divendres, 23 de setembre del 2022

El PSOE i Unidas Podemos eviten que Marlaska comparegui per infiltrar agents al SEPC i al Jovent Republicà

El PSOE i Unidas Podemos eviten que Marlaska comparegui per infiltrar agents al SEPC i al Jovent Republicà 

Els morats justifiquen l'oposició "perquè no s'accepten compareixences de ministres que no siguin a petició pròpia" 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 23/09/2022.- Llegim a El Nacional.Cat que el PSOE i Unides Podem s'uneixen a la pinça PP - VOX - Ciutadans per impedir que el ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska comparegui al Congrés dels Diputats arran de la infiltració de policies a les organitzacions independentistes juvenils Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) i Jovent Republicà. És una petició que havien registrat ERC, Junts, EH Bildu, el PDeCAT, la CUP, Compromís i el BNG arran de l'informe d'Interior que qualificava de "legítima" i "oportuna" la infiltració tenint en compte que, segons el seu parer, a Catalunya "s'hi ha produït violència greu i s'ha vist afectat tant el lliure exercici dels drets i les llibertats com la seguretat ciutadana". 

L'escrit firmat per totes aquestes formacions ha embarrancat a la Junta de Portaveus d'aquest dimarts per l'oposició del PP, VOX, Ciutadans, el PSOE i Unides Podem. Fonts parlamentàries expliquen que el portaveu dels morats, Pablo Echenique, hi ha votat en contra "perquè és el ministre qui hi ha de decidir com dona explicacions". Tot i això, la mateixa formació ha justificat a El Nacional.Cat que no accepten compareixences de ministres "que no siguin a petició pròpia, tal com marca l'acord del govern de coalició". La petició pretenia que Marlaska comparegués a la comissió d'Interior. 

Després que Òmnium Cultural fes públic l'informe d'Interior arran d'una demanda presentada a l'Audiència Nacional, el ministre Fernando Grande-Marlaska es va defensar de les acusacions de l'independentisme per haver justificat la infiltració. Marlaska va assegurar que les forces i els cossos policials de l'Estat actuen "sota l'estricte sotmetiment a la llei" recordant que les seves funcions "estan recollides a la Constitució" i que són "les de garantir la seguretat i el lliure exercici dels drets i de les llibertats". 

El cas als jutjats 

En resposta a un contenciós administratiu presentat per Òmnium Cultural, el Departament d'Interior vinculava la captació d'agents infiltrats a les pràctiques habituals de la lluita antiterrorista i considerava "legítim, idoni i oportú" infiltrar agents en els moviments juvenils per captar informació. A principis d'agost, Òmnium va presentar una demanda a l'Audiència Nacional pels casos de monitoratge policial al SEPC i al Jovent Republicà en la qual va denunciar la vulneració de drets fonamentals a la intimitat, a l'associació i a la desviació de poder. De fet, Xavier Antich va lamentar el silenci del ministre Grande-Marlaska. Anteriorment, l'entitat havia enviat un requeriment administratiu al Ministeri de l'Interior donant-los deu dies perquè aturessin les pràctiques il·legals d'agents de la policia als moviments juvenils i independentistes. Com que va transcórrer aquest període, Òmnium va activar la via judicials "per desemmascarar el joc brut de l'Estat i aconseguir la condemna". 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada