dijous, 2 de desembre del 2021

Agustí Florenci Lluís Dalmau Puig

Agustí Dalmau Puig

Agustí Dalmau Puig


El 25 d'abril de 2014 es publicà que "el 25 d'abril de 1939 es afusellat a Girona l'anarcosindicalista Agustí Dalmau Puig" 

[https://nordestllibertari.blogspot.com/search?q=Agust%C3%AD+Dalmau+Puig]  

Ara tenim més dades: l'1 de desembre de 1903 neix a Torroella de Montgrí l'anarcosindicalista Agustí Florenci Lluís Dalmau Puig.  

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

L'1 de desembre de 1903 neix a Torroella de Montgrí  l'anarcosindicalista Agustí Florenci Lluís Dalmau Puig 

Militant d'ERC i Unió de Rabassaires, va formar part del Comitè Revolucionari de Torroella de Montgrí el juliol de 1936 i s'afilià a la CNT-AIT 

Agustí Dalmau Puig: L'1 de desembre de 1903 neix a Torroella de Montgrí (Baix Ter, Baix Empordà) l'anarcosindicalista Agustí Florenci Lluís Dalmau Puig. El seu pare es deia Genís Dalmau, pastor, i la seva mare, Maria Puig.  

Feia de pagès al seu poble natal.  

Membre de la Unió de Rabassaires (UR), fou vocal segon de la direcció del Sindicat de Cooperació Agrícola.  

Després del triomf militar franquista, va ser denunciat per un propietari del municipi.  

Jutjat en consell de guerra sumaríssim, va ser condemnat a mort per pertànyer a Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) abans de l'aixecament feixista, per afiliar-se a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT) el juliol de 1936 i per formar part del Comitè Revolucionari de Torroella de Montgrí entre juliol de 1936 i els fets de maig de 1937.  

Agustí Dalmau Puig va ser afusellat el 25 d'abril de 1939 a la tàpia del cementiri vell de Girona (Gironès), al camí de la Font de la Pólvora, amb 28 persones més, entre elles Salvadora Catà Verdura, Josep Tauler Perals, Antoni Pujol Verges, Joaquim Juncà Costa, Joan Oliveras Vadruna, Joan Caufrapé Ripoll, Sebastià Viñas Pou, Raimon Rigau Vido i el secretari de les Joventuts Llibertàries de Girona, Joan Radó Cruañas.  

Al cementiri de Girona van ser assassinades d'aquesta manera més de 500 persones, entre el 8 de març de 1939 fins a l'any 1945. 

Podeu consultar: 

[http:miliarsrepre//fasaliatsfranquisme.entitatsfigueres.cat/serveis_1/_5G1ICS7tAW7UkIXdyP5K7VkRLpbhOzpnW-olXUXgYUpvUEgXS0c8xw]. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada