dissabte, 22 de gener del 2022

Des de No a la MAT Selva s’anuncien més mobilitzacions i accions

Des de No a la MAT Selva s'anuncien més mobilitzacions i accions 

El Ministeri de Transició Ecològica del Govern espanyol desestima les més de 1.700 al·legacions contra el ramal de la MAT 

Un 64% de les al·legacions presentades a la planificació estatal eren contra aquest tram 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Santa Coloma de Farners (les Guilleries, la Selva, comtat de Girona) 22/01/2022.- Llegim al diari El Punt Avui que el Ministeri de Transició Ecològica (Miterd) del Govern espanyol ha desestimat les al·legacions presentades pel territori al ramal de la Selva de la línia de Molt Alta Tensió (MAT) que es preveu construir entre Santa Coloma de Farners i Riudarenes, i ha inclòs aquesta infraestructura en el pla de desenvolupament de la Xarxa de Transport d'Energia Elèctrica 2021-2026, que va publicar el BOE el 22 de desembre passat. Contra la totalitat d'aquest pla es van presentar arreu de l'Estat espanyol 2.655 al·legacions, un 64% de les quals --més de 1.700-- eren contra el ramal i la subestació de Riudarenes i s'hi incloïen les de 24 administracions locals de les comarques gironines i de la Diputació de Girona, a més d'entitats com ara Naturalistes de Girona, Ecologistes en Acció de Catalunya, Fundació Emys, Arran de Terra i Selvans. 

Des de la Plataforma No a la MAT Selva, la resposta del Miterd a les 1.700 al·legacions del ramal de la MAT ha estat "col·lectiva, esquiva i sense entrar en cap detall". A més, assenyala que el ramal i la subestació ja disposen de la declaració d'impacte ambiental corresponent, que ja va estar exposada a informació pública, que les al·legacions ja han estat descartades en planificacions anteriors i que l'aprovació de la subestació està pendent del Consell de Ministres del Govern espanyol. 

"Què més s'ha de fer si en l'àmbit administratiu, d'estudis d'alternatives, de suports polítics i institucionals, i de manifestació social de rebuig s'ha arribat al màxim on es podia arribar?", afirma Gisela Ruiz, portaveu de No a la MAT Selva. I hi afegeix, en un comunicat, que "No a la MAT Selva preveu respondre a curt termini amb més mobilitzacions i més accions contundents per defensar la salut de les persones i els espais naturals d'alt valor del territori (protegits per la normativa europea); denunciant a tots nivells l'incompliment que en fa el ministeri". En aquest sentit, els equips jurídics estan estudiant diverses accions per denunciar els incompliments de la normativa per part del Miterd sobre fauna, flora i salut de les persones i també d'algunes possibles irregularitats en el procediment seguit i en l'inici d'obres sense el permís corresponent. Així mateix, està prevista una trobada amb els diferents partits gironins que durant la campanya de les eleccions catalanes del 14 de febrer van acordar amb la plataforma que, passades les eleccions i un cop constituït el Parlament de Catalunya, reprendrien el contacte i el treball des de l'ens representatiu. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada