dissabte, 4 de desembre del 2021

Ramón Mateo Chavanel

Ramón Mateo Chavanel

Ramón Mateo Chavanel



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 4 de desembre de 1936 mor a Ginebra l'anarquista Ramón Mateo Chavanel. Havia nascut cap al 1890 a Uesca 

Militant de la FAI, el setembre de 1936 passà la frontera del Pirineu Oriental quan fou  enviat en missió oficial a l'Estat francesa i a Suïssa per a comprar productes de primera necessitat i, a més a més, armes, gràcies a la intervenció de la xarxa muntada pels companys Lucien Tronchet, Edmond Déturche i Josep Asens 

Ramón Mateo Chavanel: El 4 de desembre de 1936 mor a Ginebra (Ginebra, Romandia, Arpitània, Suïssa) l'anarquista Ramón Mateo Chavanel. Havia nascut cap al 1890 a Uesca (Plana de Uesca, Aragó).  

Carreter d'ofici, durant els anys vint del segle XX formà part d'una agència de transports que, segons les autoritats, realitzava contraban a gran escala de tota mena d'articles.  

Després passà a fer feina com a obrer metal·lúrgic.  

L'agost de 1931 va ser detingut acusat de dos atracaments frustrats, un a dos cobradors del Credit Lyonnais i un altre a una joieria de Sabadell (Vallès Occidental); jutjat, va ser condemnat i tancat a la presó de Burgos (Alfoz de Burgos, Burgos, Castella la Vella). Arran dels maltractaments patits gairebé perdé la vista.  

Militant de la Federació Anarquista Ibèrica (FAI), arran dels fets revolucionaris d'octubre de 1934 hagué d'exiliar-se a territori francès.  

De bell nou a Catalunya, el juliol de 1936 participà activament en les lluites per neutralitzà l'aixecament militar feixista als carrers de Barcelona, al costat de Francisco Ascaso, que hi deixà la vida.  

Després fou membre de les Patrulles de Control de Barcelona i va ser enviat en missió oficial a l'Estat francesa i a Suïssa per a comprar productes de primera necessitat i, a més a més, armes, gràcies a la intervenció de la xarxa muntada pels companys Lucien Tronchet, Edmond Déturche i Josep Asens.  

El 30 de setembre de 1936 circulava amb un automòbil «Buick» amb altres companys (Francisco Barcena Martín, José Marín Gomez i Eugenio González Andreo), el qual, després de creuar la frontera a Saint-Genis, a prop de Ginebra, girà bruscament i s'estavellà contra un arbre, malferint tots els ocupants. Interrogats, els quatre ferits declararen a la policia, la qual havia trobat dissimuladament al cotxe 5.000 francs, que havien passat a Suïssa per a «negociar una compra de llet condensada».  

Ramón Mateo Chavanel, greument ferit, que s'havia acabat d'assabentar de la mort a Barcelona del seu fill de tres mesos, va morir el 4 de desembre de 1936 a l'Hospital Cantonal de Ginebra.  

La seva incineració al cementiri de Saint-Georges esdevingué una gran manifestació en suport de la Revolució del 19 de Juliol de 1936 formada per un milenar de persones i en la qual van prendre la paraula Léon Nicole, Louis Bertoni i el cònsol de la República espanyola a Ginebra. Després les seves cendres arribaren a Barcelona el 12 de desembre i van ser dipositades a la secretaria de les Patrulles de Control de l'avinguda de les Corts Catalanes. L'endemà les seves cendres van ser enterrades amb una cerimònia força concorreguda. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada