estat francès vulnera l'article 19 de la Declaració Universal dels Drets Lingüístics, així com l'article 27 del Pacte internacional relatiu als drets civils i polítics. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada