dilluns, 3 de gener del 2022

Axel Fritiof Gustaf Österberg

Axel Österberg

Axel Österberg


 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 3 de gener de 1911 neix a Vagnhärad (Trosa, Comtat de Södermanland, Suècia) el periodista, escriptor, poeta i traductor anarquista i anarcosindicalista Axel Fritiof Gustaf Österberg 

Havent passat la frontera del Pirineu Oriental, el 19 de juliol de 1936, quan el cop feixista militar, es trobava casualment a Barcelona i va ser nomenat responsable de les emissions radiofòniques de la CNT-AIT i de la FAI per a Escandinàvia 

Axel Österberg: El 3 de gener de 1911 neix a Vagnhärad (Trosa, Comtat de Södermanland, Suècia) el periodista, escriptor, poeta i traductor anarquista i anarcosindicalista Axel Fritiof Gustaf Österberg, que va fer servir el pseudònim de Kluck. El seu pare es deia Gustav Emanuel Österberg, mestre d'escola, i la seva mare, Hildur Paulina Magnusson.  

Durant la dècada dels anys trenta del segle XX fou un dels impulsors del Syndikalistiska Ungdomsförbundet (SUF, Federació de la Joventut Anarcosindicalista) de Suècia i en aquests anys publicà diversos fullets per a la seva editorial «Storms Förlag».  

Havent passat la frontera del Pirineu Oriental, el 19 de juliol de 1936, quan el cop feixista militar, es trobava casualment a Barcelona i va ser nomenat responsable de les emissions radiofòniques de la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) i de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI) per a Escandinàvia.  

L'octubre de 1936 deixà Catalunya i va ser substituït en la seva tasca radiofònica per Rudolf Berner.  

El novembre d'aquest mateix any de 1936 l'editorial Federativs li va publicar el reportatge Bakom Barcelonas barrikader. Bilder från spanska inbördeskriget (Darrere de les barricades de Barcelona. Imatges de la Guerra Civil espanyola), primer testimoni suec del procés revolucionari col·lectivista a Catalunya i del qual es va fer una segona edició tres mesos després.  

A Suècia realitzà 55 conferències, amb un total de 4.500 oients, per a recaptar fons per al moviment llibertari en guerra i col·lectivització i denunciar la desídia de les democràcies europees davant l'agressió militar franquista, nazi alemanya i feixista italiana.  

També publicà articles sobre la revolució col·lectivista autogestionària a Catalunya i Aragó en el periòdic Storm, òrgan de la SUF.  

En 1938 traduí al suec el llibre d'Augustin Souchy Entre los campesinos de Aragón. El comunismo libertario en las comarcas liberadas (1937) sota el títol Bland spanska bönder. Kollektiviseringen i Aragonien.   

Amb la seva companya Magrit Lövgren-Manus, també militant de la SUF, tingué un fill al qual anomenaren Faj (onomatopeia de FAI), en honor a l'organització anarquista específica ibèrica.  

Entre els anys quaranta i seixanta treballà com a periodista i traductor (Sverre Holm, D. H. Lawrence, Jean Muray, Jules Verne, François Villon i altres autors).  

En aquests anys col·laborà amb textos, poemes i cançons en Arbetaren, òrgan d'expressió de la Sveriges Arbetares Centralorganisation (SAC, Organització Central de Treballadors Suecs), i en Aftontidningen, periòdic socialdemòcrata de la Landsorganisationen (LO, Confederació de Sindicats Suecs).  

En 1946 es casà amb l'escriptora i compositora Brita Ulrika Björkman (Ulla Österberg-Elfström).  

Axel Österberg va morir el 14 de desembre de 1968 a Estocolm (Suècia).  

És autor de Röd fanfar. Dikter (1934), Café Folkhemmet. Klasskamp eller partikamp (1935), Trumma. Dikter (1936), Spanien, arbetarklassen, militarismen (1938, amb altres), Domaredans. Dikter (1941), Visor tryckta i fjol (1942), Små, små ord av kärlek sagda varje dag... (1943), Syndare i Klara (1946), Sångboken illustrerad. Sångsamling för skolan. Med stamsångerna (1951, amb Frans Erlandson i Felix Körling), Det var år 1945. Dagsvers (1970, selecció pòstuma de versos realitzada per Stig Carlson i Ulla Österberg) i Rosor och riddare. Provensalska trubadurer (1971, pòstum, amb Ulla Österberg).  

En 2014 la «Biblioteca Humanitat Nova» de Mallorca (Illes Balears) publicà una traducció al castellà de la seva obra més coneguda sota el títol Tras las barricadas de Barcelona. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada