dijous, 29 de setembre del 2022

José Planas Cruells

José Planas Cruells

José Planas Cruells



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 29 de setembre de 1902 neix a Arbúcies (les Guilleries, Baix Montseny, la Selva) --algunes fonts citen erròniament el 1901 a Castelló de la Plana-- el dissenyador, retratista i gravador anarquista i naturista José Planas Cruells 

En 1910 emigrà amb la seva família a l'Argentina, on esdevingué un dissenyador i retratista de renom 

José Planas Cruells: El 29 de setembre de 1902 neix a Arbúcies (les Guilleries, Baix Montseny, la Selva) --algunes fonts citen erròniament el 1901 a Castelló de la Plana (Plana Alta, País Valencià)-- el dissenyador, retratista i gravador anarquista i naturista José Planas Cruells. El seu pare es deia Tomàs Planas Cullell, pagès, i la seva mare, Maria Cruells Heru.  

En 1910 emigrà amb la seva família a l'Argentina, on esdevingué un dissenyador i retratista de renom.  

Entre els anys vint i trenta del segle XX destacà per la seva feina, especialment entre els anys 1929 i 1931, quan il·lustrà un gran nombre de llibres llibertaris i col·laborà habitualment en el Suplemento Quincenal del periòdic anarquista La Protesta i en les revistes Claridad i Nervio.  

Propagandista del naturisme, fou un estricte vegetarià.  

Estigué molt vinculat a Diego Abad de Santillán i a Campio Carpio.  

També realitzà nombroses exposicions, com ara a Montevideo (1929), Buenos Aires (1930), Mar del Plata (1954) i altres.  

Va rebre importants premis (1929, 1930, 1931 i 1972) per les seves portades i gravats en arts gràfiques i cinematogràfiques.  

Realitzà més de sis mil retrats de personatges coneguts del món de les arts, del cinema, del teatre, de les lletres, de l'educació, de la ciència, de la política i algun altre. 

Durant més de trenta anys treballà en una monumental enciclopèdia de la llengua espanyola: Enciclopedia de la Redacción, que, mancada d'editor, només pogué publicar un opuscle amb 38 vocables a mode d'exemple i on cada veu s'estudiava des de diferents punts de vista (anàlisi gramatical, parònims, sinònims i altres); obra que va ser molt elogiada per Jorge Amado, Miguel Ángel Astúrias, Jorge Luis Borges, Rafael Lapesa Melgar, Salvador de Madariaga, Ernesto Sábato i altres destacats intel·lectuals.  

Al final de la seva vida José Planas Cruells es retirà a Ciudadela (Tres de Febrero, Buenos Aires, Argentina), població on morí el 12 de desembre de 1996.  

A vegades algunes dades biogràfiques es confonen amb les del també artista català emigrat a l'Argentina José Planas Casas (1900-1960). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada