diumenge, 7 de novembre del 2021

Milers de persones es manifesten contra el Tractat dels Pirineus a Perpinyà i s’ha reclamar que “s’obrin fronteres” al Pirineu català en la Diada de la Catalunya Nord



Milers de persones es manifesten contra el Tractat dels Pirineus a Perpinyà i s'ha reclamar que "s'obrin fronteres" al Pirineu català en la Diada de la Catalunya Nord 

L'Ajuntament de Perpinyà impedeix desplegar una estelada al Castellet 

La gent empapera l'ajuntament amb estelades i la projecten al Castellet després de la prohibició de Louis Aliot 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló, comtat de Rosselló) 06/11/2021.- Llegim a El Nacional que Milers de persones, més de 2.000, s'han manifestat al centre de la ciutat de Perpinyà (Plana de Rosselló, Rosselló, comtat de Rosselló) contra el Tractat dels Pirineus del segle XVII per la Diada de Catalunya Nord. La manifestació ha recorregut els carrers des de la plaça Catalunya fins al Castellet. 

Tant Òmnium Cultural com l'ANC han assistit a la manifestació per reivindicar la llengua catalana i per fer que sigui, junt amb la cultura catalana, "un punt de trobada". A la manifestació s'han sentit crits de "som Catalunya Nord, fem Països Catalans". 

El Secretariat Nacional de l'Assemblea Nacional Catalana s'ha reunit de manera presencial a Perpinyà i ha participat en la manifestació per commemorar-la. "Obrim fronteres, esborrem el Tractat dels Pirineus!", han piulat. 

Denuncien censura 

A més el col·lectiu organitzador de la Diada de Catalunya Nord, ha denunciat censura política i un conjunt de traves administratives per part de l'Ajuntament de Perpinyà, governat per l'extrema dreta, en l'organització dels actes de la Diada d'enguany. Han prohibit de desplegar l'estelada al Castellet, així sent la primera vegada des del 2004, que un alcalde s'oposa a aquesta petició. 

A més a més, el col·lectiu organitzador ha denunciat que l'Ajuntament ha denegat, també per primera vegada, el permís d'ocupar l'espai de les places Verdun i de la Victòria del voltant del Castellet i ha refusat la petició d'una tarima, sonorització i un punt de llum per a l'acte final de manifestació. 

Les i els manifestants han resolt la censura de l'alcalde Aliot de l'estelada i l'han projectat a la façana de la fortificació. 

Les i els manifestants, al seu pas per l'Ajuntament, han enganxat estelades a la façana de l'edifici. 

La CUP i la llei de l'audiovisual 

La CUP no s'ha mostrat sorpresa per la negativa del Govern espanyol d'incloure quotes de català a la llei audiovisual. Ho ha dit aquest dissabte el diputat Xavier Pellicer a Perpinyà, on ha assegurat que "no n'esperen res de l'Estat espanyol" i que ja "ha demostrat la seva actitud". Pellicer ha reaccionat d'aquesta forma a les declaracions que ha fet el ministre de la Presidència del Govern central espanyol, Félix Bolaños, en una entrevista on ha apuntat que no hi ha un percentatge concret, però que es treballarà per donar suport i defensar les llengües cooficials. Per això, la CUP creu que cal deixar de dependre de les "dinàmiques" de l'Estat i ha instat la Generalitat a dotar-se dels seus propis "mecanismes". 

Pellicer també ha parlat de l'aprovació dels pressupostos de la Generalitat, els quals ha insistit que hauran de tenir un marcat accent social si volen comptar amb el suport de la CUP. En aquest sentit, el diputat ha lamentat que el Govern de la Generalitat no està complint amb els acords de mínims, i ha explicat que demà la seva formació engegarà la maquinària interna per posar sobre la taula un calendari de debat. 

La gent empapera l'Ajuntament amb estelades i la projecten al Castellet després de la prohibició de Louis Aliot 

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, més de 2.000 persones s'han manifestat aquest dissabte pel centre de Perpinyà en la Diada de la Catalunya del Nord. Ho han fet per reclamar que "s'esborri la frontera" i en contra de l'actitud dels Estats francès i espanyol a qui acusen de "separar els catalans i menysprear la llengua i la cultura". En aquest sentit, les i els manifestants han caminat des de la plaça Catalunya fins a la zona del Castellet a ple centre de Perpinyà on s'ha iniciat una marxa de torxes. Durant la marxa s'ha empaperat l'ajuntament amb estelades i se n'ha projectat una a la façana del Castellet, després de la prohibició de desplegar-la, per part de l'alcalde, Louis Aliot, que s'ha emportat la majoria de les crítiques. La Diada ha acabat amb parlaments i un concert. 

El centre de Perpinyà s'ha tenyit d'estelades aquest dissabte en la manifestació que ha recorregut el centre de la ciutat per celebrar la Diada de Catalunya Nord i que aquest any ha congregat més de 2.000 persones mentre bufava la tramuntana.  

Una marxa que ha servit per protestar contra la decisió "unilateral" de l'Executiu francès de tancar cinc passos transfronterers del Pirineu Oriental, almenys fins l'abril de l'any vinent. "És una vergonya que es posi al mateix sac el terrorisme i la pobra gent que viu en aquests pobles. Reclamem que s'obrin les fronteres", ha etzibat el membre del Col·lectiu 7 de Novembre, Guillem Dalmau. 

Les organitzadores i els organitzadors també han carregat contra el govern de Macron per haver tombat la llei que protegeix les llengües minoritzades, com el català, el basc o l'occità. Cal recordar que tant el tancament de fronteres com la supressió d'aquest text legislatiu van comportar diverses manifestacions en diferents localitats de la Catalunya Nord. 

Responen a la censura d'Aliot 

La marxa ha sortit de la plaça Catalunya i ha recorregut el centre de Perpinyà fins passar davant de l'Ajuntament, just abans d'arribar al Castellet on ha acabat la manifestació i ha començat la marxa de torxes habitual de cada any. 

Un cop els concentrats han arribat davant de la casa consistorial han empaperat la façana amb estelades. Una acció que ha servit com a resposta a la decisió de l'alcalde d'ultradreta, Louis Aliot, que va denegar el permís als convocants a desplegar una estelada al Castellet, tal i com s'ha fet habitualment en la manifestació de la Diada de Catalunya Nord. 

"Hem de denunciar el feixisme institucional que té Perpinyà" 

L'acció, però, no ha acabat aquí, sinó que un cop al Castellet les i els manifestants han projectat una estelada a la façana de la icònica fortalesa, fet que ha generat un llarg aplaudiment dels prop de 2.000 assistents a la marxa. De fet, Aliot ha estat un dels centres de les crítiques. "Hem de denunciar el feixisme institucional que té Perpinyà", ha assenyalat Dalmau. 

A més, les organitzadores i els organitzadors també han carregat contra l'Ajuntament perquè els ha vetat per primera vegada ocupar les places Verdun i Victoria que es troben al voltant del Castellet, així com poder instal·lar una tarima i un punt de llum i sonorització per l'acte final de la manifestació. 

A la manifestació també hi ha donat suport partits polítics independentistes com la CUP, ERC i Junts, a més de les entitats sobiranistes ANC i Òmnium Cultural. 

L'Ajuntament de Perpinyà impedeix desplegar una estelada al Castellet 

Llegim al El Nacional que les organitzadores i els organitzadors de la Diada a la Catalunya Nord denuncien "censura política i traves administratives" per part de l'Ajuntament de Perpinyà que lidera l'ultradretà Louis Aliot. El Col·lectiu 7 de Novembre assegura que el Consistori es nega a que es desplegui una estelada al Castellet, un fet que no es produeix des del 2004. 

Es recorda que el passat 12 d'octubre sí que es van exhibir banderes monàrquiques espanyoles a la ciutat en motiu de la festa del Pilar 

A més, els organitzadors també carreguen contra l'Ajuntament perquè els ha negat per primera vegada ocupar les places Verdun i Victoria que es troben al voltant del Castellet, així com poder instal·lar una tarima i un punt de llum i sonorització per l'acte final de la manifestació i "habilitar un espai per a l'aparcament d'autobusos vinguts des de Catalunya Sud expressament per als actes reivindicatius d'aquest dissabte 6 de novembre".  

També els recorda que el passat 12 d'octubre sí que es van exhibir banderes espanyoles a la ciutat en motiu de la festa del Pilar, "tot commemorant una colonització i un genocidi humà i cultural dels pobles indígenes d'Amèrica". 

Finalment, el Col·lectiu 7 de Novembre convida totes les entitats, veïnes i veïns de la ciutat de Perpinyà "a no tenir por al feixisme institucionalitzat". També demana "desobeir pacíficament i, més que mai, cercar la unitat contra l'extrema dreta" i sortir al carrer per "reivindicar i lluitar pels drets més bàsics com són la llibertat d'expressió, de reunió i de manifestació". 

La Diada de Catalunya Nord ha començat amb una manifestació a la plaça Catalunya de Perpinyà a les 16:00h sota el lema Obrim fronteres, esborrem el Tractat dels Pirineus. A les 19:00h, hi ha hagut una marxa de torxes fins a la Casa Musical. Una hora i mitja després, ha començat allà mateix un concert reivindicatiu amb actuacions de Tata, Trau i El Belda i el conjunt Badabadoc. 

La lluita per la immersió 

Les darreres manifestacions que s'han produït a Perpinyà han sigut a favor de la immersió lingüística. El passat mes de maig, centenars de persones van protestar contra la decisió del Tribunal Constitucional  francès de tombar dos articles nuclears de la llei que protegeix i promou les llengües regionals minoritàries del país, com ara el català, el basc, l'occità o el bretó. Ara fa unes setmanes, es va produir una altra concentració per demanar l'obertura del primer col·legi liceu en català. 

De fet, això últim ve d'una altra acció del govern municipal d'Aliot, que va fer ús del dret de tanteig i retracte per impedir que La Bressola comprés monestir de Santa Clara per fer-hi un col·legi liceu.  

Una altra acció de l'alcalde que ha irat el catalanisme ha sigut la desaparició de cartells de Perpinyà en català de les entrades de la ciutat, que va ser denunciada per Oui au Pays Catalan i Unitat Catalana.  

Perpinyà s'omple d'estelades com a resposta a l'ajuntament per haver-ne prohibit al Castellet 

Llegim a VilaWeb que la Diada de Catalunya Nord ha tornat enguany al carrer després de la commemoració telemàtica de l'any passat per les restriccions de covid-19. Les autoritats municipals de Perpinyà van denegar la demanda del Col·lectiu 7 de Novembre d'accedir al Castellet per desplegar una pancarta, perquè l'any 2019 s'hi va desplegar una estelada. Arran de la prohibició, el Col·lectiu 7 de Novembre ha fet una crida a omplir la manifestació d'estelades. Quan han passat davant de la casa de la vila, uns castellers hi han enganxat estelades adhesives. 

Guillem Dalmau, membre del Col·lectiu 7 de Novembre, ha carregat contra l'Ajuntament en declaracions a Catalunya Ràdio: "Denunciem amb gran fermesa el feixisme institucional que desenvolupa l'actual municipalitat de Perpinyà, que és a les mans de l'extrema dreta. Va fer caure el projecte del col·legi liceu de La Bressola, treuen els cartells a l'entrada de Perpinyà escrits en català i ens han posat molts bastons a les rodes per a organitzar aquesta Diada." 

A la manifestació també hi han participat nombrosos dirigents polítics del sud del Principat, com la consellera de Cultura de Catalunya, Natàlia Garriga, i diputats com Alba Vergés, Meritxell Serret, Lluís Puig, Pau Morales, Montse Bassa i Marta Rosique, Dani Cornellà i Xavi Pellicer. També hi ha participat la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, el vicepresident d'Òmnium Cultural, Marcel Mauri, i la portaveu nacional de Jovent Republicà, Kènia Domènech, entre més. 

La negativa de l'Ajuntament de permetre l'accés al Castellet s'afegeix a la llista d'entrebancs que el govern local fa al catalanisme, com el boicot de l'Ajuntament a l'obertura del primer institut en català de Perpinyà, que ha obligat La Bressola a portar el municipi als tribunals. 

Unes altres accions de les autoritats franceses també fan de trava a la mobilitat al país. L'Estat francès va decidir a final d'octubre d'ampliar fins al 30 d'abril de 2022 el tancament dels colls de Banyuls, de Manrella i altres, que fa un any i mig que són blocats. Tot això pot ser canalitzat avui en una participació important de commemoració dels 362 anys de resistència al Tractat dels Pirineus, que el 7 de novembre de 1659 va partir el país en dos. 

Concerts 

Després de la manifestació, que ha acabat al Castellet, hi ha hagut una marxa de torxes a partir de les 19:00h.  

Posteriorment, hi ha hagut la part més lúdica de la Diada amb diversos concerts a la Casa Musical. Hi ha actuat Tata, Trau i el Belda i el conjunt Badabadoc. L'entrada valia cinc euros. 

Quaranta anys de l'associació Arrels 

Demà, també se celebra el quarantè aniversari de l'associació Arrels, que va ser creada en un dia tan assenyalat com aquest. L'acte és la presentació al Palau dels Reis de Mallorca de Perpinyà, a les 11:00h, del llibre col·lectiu 40 anys d'Arrels, 40 anys d'un País, que no és centrat en Arrels, sinó en Catalunya Nord i els esdeveniments significatius d'aquests anys. 

El 13 de novembre es farà un acte festiu i popular a l'antiga fàbrica Pyrénéon de Perpinyà, amb jocs, animacions infantils, castanyada i un concert del cantant Eduard Gener i l'actuació dels Dj Sebastià Girard i Phil Argeles. L'entrada és de cinc euros i de franc per als socis d'Arrels. 




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada