diumenge, 23 de gener del 2022

Protestes “perquè Espolla no quedi encerclat per molins de vent gegants”

Els veïns d'Espolla, ahir durant la caminada. | GERARD VILÀ/ACN


Protestes "perquè Espolla no quedi encerclat per molins de vent gegants" 

Entitats ecologistes i l'Ajuntament defensen les energies renovables però carreguen contra el model de macro parcs eòlics 

Reclamen l'aturada de tres projectes a l'Albera 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Espolla (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) 23/01/2022.- Llegim al diari El Punt Avui que una cinquantena de persones van protestar ahir a Espolla (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) per demanar que s'aturin els tres projectes que preveuen instal·lar onze aerogeneradors a tocar del municipi.  

La gent aplegada va sortir de l'aparcament de la Coromina per una pista en direcció a un puig proper, des d'on es podien veure les onze marques vermelles que la Iaeden Salvem l'Empordà va col·locar a cada un dels llocs on està previst que hi vagi un molí de vent. D'aquesta manera van voler fer evident que, si tot tira endavant, el poble quedaria rodejat d'aerogeneradors. 

La membre de la Iaeden Bàrbara Schmitt va alertar que el problema s'agreuja perquè, a banda dels tres aerogeneradors d'Espolla, hi ha altres parcs eòlics previstos a la serra de l'Albera que també afecten el municipi. "La realitat és que estarem encerclats per molins de 200 metres d'altura quan el campanar del poble no arriba ni a cinquanta", va lamentar Schmitt. La caminada es va fer amb un tub de plàstic de 30 metres que els manifestants portaven en fila. L'objectiu era fer evident les dificultats que tindrien els tràilers que transporten les pales dels aerogeneradors per arribar al punt on es preveu que vagin els molins. En aquest sentit, Schmitt va advertir que s'hauran d'ampliar els camins per on està previst que passin i això "també deteriora el territori".  

Des de la Iaeden carreguen contra qui ha dissenyat els projectes i la Generalitat per no estar "al costat del territori". "Això està fet per persones que no han trepitjat mai Espolla", va argumentar. 

Per això, Schmitt va exigir que la Generalitat actuï i espera que aturi alguns dels projectes que estan previstos a l'Albera. "És necessària una millor planificació general i que s'estudiï quanta energia eòlica es pot produir a l'Empordà", va dir. 

Amb tot, des de les entitats ecologistes i l'Ajuntament d'Espolla van deixar clar que la seva aposta és "clara" per les energies renovables "però no d'aquesta manera". 

Llegim al Diari de Girona que la caminada fins el ùig es va fer amb un tub de plàstic de 30 metres que els manifestants portaven en fila. L'objectiu era fer evidents les dificultats que tindrien els tràilers que transporten les pales dels aerogeneradors per a arribar al punt on es preveu que s'instal·lin els molins. En aquest sentit, Schmitt va advertir que s'hauran d'ampliar els camins per on està previst que passin i això «també deteriora el territori». Des de la Iaeden, a més, van carregar contra qui ha dissenyat els projectes, així com la Generalitat de Catalunya, per no estar «al costat del territori». «Això està fet per persones que no han trepitjat mai Espolla i que no són conscients de la realitat», va argumentar. Per això, Schmitt va exigir que la Generalitat de Catalunya actuï i va advertir que espera que aturi alguns dels projectes que estan previstos a l'Albera. «És necessària una millor planificació general i que s'estudiï quanta energia eòlica es pot produir a l'Empordà», va assenyalar. 

En aquest sentit, Bàrbara Schmitt va alertar que el problema s'agreuja perquè, a banda dels tres de l'Espolla, hi ha d'altres parcs eòlics previstos a la serra de l'Albera que també afecten aquest municipi. «La realitat és que estarem encerclats per molins de 200 metres d'alçada quan el campanar del poble no arriba ni a cinquanta», va lamentar Schmitt. 

Amb tot, des de les entitats ecologistes i des de l'Ajuntament d'Espolla van deixar clar que la seva aposta és «clara» per les energies renovables «però no d'aquesta manera». La regidora de Cultura d'Espolla, Berta Prats, va assenyalar que al poble ja fa temps que busca fórmules «més sostenibles» de produir energia. 

«Tenim una caldera de biomassa que escalfa l'escola, hem canviat les llums per leds amb l'objectiu de gastar menys i molts veïns estan posant plaques solars. Estem a favor de l'eòlica però cal buscar alternatives que no afectin tant el territori», va reclamar Prat. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada