dijous, 11 d’agost del 2022

Primo Fragori

Primo Fragori

Primo Fragori


            

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

L'11 d'agost de 1900 neix a Mòdena l'anarquista Primo Fragori 

Primo Fragori també sembla que s'havia enrolat en la lluita contra el feixisme a la República Espanyola, passant la frontera del Pirineu Oriental, però són dades confoses amb el seu germà 

Primo Fragori: L'11 d'agost de 1900 neix a Mòdena (Mòdena, Emília-Romanya) l'anarquista Primo Fragori. El seu pare es deia Antonio Fragori i la seva mare, Clotilde Levoni.  

Amb el seu germà Ivo Fragori, Amilcare Muzzioli i altres companys, formà part del grup anarquista del barri de La Paganine de Mòdena, de forta tradició llibertària.  

Abans de l'arribada del feixisme, va ser acusat d'haver participat en el llançament de manifests, i amb Benito Mussolini al poder mantingué una aptitud explícitament antifeixista.  

El març de 1930 emigrà legalment amb passaport a París (Illa de França), on s'instal·là i treballà de carnisser en diverses carnisseries.  

En 1934 es reuní amb el seu germà Ivo, que a París s'adherí al Partit Comunista d'Itàlia (PCdI) i en 1937 marxà com a voluntari a la guerra d'Espanya, lluitant en la Brigada Garibaldi, per a morir en combat el 24 de juliol de 1937 al front de Guadarrama, a Brunete (Comunitat de Madrid, Castella la Nova).  

Primo Fragori també sembla que s'havia enrolat en la lluita contra el feixisme a la República Espanyola, passant la frontera del Pirineu Oriental, però són dades confoses amb el seu germà.  

En 1939 va ser expulsat del territori francès i passà a Bèlgica, però va ser detingut i posar de nou en la frontera.  

De bell nou a Itàlia, el febrer de 1940 arribà a Mòdena.  

A finals de 1941 es traslladà per qüestions de feina a Reggio Calàbria (Calàbria) i retornà a Mòdena mesos després.  

Primo Fragori va morir el 27 de febrer de 1949 a Mirandola (Emília-Romanya). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada