dilluns, 22 de novembre del 2021

Paisatges Salvats amb unes vistes a Cantallops, l'Escala i Rupià

El portaveu de l'Allimo explicant a diverses persones el projecte de parc eòlic que es projecta a l'Albera enmig d'una zona que era un estany


Paisatges Salvats amb una sortida a Cantallops i un debat a l'Escala, finalitzant la jornada amb una visita a Rupià 

El seminari, que es va celebrat ahir dissabte, va posar sobre la taula les qüestions dels projectes eòlics a l'Empordà 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Cantallops (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) 21/11/2021.- Llegim a EMPORDA.INFO i el diari El Punt Avui que una cinquantena de persones va participat ahir dissabte, 20 de novembre, en la visita a diversos punts del territori on es projecten plantes d'energies renovables. L'objectiu era celebrar un debat per veure quins riscos es corren amb la producció d'energies verdes. La visita s'emmarca en els programes del quart seminari Paisatges Salvats que organitza la Universitat de Girona (UdG) conjuntament amb entitats com SOS Costa Brava i l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG). 

La visita començà a Cantallops (Albera, Alt Empordà, comtat de Peralada) on es trepitjà part dels terrenys on es projecta un parc eòlic i també van assistir en un debat a la sala d'actes del Museu de l'Anxova i la Sal de l'Escala (Baix Ter, Baix Empordà, comtat d'Empúries) sobre el macro parc eòlic marí Tramuntana al golf de Roses. 

El seminari Paisatges Salvats de la Universitat de Girona (UdG), SOS Costa Brava i l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) havien organitzat una sortida ahir dissabte al matí per diversos punts on es projecten plantes eòliques. La primera parada va ser a Cantallops. En aquest punt, el portaveu de la plataforma Albera Lliure de Molins (Allimo) van posar de manifest el patrimoni natural i cultural que hi ha en el massís de l'Albera. A més, Carles Mestre, va explicar que part d'aquest patrimoni "no està protegit" i això genera una indefensió per la zona. Ara, veu amenaçat part del territori amb diversos projectes de parcs eòlics en aquest massís que podrien destruir alguns dels estanys o canals d'aigua construïts durant el segle XVIII amb pedra seca. Mestre creu que l'Albera no ha de tenir cap molí de vent pel valor paisatgístic que té, "que és comparable al Montgrí" però sense ser declarat parc natural. De fet, el portaveu de l'Allimo qüestiona que si bé "al Cap de Creus ningú es planteja posar-hi cap molí" perquè han de poder-ho fer a l'Albera. 

Unes destrosses que poden ocasionar els molins al territori amb la construcció de noves pistes i camins forestals 

Més enllà de l'impacte visual dels molins, els membres d'aquesta plataforma de l'Albera estan preocupats per les destrosses que poden ocasionar els molins al territori amb la construcció de noves pistes i camins forestals. En aquest sentit, el membre dels GRAF dels Bombers de la Generalitat, Edgar Nebot, ha destacat que des del cos sempre treballen per intentar "integrar al màxim" els camins que s'han de construir amb la xarxa de camins que ja existeix per la prevenció d'incendis. 

S'ha plantejat quina alternativa possible hi ha si no es construeix cap parc eòlic en aquesta zona a l'hora de convertir-se autosuficients energèticament e forma descarbonitzada. En aquest sentit, el professor de Geologia de la UdG i impulsor del seminari, Sergi Nuss, ha recordat que ara "cal decidir com assumim l'impacte corresponent" de les noves plantes renovables. Per això el seminari ha plantejat "un diàleg entre la urgència de canviar el model energètic i el respecte i la integració de les idees dels veïns afectats". 

Un altre dels projectes polèmics a la zona i que ha estat un punt de la visita és la construcció del macro parc eòlic marí al golf de Roses. Es va fer una parada al Museu de l'Anxova i de la Sal de l'Escala per assistir a un debat sobre aquesta infraestructura. Els promotors del macro parc marí i la plataforma contrària van exposar els seus arguments a favor i en contra de la instal·lació. 

La visita va tenir com a última parada Rupià (Baix Ter/Gavarres, Baix Empordà, comtat de Girona), es va poder conèixer el funcionament d'una comunitat energètica. En aquest sentit, Sergi Nuss ha posat d'exemple aquestes produccions com a una sortida viable sense un elevat cost ambiental. Així, es van plantejar alternatives, com la comunitat energètica en què treballa l'Ajuntament de Rupià amb suport veïnal, de volen instal·lar un parc solar sobre la pèrgola de la pista esportiva.  



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada