dilluns, 6 de desembre del 2021

Adolfo Ballano Bueno

Adolfo Ballano Bueno fotografiat per Simón Flechine ("Semo") a Mèxic (ca. 1950)

Adolfo Ballano Bueno fotografiat per Simón Flechine  (Semo) a Mèxic (ca. 1950)



El 21 de juny de 2020 es publicà que "el 21 de juny de 1985 mor a Álvaro Obregón (Mèxic) l'escriptor, actor i crític cinematogràfic anarquista i anarcosindicalista Adolfo Ballano Bueno. Havia nascut en 1905 a Morata de Jiloca (Comunidad de Calatayud)". Ara tenim més dades: 

MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 6 de desembre de 1903 neix a Morata de Jiloca (Comunidad de Calatayud, Saragossa, Aragó) l'escriptor, actor i crític cinematogràfic anarquista i anarcosindicalista Adolfo Ballano Bueno 

Entre el 8 i el 10 de juliol de 1922 delegat de la CNT de Vilassar de Dalt (Baix Maresme) a la Conferència de Sindicats Únics de la Confederació Regional del Treball de Catalunya celebrada a Blanes (la Selva marítima) 

Militant de la FAI i de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i l'octubre de 1942 s'exilià a Mèxic 

Adolfo Ballano Bueno: El 6 de desembre de 1903 neix a Morata de Jiloca (Comunidad de Calatayud, Saragossa, Aragó) l'escriptor, actor i crític cinematogràfic anarquista i anarcosindicalista Adolfo Ballano Bueno --el primer llinatge a vegades citat erròniament de diverses maneres (Vallano, Vallado i algun altre)--. El seu pare es deia José Ballano Blasc, jornaler, i la seva mare, Gregoria Bueno Gracia. Fonamentalment va fer feina de cambrer, però també moltes altres (teixidor, espardenyer, lampista, electricista, oficinista, publicista, forner, director d'una oficina cinematogràfica i alguna altra), i arribà a tenir una gran cultura de manera autodidacta.  

Militant del Confederació Nacional del Treball (CNT), el desembre de 1919 fou delegat al II Congrés de la CNT (Congrés de la Comèdia) celebrat a Madrid (Madrid, Castella la Nova) i entre el 8 i el 10 de juliol de 1922 delegat de la CNT de Vilassar de Dalt (Baix Maresme, Maresme) a la Conferència de Sindicats Únics de la Confederació Regional del Treball de Catalunya (CRTC) celebrada a Blanes (la Selva marítima, la Selva). 

Militant de la FAI i de la CNT-AIT, en el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i l'octubre de 1942 s'exilià a Mèxic. 

Adolfo Ballano Bueno va morir el 21 de juny de 1985 a Álvaro Obregón (Mèxic, Mèxic). 

Per llegir la seva biografia: 

[https://nordestllibertari.blogspot.com/search?q=Adolfo+Ballano+Bueno]. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada