divendres, 12 d’agost del 2022

Cinquè aniversari de l’1-O: el Consell per la República convocarà als col·legis la nit abans

Cinquè aniversari de l'1-O: el Consell per la República convocarà als col·legis la nit abans 

Mobilitzacions previstes de cara al Primer d'Octubre 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 12/08/2022.- Llegim a VilaWeb que el Consell per la República promourà tot de mobilitzacions el Primer d'Octubre, bo i coincidint amb el cinquè aniversari del referèndum d'independència. Els actes tenen el suport d'unes altres entitats com ara l'AssembleaNacional Catalana, Òmnium Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència, la Cambra de Comerç de Barcelona i la Intersindical.  

Concentració nocturna als col·legis electorals 

Tot plegat començarà la vigília del Primer d'Octubre, tal com va passar ara fa cinc anys, quan milers de persones van dormir als col·legis electorals per assegurar-se que podrien obrir l'endemà. Segons que ha explicat a l'agència EFE Antoni Castellà, responsable del Consell per la República de Relacions Institucionals i Relacions amb l'Assemblea de Representants, el 30 de setembre faran una crida a concentrar-se de nit als col·legis electorals on la policia espanyola i la Guàrdia Civil va reprimir amb violència els ciutadans que volien votar. 

Matí de mobilitzacions als municipis 

L'endemà al matí, les seccions locals de l'ANC organitzaran activitats descentralitzades als municipis. El vice-president de l'entitat, Jordi Pesarrodona, ha dit que serà un acte de reconeixement a tothom que va votar, però fins ara l'ANC no n'ha donat més detalls. També preparen una recollida d'urnes del referèndum d'independència per a baixar a Barcelona, on a la tarda faran un acte propi. 

Acte a l'Arc de Triomf de Barcelona 

A la tarda, el gran acte polític de reivindicació i memòria del Primer d'Octubre es farà a l'Arc de Triomf de Barcelona. Carles Puigdemont, president del Consell per la República, ho va anunciar en un vídeo en què es mostren imatges d'aquella jornada històrica i el lema Vam votar. Vam guanyar. Vam decidir. "Defensem l'1 d'octubre, guanyem la independència. Aquest 1 d'octubre, tots a l'Arc de Triomf", diu Puigdemont. A l'acte hi participaran representants de l'ANC, Òmnium Cultural, l'Associació de Municipis per la Independència, la Cambra de Comerç de Barcelona i la Intersindical. A més, com a representant del Consell per la República, hi intervindrà telemàticament Puigdemont mateix. 

A la presentació de l'acte polític, Castellà va remarcar que seria una mobilització unitària, amb el suport de les principals entitats independentistes: "Volem donar un missatge a la ciutadania que, en allò essencial, estem d'acord. Hi ha una idea molt clara que compartim: l'1-O va ser un referèndum legal i va guanyar el sí, i aquest resultat legitima la lluita política per a esdevenir un estat independent." 

Com a representant de l'ANC, Pesarrodona va destacar que seria un acte per a reivindicar el resultat afirmatiu al referèndum sobre la independència: "El Primer d'Octubre vam votar i vam guanyar, hem de reivindicar aquest resultat. No s'han reconegut mai els 700.000 vots segrestats a cops de porra, que no s'han comptat i que superarien el 52% que diem ara." Blanca Llobet, d'ÒmniumCultural, va recordar que el Primer d'Octubre era un dels exercicis democràtics "més gran d'aquest país, amb ciutadania organitzada i caràcter transversal", i va recordar que d'aleshores ençà la xifra de persones represaliades no ha parat de créixer. 

Per la seva banda, Jordi Gaseni, president de l'AMI, va dir que era un bon moment per a recuperar la unitat d'acció. "Compteu amb els municipis, que són molts, 800 ens locals estan preparats", ha dit i ha afegit: "L'1-O no s'oblidarà mai. Volem que el nostre poble tingui una altra oportunitat, i per això hem de fer pinya. Aquesta convocatòria és necessària i vital. Tots els actors tenim el nostre paper." 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada