diumenge, 21 de novembre del 2021

Manuel Pino Barco

Necrològica de Manuel Pino Barco apareguda en el periòdic tolosà "Espoir" del 18 de febrer de 1968

Necrològica de Manuel Pino Barco apareguda en el periòdic tolosà Espoir del 18 de febrer de 1968



MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 21 de novembre de 1907 neix a La Carolina (Sierra Morena) l'anarcosindicalista Manuel Pino Barco 

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, com ara el de Vernet d'Arièja 

Manuel Pino Barco: El 21 de novembre de 1907 neix a La Carolina (Sierra Morena, Jaén, Andalusia) l'anarcosindicalista Manuel Pino Barco. El seu pare es deia Francisco Pino i la seva mare, María Barco. Orfe ben aviat, quedà responsable de dues germanes més petites.  

Començà a treballar a les mines quan tenia 14 anys i s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).  

Emigrà al Principat de Catalunya, on treballà a les mines de potassa de Súria (Bages) i milità en el Sindicat Miner de la CNT-AIT d'aquesta localitat.  

Participà en totes les vagues i insurreccions dels anys trenta del segle XX i quan el cop militar feixista de juliol de 1936 s'enrolà en les milícies, lluitant especialment al front de Madrid (Madrid, Castella la Nova).  

En el decurs de la Retirada republicana de febrer de 1939, camí de l'exili, passà la frontera del Pirineu Oriental i patí els camps de concentració, establerts pel Govern francès presidit pel primer ministre Édouard Daladier, com ara el de Vernet d'Arièja (Arièja, Occitània). Després va ser enrolat en una Companyia de Treballadors Estrangers (CTE) per a treballar a les mines i com a llenyataire.  

En 1943 s'instal·là a Peliçana (Boques del Roine, Provença, Occitània), on en ràpidament organitzà la CNT i a partir de 1945 la Federació Local de la CNT-AIT en l'Exili, de la qual va ser membre la resta de la seva vida. La seva companya fou María del Carmen Balbuena.  

Manuel Pino Barco va morir el 13 d'abril --algunes fonts citen erròniament el 14 d'abril-- de 1967 al seu domicili de Peliçana. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada