dimarts, 27 de setembre del 2022

Elna estudia d’anar al Constitucional francès per defensar l’ús del català al ple municipal

VilaWeb

Elna estudia d'anar al Constitucional francès per defensar l'ús del català al ple municipal 

El govern municipal acusa el prefecte dels Pirineus Orientals de tenir una actitud "esquizofrènica" amb el català  

Més municipis nord-catalans estan sota l'amenaça del prefecte      

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Elna (Plana d'Illiberis, Albera, Rosselló, comtat de Rosselló) 27/09/2022.- Llegim a VilaWeb que l'Ajuntament d'Elna (Plana d'Illiberis, Albera, Rosselló, comtat de Rosselló) ha qualificat d'esquizofrènica la posició de l'Estat francès de perseguir judicialment l'ús del català als plens municipals. En aquest sentit, estudiarà de portar el cas al Consell Constitucional francès. L'equip de govern municipal creu que, abans que el tribunal administratiu es pronunciï sobre la denúncia del prefecte, caldria que el Constitucional es pronunciés sobre la llei 1539 que fa servir el prefecte dels Pirineus Orientals per dir que l'ús del català amenaça els fonaments de la República Francesa. 

El batlle d'Elna, Nicolas Garcia, lamenta les contradiccions del prefecte en relació amb el català. En aquest sentit, ha recordat que copresideix l'Oficina Pública de la Llengua Catalana, que es dedica a promoure'n l'ús, mentre després es dedica a perseguir iniciatives que defensen el català com la d'Elna. 

A hores d'ara, més d'una quinzena de municipis de Catalunya Nord s'han adherit a la modificació del reglament municipal, que encapçala Elna, per a permetre l'ús del català en els plens dels Consistoris. De fet, alguns d'aquests Ajuntaments ja han rebut una carta d'amenaça del prefecte exigint que es facin enrere. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada