dimecres, 3 d’agost del 2022

A Girona arrenquen la placa als morts per covid-19

A Girona arrenquen la placa als morts per covid-19. L'Ajuntament de Girona creu que és una "bretolada" i estudiar com "reposar-la" a les Ribes del Ter 

El nombre de casos positius a la Regió Sanitària de Girona per coronavirus-19 és el més baix en nou mesos i baixa la incidència de casos de grup i pneumònies diagnosticades 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Girona (Gironès, comtat de Girona) 03/08/2022.- Llegim al Diari de Girona que el 14 de juliol de 2020, l'Ajuntament de Girona va retre un homenatge a les víctimes de covid-19 de la ciutat. 147, en aquelles dates posteriors a la primera onada de la pandèmia. El llavors president del Govern de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, va acompanyar l'alcaldessa, Marta Madrenas (Junts), en un acte al parc de les Ribes del Ter que va acabar amb la descoberta d'una placa just davant d'un desmai que també es va plantar aquell mateix dia. El desmai encara hi és, tot i que amb les elevades temperatures no presenta la seva millor imatge, però la placa fa dies que va desaparèixer. Només en queden els dos suports metàl·lics, aparentment serrats amb una radial, en el que des de l'Ajuntament de Girona es creu que "va ser una bretolada". 

La intenció de l'Ajuntament és "reposar la placa", però, de moment, s'està "buscant quina és la millor forma de col·locar-la perquè no torni a passar el que ha passat".  

En canvi, des de l'oposició municipal, Guanyem Girona demana que, a banda de restituir la placa es "tingui més cura amb l'estat dels elements que homenatgen col·lectius o moments històrics de la ciutat". En aquest sentit, el regidor Lluc Salellas apunta "brutícia i deixadesa" que, des del seu punt de vista, presenten d'altres plaques commemoratives. Per exemple, la que reivindica els drets del col·lectiu LGTBI, a la plaça d'Independència, o la que recorda l'ocupació de la ciutat per les tropes franquistes el febrer de 1939, a la plaça Marquès de Camps. 

A la placa, ara desapareguda, s'hi podia llegir: De la ciutat de Girona en memòria de totes les persones que la pandèmia de la covid-19 ens ha pres abans d'hora. Sempre mantindrem viu el seu record. 14 de juliol de 2020. 

El nombre de casos positius a la Regió Sanitària de Girona per coronavirus-19 és el més baix en nou mesos 

La circulació de virus respiratoris a la Regió Sanitària de Girona va a la baixa per tercera setmana consecutiva, tal com es reflecteix en les dades epidemiològiques de la setmana del 25 al 31 de juliol que va fer públiques ahir el Departament de Salut de la Generalitat. El nou sistema de vigilància epidemiològica agrupa en un mateix aplicatiu els virus respiratoris principals, per tal de tenir-ne una visió global, tot i que també hi ha dades específiques de cadascun. El principal motiu d'aquesta davallada general és la consolidació del descens de la corba de covid-19, després d'haver arribat al pic de contagis a finals de juny. 

En la setmana del 4 al 10 de juliol es van diagnosticar 3.444 casos positius de covid-19 en l'atenció primària, fet que en va suposar el pic perquè en les dues setmanes següents ja van baixar a 2.502 i 1.367, i en aquesta última de juliol els casos van descendir de les 1.000 persones per primera vegada des del novembre del 2021 i es van situar en total en 825. 

Paral·lelament, els ingressos hospitalaris i les defuncions per coronavirus-19 també baixen de forma dràstica. En el cas de les morts, en l'última setmana de juliol se'n van notificar dues i també es tracta de la dada més baixa en nou mesos. 

El grup d'experts en biologia computacional de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) van constatar ahir a Twitter que les baixades fortes en la transmissió de covid-19 continuen. A més, l'ocupació a les UCI baixa de forma clara per sota de 50 llits ocupats al Principat de Catalunya i alguns hospitals s'estan buidant completament de persones pacients en estat crític, tal com s'esperava. Això confirma les baixades de transmissió general i l'alleujament de pressió assistencial als centres d'atenció primària. També afegeixen que "el més important és que les defuncions deixen de créixer" però demanen estar alerta perquè les dades de defuncions poden tenir retard tot i que està clar que la xifra "estarà per sota d'altres onades". 

En resum, la reducció forta de les persones susceptibles a causa de la forta transmissió fa un mes per la nova variant BA.5 i els factors estacionals apunten a un agost amb poca transmissió del virus, segons apunten. 

Menys casos de grip 

Paral·lelament, la resta de virus respiratoris també van a la baixa. 

En el cas de la grip, durant l'última setmana de juliol se'n van diagnosticar 33, la mateixa dada que la setmana anterior i que es tracta de la més baixa també en nou mesos. 

Cal recordar que, tenint present que es tracta d'un virus més recorrent a la tardor i l'hivern, a l'abril es va disparar amb més de 300 casos setmanals. En aquell moment, el covid-19 anava a la baixa després de la forta sisena onada viscuda al gener, i la resta de virus respiratoris van augmentar de cop més tard de l'habitual, sobretot entre nens. A més, el testatge en la població infantil des dels centres d'atenció primària va fer augmentar els casos en aquesta franja poblacional. 

Per altra banda, les bronquiolitis i pneumònies diagnosticades des de l'atenció primària també estan registrant dades molt baixes. En el primer cas, n'hi ha hagut quinze l'última setmana de juliol i, en l'altre, un total de 54. Entre tots els virus detectats a l'atenció primària, hi ha hagut 2.572 casos, la meitat que fa tres setmanes, quan es vivia el pic de la setena onada de coronavirus-19, tal com han catalogat diversos experts. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada