dilluns, 29 d’agost del 2022

AVUI, A LES 22.05, A TV3 s'estrena Sis nits d'agost, un film que narra el procés de la mort de Xirinacs

AVUI, A LES 22.05, A TV3 s'estrena Sis nits d'agost, un film que narra el procés de la mort de Xirinacs 

Sis nits d'agost és la pel·lícula de Ventura Durall que explica la preparació de la mort volguda l'activista Lluís Maria Xirinacs 

El càsting està protagonitzat per Manel Barceló i Anna Alarcón, que fa el paper d'una escriptora que vol trobar sentit en aquesta acció 

El documental Xirinacs, a contracorrent s'emetrà avui en finalitzar Sis nits d'agost, a les 23,35 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Ogassa (Ripollès, comtat d'Osona) 29/08/2029.- Estrena aquest dilluns a TV3 de Sis nits d'agost, el llargmetratge de Ventura Durall dedicat a la figura del filòsof i activista Lluís Maria Xirinacs. La pel·lícula per a televisió explica la història de la mort volguda, singular i misteriosa del filòsof i destacat independentista, i la revelació de com va ser preparada escrupolosament. Coproduïda amb, està basada en el llibre homònim de Jordi Lara. El càsting està encapçalat per Manel Barceló, que es posa en la pell de Xirinacs, i Anna Alarcón. 

Lluís Maria Xirinacs surt de Barcelona un dilluns d'agost del 2007 camí de la muntanya. Era el dia que feia setanta-cinc anys. Sis dies més tard, un boletaire el troba estirat en un prat, mort. Havia deixat una carta de comiat. S'havia deixat morir. Per què ho va fer? 

El film parla sobre la manera d'afrontar la pròpia mort. Xirinacs la va considerar un acte de sobirania personal, però també tenia la secreta intenció que servís d'exemple i guia dels seus pensaments filosòfics i polítics. Per ell, un acte gloriós sempre era una acció transformadora que pertorbava l'harmonia dels sistemes. 

Anna Alarcón interpreta una escriptora en crisi creativa que troba per casualitat el que hi ha escrit en els dietaris de Xirinacs i en els seus llibres, que la transforma fins al punt de tocar el seu trauma. Se sent connectada amb el filòsof i vol aprofundir en aquesta relació. Completen el cartell Marta Marco (Carme), Neus Ballbé (Àlex), Quimet Pla (Rovira), Carles Martínez (Parés), Xavier Soler (Busquets), Cesca Piñón (Núria Roig) i Gonzalo Cunill (Kim). 

Sis nits d'agost es va rodar a Barcelona, Ripoll i Ogassa, entre altres llocs. Amb música d'Anahit Simoniona i Sanjosex i direcció de fotografia d'Àlex Garcia, és una producció de Mallerich Films i Nanouk Films en coproducció amb TV3 i amb el suport de l'ICEC. 

Xirinacs, a contracorrent, que ja va ser emès per Sense Ficció el 2016, s'emetrà avui en finalitzar Sis nits d'agost, a les 23,35. El documental va ser produït per Zeba Produccions, i amb la col·laboració de la Fundació Randa-Xirinacs i Llibertat.cat. 

Xirinacs, a contracorrent ressegueix la vida de Lluís Maria Xirinacs a través de les aportacions de diversos entrevistats entre els quals hi ha les seves germanes Anna Maria i Montserrat Xirinacs, l'economista Arcadi Oliveres, l'escriptor Lluís Busquets, els activistes polítics Jaume Asens i David Fernández i figures històriques del catalanisme com Miquel Sellarès i Jordi Carbonell. 

Un documental fill d'un micromecenatge 

El projecte documental va començar amb una campanya de micromecenatge impulsada per Llibertat.cat que va ser aconseguida gràcies al finançament de 372 mecenes. Més endavant s'hi va afegir Televisió de Catalunya que va coproduir el documental. 

Aquest documental de Zeba Produccions és un d'alguns que ha emès Televisió de Catalunya durant els darrers anys, després de Terra Lliure, punt final; La Crida, historia d'una resposta; La Sardana, dansa nacional de Catalunya?; Pau Escalé, go to the parad-Ice o Manuel de Pedrolo, trencant l'oblit. 

La Fundació Randa- Lluís M. Xirinacs va publicar també un seguit de vídeos inèdits corresponents al documental Xirinacs, a contracorrent. Es tracta de cinc converses senceres de les que van ser filmades per realitzar el documental, estrenat a la Televisió Catalana el 2016, que gràcies a Zeba Produccions es van poder publicar destriades del documental. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada