dissabte, 8 de gener del 2022

José Gamaza Parra

Necrològica de José Gamaza Parra apareguda en el periòdic tolosà "CNT" del 22 de febrer de 1953

Necrològica de José Gamaza Parra apareguda en el periòdic tolosà CNT del 22 de febrer de 1953


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 8 de gener de 1902 neix a Arcos de la Frontera (Sierra de Cádiz) l'anarcosindicalista José Gamaza Parra, conegut com Berenguer 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Més endavant va ser integrat en la 643 Companyia de Treballadors Estrangers 

José Gamaza Parra: El 8 de gener de 1902 neix a Arcos de la Frontera (Sierra de Cádiz, Cádiz, Andalusia) l'anarcosindicalista José Gamaza Parra, conegut com Berenguer. El seu pare es deia Luis Gamaza i la seva mare, Manuela Parra.  

Obrer agrícola, milità en la Confederació Nacional de Treball (CNT) d'Arcos de la Frontera.  

Quan el cop militar feixista de juliol de 1936, aconseguí passar a zona republicana i s'enrolà en les milícies confederals.  

En 1937 era membre de la 149 Brigada Mixta de l'Exèrcit Popular de la República Espanyola, coneguda com  «Brigada La Pana» per la mena de tela dels seus uniformes, i va combatre al front de Madrid (Madrid, Castella la Nova).  

A partir de juliol de 1938 passà a combatre a la batalla de l'Ebre.  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier. Més endavant va ser integrat en la 643 Companyia de Treballadors Estrangers (CTE).  

Després de la Segona Guerra Mundial interimperialista treballà com a obrer agrícola i després com a terrelloner en diverses obres de pantans.  

En aquests anys formà part de la CNT-AIT en l'Exili. La seva companya fou Francisca Pérez.  

José Gamaza Parra va morir asmàtic el 22 de gener de 1953 a l'antic Hospital General de Llemotges (Llemosí, Occitània) i va ser inhumat dos dies després al cementiri d'aquesta ciutat.  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada