diumenge, 21 de novembre del 2021

Les UCI tornen a superar les 100 persones ingressades al Principat de Catalunya, tornen a pujar la Rt (1,50) i el risc de rebrot (187) al Principat de Catalunya

Les UCI tornen a superar les 100 persones ingressades al Principat de Catalunya, tornen a pujar la Rt (1,50) i el risc de rebrot (187) al Principat de Catalunya 

«Si no es prenen mesures per frenar el contagi, s'haurà de limitar l'accés al Ripollès». El risc de rebrot de la comarca supera els 1.000 punts i tots els indicadors epidemiològics són els més alts del Principat de Catalunya 

Totes les persones mortes pel virus a Girona en l'última onada eren pacients no vacunades. La Unitat de Cures Respiratòries Intermèdies (UCRI) del Trueta ha tractat més de 400 persones durant el primer any de funcionament 

Les Fires de Sant Narcís no han fet créixer els casos. El cap de l'UCI del Trueta considera que la clau és que els esdeveniments es facin a l'exterior o en llocs ventilats 

El Govern de la Generalitat decidirà la setmana vinent si amplia l'ús del passaport Covid 

Les poblacions de les comarques gironines amb l'índex de risc de rebrot més elevat, entre altres, són Campdevànol (2.177), Ripoll (1,924), Sant Pau de Segúries (923), la Vall d'en Bas (872), Torroella de Fluvià (824), Llagostera (596), l'Escala i Empúries (531), Maçanet de la Selva (491), Olot (421), Sarrià de Ter (330), Sant Julià de Ramis (317), Blanes (313), Figueres (304), Roses (285), Camprodon (282), Lloret de Mar (268). Girona (242), Arbúcies (182), Llançà (178), Sant Hilari Sacalm (166), Anglès (166), Pals (165), Santa Cristina d'Aro (154), Salt (153), Palamós (151), Ribes de Freser (147), Vilamalla (146), la Bisbal d'Empordà (146), Banyoles (114), Torroella de Montgrí i l'Estartit (106) i Palafrugell (100) 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Campdevànol (Ripollès, comtat d'Osona) 20/11/2021.- Llegim a VilaWeb que tornen a pujar la Rt (1,50) i el risc de rebrot (187) al Principat de Catalunya. El Departament de Salut de la Generalitat ha declarat 4 persones hospitalitzades més a causa de covid-19 (405) i 4 casos crítics més a l'UCI (101). S'han notificat 1.487 casos nous confirmats per PCR o TA aquestes darreres 24 hores, que situen el total des del començament de la pandèmia en 941.025. A més, s'han notificat 5 persones pacients mortes més (24.079). El 4,18% de les proves d'aquesta setmana han tingut resultat positiu. La incidència acumulada a 14 dies augmenta de 120,31 a 128,18, i a 7 dies ho fa de 73,61 a 78,88. 

Malalts ingressats: 424 (+19). Malalts atesos a les UCI: 101 (+4). Total de casos detectats acumulats: 1.021.269 (+1.487). Total de morts: 24.079 (+5). Total amb la vaccinació completa: 5.916.455 (+3.195). Total de vaccinats amb la primera dosi: 6.011.417 (+2.266). Total de vaccinats amb la tercera dosi: 405.208 (+14.233). 

El risc de rebrot al Ripollès supera els 1.000 punts i tots els indicadors epidemiològics són els més alts del Principat de Catalunya 

Llegim al Diari de Girona. «El creixement de casos al Ripollès està descontrolat», així ho ha definit el gerent de l'Hospital de Campdevànol (Ripollès, comtat d'Osona), Joan Grané, al Diari de Girona. De fet, la situació actual recorda, ni més ni menys, la viscuda aviat fa un any, quan durant les vacances de Nadal la Generalitat va decidir confinar la comarca, juntament amb la Baixa Cerdanya, per reduir el creixement de positius. En aquell moment, però, l'escenari encara era pitjor perquè es va produir un brot intern a l'hospital, fet que va complicar la gestió de la pandèmia de covid-19, i la vacunació estava en plena fase inicial. 

Tot i així, pel que fa als indicadors de contagi, estan seguint la mateixa evolució que el desembre i gener passat. De fet, n'hi ha que no registraven un valor tan alt des del gener, com per exemple el risc de rebrot, que ja ha superat els 1.100 punts i ja és el més elevat de Catalunya. Seguidament, la transmissió del virus (Rt) és de 2,02, això vol dir que cada cent infectats en contagien uns 200 de mitjana. A més, el percentatge de positivitat de les proves PCR i tests d'antígens és del 12,68%, quan el màxim recomanat és del 5%. 

El més sorprenent de tot és el poc marge de temps en què s'han produït aquests desajustos. Durant la setmana del 2 al 8 de novembre es van registrar 34 positius i, set dies més tard, se n'han detectat 110, és a dir, s'han més que triplicat. El risc de rebrot era de 338 i ara de 1.169 i el percentatge de positivitat de les proves ha crescut set punts. 

Efectes de Tots Sants 

Grané atribueix el creixement de casos a tres hipòtesis, tot i que encara es desconeix quin pot haver sigut el motiu principal. D'una banda, considera que des que es van flexibilitzar les principals restriccions, la població es va anar relaxant. «Hi ha molta gent que s'ha pres al peu de la lletra la no obligatorietat de mascareta al carrer i és molt necessària». 

Seguidament, Grané considera que les vacunes contra la pandèmia de covid-19 «van perdent efectivitat amb el pas del temps» i, és per això, «que cal la dosi de reforç en molts col·lectius vulnerables». D'altra banda, també cal tenir present que encara hi ha un important gruix de població, sobretot la franja de 20 a 40 anys, que encara no té la pauta completa. 

Finalment, la tercera causa i la que ha influenciat més, és l'augment de la mobilitat. «Durant el pont de Tots Sants hi va haver molta mobilitat al Ripollès; han passat dues setmanes i hi ha hagut una explosió de casos. També se n'han repercutit els centres escolars, on s'han hagut de fer cribratges perquè hi ha molts alumnes confinats». 

Per tot això, Grané demana que es prenguin mesures «urgents» perquè «no es confini la comarca, tal com va passar el Nadal passat, amb tot l'impacte econòmic que suposaria». A part de la mascareta, Grané demana que el passaport covid-19 s'estengui a altres àmbits com la cul tura i la restauració a part de l'oci nocturn, tal com s'està fent a altres Estats europeus. Finalment, també troba «necessari» que es comenci a vacunar els sanitaris i persones de més de 60 anys «com més aviat millor». 

Atenció primària saturada 

Els centres d'atenció primària del Ripollès estan rebent una alta càrrega assistencial, segons explica Grané, i no poden atendre al 100% les patologies no covid-19. Paral·lelament, l'Hospital de Campdevànol compta amb quatre persones pacients ingressades i n'ha hagut de derivar a UCI d'altres centres sanitaris. Com a conseqüència, s'han prohibit totes les visites a la segona plana, on hi ha persones pacients amb coronavirus-19, i s'han tornat a limitar les visites a altres persones pacients a franges horàries concretes. Aquestes mesures es prendran fins que no millori la situació. 

Totes les persones mortes pel virus a Girona en l'última onada eren pacients no vacunades 

Més d'un centenar de professionals sanitaris de diverses especialitats van participar ahir a la VII Jornada de Pneumologia dels Hospitals Dr. Josep Trueta i Santa Caterina de Salt, que per primera vegada es va fer combinant els sistemes presencial i telemàtic. La jornada, que despertà un gran interès entre els professionals, enguany girà al voltant de les infeccions respiratòries, especialment els efectes crònics de la covid-19.  

La jornada coincideix amb el primer aniversari de la posada en marxa de la Unitat de Cures Respiratòries Intermèdies (UCRI) del Trueta, una àrea de monitoratge i tractament de pacients amb insuficiència respiratòria, assistits sobretot amb ventilació mecànica no invasiva i que es va posar en marxa durant la primera onada de la pandèmia. La unitat es va crear davant la necessitat d'atendre les persones pacients covid-19 amb una pneumònia greu, i fins ara s'han tractat més de 400 malaltes, tant de les pacients covid-19 com amb altres infeccions respiratòries. 

La primera part de la jornada es va dedicar a les infeccions respiratòries no covid-19, amb la participació de destacats ponents com Antoni Torres, pneumòleg de l'Hospital Clínic de Barcelona o Rafael Cantón, microbiòleg de l'Hospital Universitari Ramón y Cajal de Madrid.  

La segona es va centrar específicament a analitzar els efectes de la pandèmia de covid-19. El cap de la Unitat de Suport a la Recerca de l'Institut Català de la Salut a Girona, Rafel Ramos, va presentar una comparativa entre l'impacte de les diferents onades, destacant que les persones afectades greument pel virus són cada vegada més joves i amb menys comorbiditats. Amb tot, el nombre d'hospitalitzacions ha disminuït clarament en les dues darreres onades, fet que s'atribueix a l'efecte protector de les vacunacions. En aquest sentit, Ramos va subratllar que en la darrera onada el 70% dels ingressos responien a persones pacients que no estaven vacunades, o que no encara havien rebut la pauta completa, percentatge que s'enfila fins al 84% en els casos més greus. I va concloure que el 100% dels casos de defunció que s'han donat en aquesta cinquena onada a la Regió Sanitària de Girona han estat de persones pacients no vacunades. 

«Futur incert» 

Rafael Ramos va explicar al Diari de Girona que «en un futur pròxim hi ha molta incertesa sobre com evolucionarà la pandèmia, però el que és cert és que hem de continuar estant preparats per tot el que vulgui venir i hem de mantenir les mateixes mesures de prevenció».  

De la seva banda, Sònia Uriona, metgessa de Medicina Preventiva dels Hospitals Trueta i Vall d'Hebron va comentar l'eficàcia de la vacuna respecte a les actuals variants, mentre que Saioa Eizaguirre, pneumòloga del Trueta i Santa Caterina, va destacar les principals seqüeles respiratòries.  

Més tard, Francisco Mera, metge de família de l'EAP Sant Feliu de Llobregat (Baix Llobregat), va parlar de les possibilitats terapèutiques de la síndrome post-covid-19 i finalment, el fisioterapeuta Gerard Muñoz va presentar el programa de fisioteràpia que el servei de pneumologia dels Hospitals Trueta i Santa Caterina han posat en marxa per a les persones pacients que han patit una pneumònia greu per covid-19. 

Les Fires de Sant Narcís no han fet créixer els casos 

Després del precedent de les Festes del Tura a Olot, on dues setmanes després dels actes festius populars, els casos es van disparar a la Garrotxa, tot semblava indicar que al Gironès es viuria algun repunt de casos després de les Fires de Sant Narcís. Dues setmanes després, les dades constaten que no ha sigut així. 

De fet, el cap de l'UCI del Trueta i Santa Caterina, Josep Maria Sirvent, ha obert un fil a Twitter en què detalla la situació. Exposa que malgrat haver-hi «un munt de gent a les atraccions i els concerts de la Copa sense mascareta ni distància», la principal clau és que «totes les interaccions s'han fet a l'aire lliure». 

La incidència de positius acumulada dels darrers set dies a Gironès nord i sud és de 65 i la dels darrers catorze dies, de 130. A més, la positivitat de les proves es manté per sota del 5% i la transmissió del virus (Rt) és d'1,26. 

Per tot això, considera que si s'han d'augmentar mesures han de ser respecte a interiors, on cal exigir mascareta i passaport covid-19. També demana que si les trobades socials es fan en espais interiors, es ventilin i es demani el passaport covid-19. 

D'altra banda, Sirvent també constata que la situació està pitjor a comarques com la Garrotxa i el Ripollès, on les trobades en espais interiors són més freqüents per la fred. 

Els casos seguiran creixent 

Respecte a la situació al Principat de Catalunya, el grup d'experts de biologia computacional de la Universitat Politècnica de Barcelona (BIOCOMSC), va indicar en un fil a Twitter que l'epidèmia va créixer fortament en casos la setmana passada i, com a conseqüència, va augmentar la pressió als CAP. Coincideixen en el fet que la comarca que viu una situació pitjor és el Ripollès, on l'atenció primària se n'està començant a repercutir de forma destacada. 

De moment, les dades hospitalàries segueixen una trajectòria de «creixement raonable» i les UCI encara estan per sota dels cent crítics. Afegeixen que les diferències entre no vacunats i vacunats en malaltia greu continuen sent «enormes» entre la població. Finalment, veuen «molt probable» que els casos de covid-19 continuïn creixent al Principat de Catalunya però és una mica més probable que baixi el ritme de creixement que no pas que pugi. El grup ha alertat que si el ritme de creixement d'aquesta setmana fos sostingut, els CAP començarien a patir una càrrega forta de feina. Per això han defensat la tercera dosi per afrontar l'hivern. 

El Govern de la Generalitat decidirà la setmana vinent si amplia l'ús del passaport Covid 

Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, explica que la setmana vinent el Govern de la Generalitat podria decidir si amplia o no l'ús del certificat covid i en quins àmbits. En declaracions a Ràdio 4 i La2, va explicar que entre divendres i durant el cap de setmana tenen previst rebre l'informe del consell assessor del Govern de la Generalitat sobre aquesta matèria. En cas que la decisió fos ampliar-lo, ha assegurat que la seva posada en marxa és "senzilla" i, per tant, podria estar disponible per al pont del desembre.  

D'altra banda, va dir que "ara no seria prudent" retirar la mascareta dels patis escolars. A més, va preveure iniciar les terceres dosis en gent de 60 anys i personal sanitari i sociosanitari "entrat el desembre". 

El conseller ha insistit que el Govern de la Generalitat aposta per ampliar l'ús del certificat digital covid-19 més enllà de l'oci nocturn abans que tornar a fer restriccions d'aforament o horari. Un cop rebin l'informe del consell assessor es traslladarà a la comissió delegada del Govern de la Generalitat i es prendrà una decisió, decisió que es podria tenir la propera setmana. Llavors seria el moment de demanar l'aval judicial. El conseller ha valorat que tot i que són uns quants tràmits, es poden fer "ràpid". 

Argimon ha dit també que ara "no és el moment" de tornar als confinaments i ha augurat que al Nadal continuarà imposant-se una certa idea de normalitat, com ha indicat que es va viure durant l'estiu passat. El conseller ha dit que encara queden moltes setmanes i que és difícil fer una previsió i ha esperat que la incidència de la malaltia sigui inferior a la de l'any passat. 

En general, afirma que el repunt de la pandèmia e covid-19 s'explica per la confluència de diversos factors, entre ells l'estacionalitat que ja està demostrant el virus. El mateix a les escoles, on sí que reconeix però que els casos a partir d'un primer cas dins d'un grup s'han triplicat. Aquest increment de la incidència és el que li fa defensar que ara no és el moment de retirar la mascareta als patis escolars. 

Terceres dosis 

Pel que fa a la tercera dosi, ha avançat que la seva inoculació anirà "per risc" i ha afegit que això es tradueix en una priorització per edat, a banda dels professionals sanitaris i sociosanitaris. Així, està previst que durant el desembre es posin els vaccins a les persones de 60 anys i aquest col·lectiu i a partir d'aquí s'anirà baixant segons l'edat. Aquest cop no es prioritzarà la resta de personal que en la primera campanya es va considerar essencial, com bombers, policies o docents. Aquest grup rebrà la vacuna quan li toqui per edat. 

El conseller s'ha mostrat més escèptic pel que fa a vacunar els menors de 12 anys i ha afirmat que cal analitzar-ho amb profunditat. Un cop més, s'ha mostrat també en contra de fer obligatòria la vacunació entre el personal sanitari. 

Risc avui de brot de covid-19 a Campdevànol: 

Índex de risc: 2,176.09 (Molt alt). Taxa de reproducció rho7: 1,7. Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 7 dies: 26. Casos diagnosticats amb PCR i test d'antígens els últims 14 dies: 39. Incidència acumulada de diagnosticats els últims 14 dies per cada 100.000 habitants: 1148. Taxa de reproducció de l'epidèmia ponderada setmanalment (rho7): 1.9 (l'epidèmia creix si és superior a 1).   

Aquí es pot seguir dia a dia, municipi a municipi:  

[https://www.ccma.cat/324/coronavirus/risc-municipis/] 

Les poblacions de les comarques gironines amb l'índex de risc de rebrot més elevat, entre altres, són Campdevànol (2.177), Ripoll (1,924), Sant Pau de Segúries (923), la Vall d'en Bas (872), Torroella de Fluvià (824), Llagostera (596), l'Escala i Empúries (531), Maçanet de la Selva (491), Olot (421), Sarrià de Ter (330), Sant Julià de Ramis (317), Blanes (313), Figueres (304), Roses (285), Camprodon (282), Lloret de Mar (268). Girona (242), Arbúcies (182), Llançà (178), Sant Hilari Sacalm (166), Anglès (166), Pals (165), Santa Cristina d'Aro (154), Salt (153), Palamós (151), Ribes de Freser (147), Vilamalla (146), la Bisbal d'Empordà (146), Banyoles (114), Torroella de Montgrí i l'Estartit (106) i Palafrugell (100).  

També amb risc, entre altres, Castell-Platja d'Aro (83), Sant Feliu de Guíxols (82), la Jonquera (79), Begur (66), Calonge i Sant Antoni (62), Vilablareix (41), Celrà (40), Ullà (38), Tossa de Mar (31), Santa Coloma de Farners (31) i Mont-ras (18).  

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada