dissabte, 19 de febrer del 2022

Simeón Abadías Cabero

Simeón Abadías Cabero

Simeón Abadías Cabero



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 20 de febrer de 1900 neix a Balbastro (Semontano de Balbastro, Uesca) l'anarcosindicalista Simeón Abadías Cabero 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí diversos camps de concentració, dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier 

Simeón Abadías Cabero: El 20 de febrer de 1900 neix a Balbastro (emontano de Balbastro, Uesca, Aragó) l'anarcosindicalista Simeón Abadías Cabero, conegut com Cabero. El seu pare es deien Vicente Abadías i la seva mare, Mariana Cabero.  

Militant de la Confederació Nacional del Treball (CNT), durant el «Bienni Negre» republicà fou perseguit.  

Participà activament en l'aixecament comunista llibertari proletari de desembre de 1933 a Balbastro i en fracassar la revolució proletària intentà arribar a territori francès, però fou detingut el juny de 1934, jutjat i condemnat a tres anys de presó.  

L'abril de 1935 romania pres a Burgos (Alfoz de Burgos, Burgos, Castella la Vella) i després passà molts anys tancat a la presó de Segovia (Comunidad de Ciudad y Tierra de Segovia, Segovia, Castella la Vella).  

El febrer de 1936, amb la victòria electoral del Front Popular, va ser posat en llibertat.  

De bell nou a Balbastro, participà activament en la resposta contra el cop militar feixista de juliol de 1936.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí diversos camps de concentració, dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. 

Posteriorment s'instal·là amb la seva companya, Juliana Andreo, a Pepius (Menerbés, Aude, Occitània), on tingué dos fills i una filla, i militant en la CNT-AIT en l'Exili.  

Simeón Abadías Cabero va morir el 6 d'agost de 1979 al seu domicili de Pepius.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada