dimecres, 26 de gener del 2022

Policarpo Soriano Moya


Policarpo Soriano Moya

Policarpo Soriano Moya



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 26 de gener de 1906 neix a Campillos-Sierra (Serrania Baja, Conca) l'anarquista i anarcosindicalista Policarpo Soriano Moya 

Policarpo Soriano Moya: El 26 de gener de 1906 neix a Campillos-Sierra (Serrania Baja, Conca, Castella la Nova) l'anarquista i anarcosindicalista Policarpo Soriano Moya.  

Treballà de pagès i milità en la Confederació Nacional del Treball (CNT), on ocupà el càrrec de secretari. Posteriorment emigrà a Barcelona.  

Durant la Guerra Civil ocupà càrrecs de responsabilitat orgànica en la CNT-AIT. També lluità als fronts, primer com a delegat d'Abastaments de la «Columna Roja i Negra» i després enquadrat en la II Companyia del IV Batalló de la 129 Brigada Mixta de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola. 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí el camp de concentració de Sètfonts (Tarn e Garona, Occitània), un dels establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier.  

Després, fora del camp, juntament amb la seva companya, Julia Díez Gràcia, el 13 de juliol de 1939 aconseguí embarcar a Bordèu (Gironda, Nova Aquitània, Occitània) a bord del vapor francès Mexique cap a Mèxic, on arribà el 27 de juliol a Veracruz (Veracruz, Mèxic). Rebé suport del Servei d'Evacuació de Refugiats Espanyols (SERE).  

En 1941, amb ajuda de la Junta d'Auxili als Republicans Espanyols (JARE), explotà amb altres companys (Juan Ballan, Delfín Masip, Francisco Pérez, José Rull i Damián Soler), la granja agrícola «Josefina» a Tlaquepaque (Guadalajara, Jalisco, Mèxic).  

Des de la seva fundació en 1944 formà part del grup editor del periòdic mexicà Tierra y Libertad.  

Contribuí econòmicament en 1970 a l'edició en castellà de l'Enciclopedia Anarquista.  

Durant un temps visqué a Buena Vista (Guadalajara, Mèxic).  

Policarpio Soriano Moya va morir cap el maig de 1970 a Chapala (Jalisco, Mèxic). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada