divendres, 12 d’agost del 2022

El canceller d’Alemanya demana un gasoducte que importi gas a la Unió Europea des de la península Ibèrica

VilaWeb

El canceller d'Alemanya demana un gasoducte que importi gas a la Unió Europea des de la península Ibèrica 

La construcció del MidCat, el gasoducte que ha de connectar Europa amb el gas algerià, està aturada d'ençà de 2018 

Enagás calcula que trigaria vuit mesos o nou a construir la darrera part del MidCat 

Fins ara no era una prioritat, però la dependència gasística de Rússia ha fet que sigui a l'agenda política  

Alsina celebra la proposta de Scholz i reivindica el MidCat 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Hostalric (Baix Montseny, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona) 12/08/2022.- Llegim a VilaWeb que el canceller d'Alemanya, Olaf Scholz, ha demanat que es construeixi un gasoducte que augmenti el subministrament procedent de Portugal i passi per Catalunya, fins a la zona central d'Europa. No l'ha esmentat directament, però actualment ja hi ha un gasoducte a mig construir que compliria aquesta funció: el MidCat, una infraestructura que va quedar aturada el 2018, quan se'n va posar els darrers tubs fins a Hostalric (Baix Montseny, la Selva, vescomtat de Cabrera, comtat de Girona). Es va idear per donar continuïtat al gasoducte que ve d'Algèria i puja per tota la costa mediterrània.  

Ara que la guerra de Rússia/Ucraïna ha obligat l'Europa central a cercar alternatives per a reduir la dependència gasística de la Federació Russa, Scholz ha dit que si en el seu moment s'haguessin reforçat les connexions amb la península Ibèrica, haurien tingut una contribució en massa per a alleugerir la dependència del gas rus. 

El canceller alemany ha anunciat que abordarà la construcció del gasoducte directament amb els governants del Regne d'Espanya, la República Francesa i Portugal, i amb la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen. 

Actualment, falta construir 226 quilòmetres del MidCat entre Hostalric i Barbairan (Aude, Occitània), però el projecte continua aturat pel cost de la construcció, que el Govern espanyol vol que assumeixi la Unió Europea. Fins ara, el subministrament de gas rus havia fet que no es veiés com una infrastructura prioritària, però la situació geopolítica ha canviat d'ençà de la guerra a l'Est d'Europa. 

Més enllà del MidCat, hi ha dos gasoductes que van de l'Estat espanyol al francès, però el cabal de gas és molt menor al que ve de Rússia. Entre tots dos sumen una capacitat de vora 8.000 milions de metres cúbics de gas anuals, mentre que el Nord Stream 2 pot portar uns 55.000 milions de metres cúbics de gas cada any. 

Enagás calcula que trigaria vuit mesos o nou a construir la darrera part del MidCat 

Molts dels Estats europeus tenen una dependència gasística clara de Rússia. Arran de la guerra de l'Est d'Europa i els diferents talls ordenats pe Govern de la Federació Russa, ara fan mans i mànigues per trobar-hi alternatives i deslliurar-se del Kremlin. Justament ahir, el canceller d'Alemanya, Olaf Scholz, va demanar la construcció d'un gasoducte a fi que augmenti el subministrament procedent de Portugal, el qual passaria per Catalunya i arribaria a la zona central d'Europa. Ara, Enagás, l'empresa promotora del projecte MidCat, el gasoducte que ha de connectar la Unió Europea amb el gas algerià, calcula que trigaria uns vuit mesos o nou a construir-ne la darrera part. És aturat d'ençà del 2018, quan es van posar els darrers tubs fins a Hostalric. 

Per poder transportar hidrogen 

Actualment, falta construir-hi 226 quilòmetres entre Hostalric i Barbairan (Eure, Occitània). Fins ara no era una prioritat, però la dependència gasística russa ha fet que sigui a l'agenda política. La ministra de Transició Ecològica del Govern espanyol, Teresa Ribera, ha defensat al programa La hora de la 1 de TVE que calia més interconnexió entre la península Ibèrica i la resta de la Unió Europea, però ha dit que calia el vist-i-plau de l'Estat francès. I ha recordat que el gasoducte hauria de tenir una vida útil d'uns trenta o cinquanta anys i que hauria de poder transportar hidrogen, tenint en compte que el gas s'hauria de deixar de fer servir per complir amb l'objectiu de neutralitat climàtica de la Unió Europea marcat per al 2050. 

Alsina celebra la proposta d'Alemanya i dóna suport al MidCat 

La consellera d'Acció Exterior del Govern de la Generalitat de Catalunya, Victòria Alsina, ha celebrat la proposta del canceller Scholz i ha donat suport al MidCat, que ara també té el del Govern espanyol. "Vam ser els primers a reclamar el rellançament del MidCat", diu en un piulet. Destaca així la importància estratègica de Catalunya com a pont entre la Unió Europea i la Mediterrània. També ha aprofitat l'avinentesa per exigir a la Unió Europea que pressioni el Govern espanyol perquè el corredor mediterrani, clau per al Principat de Catalunya i Europa, sigui una realitat. 

Qui també ha demanat d'aprofitar el MidCat és Foment del Treball. El president de l'entitat, Josep Sánchez Llibre, en una entrevista a Antena 3 ha celebrat les declaracions de Scholz sobre la necessitat d'impulsar-lo. També ha dit que la connexió es podia proposar i finançar amb fons europeus comunitaris. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada