dilluns, 8 de novembre del 2021

La plataforma opositora al macro parc eòlic marí Tramuntana, a la Badia de Roses, conjuntament amb la IAEDEN i ALLIMO, rebutgen la prova pilot i la qualifiquen d'enganyosa

La plataforma opositora al macro parc eòlic marí Tramuntana, a la Badia de Roses, conjuntament amb la IAEDEN i ALLIMO, rebutgen la prova pilot i la qualifiquen d'enganyosa 

Es denúncia que la nova proposta és una maniobra per fer-lo per fases 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Roses (Serra de Rodes, Alt Empordà, comtat de Peralada) 08/11/2021.- Segons un despatx de l'Agència Catalana de Notícies, els promotors del macro parc eòlic marí Tramuntana van anunciar la setmana passada que obrien la porta a una proposta més reduïda, en forma de prova pilot, amb només tres molins i 50 MW per buscar el "consens" del territori i provar la tecnologia, segons ells. Van assegurar que es tractaria d'una mena de projecte "tractor" i "d'experimentació marina" sense precedents a la Mediterrània. Tot i això, els impulsors del macro parc van explicar que no renunciaven al projecte originari, amb que preveu 35 molins amb una capacitat de 500 MW. 

La plataforma contrària al parc, que aplega una quarantena d'entitats de diversos àmbits i gairebé 2.000 empreses, conjuntament amb la IAEDEN i ALLIMO han respost a la proposta empresarial i l'han qualificat "d'enganyosa". Denúncien que l'únic objectiu dels promotors és acabar fent el projecte inicial per fases i ho titllet "d'operació de màrqueting". 

"Aquesta zona tan sensible de la Mediterrània no és la idònia per fer experiments amb una tecnologia que pot ser molt lesiva i que no té altra finalitat que plantar posteriorment un projecte que rebutja de ple el territori", insisteixen en un comunicat. 

A més, les tres entitats afirmen que la nova proposta genera seriosos dubtes. En primer lloc, per la "inviabilitat econòmica" del projecte. En relació a això, es pregunten com es farà una infraestructura d'evacuació de l'energia només per a tres aerogeneradors; si s'allargaria la prova en el temps de forma suficient per avaluar els impactes que no són immediats o si, finalment, la prova falla "qui es faria responsable de restituir l'ecosistema i el medi perjudicats i com?". 

Les entitats contràries al macro parc Tramuntana, a més, critiquen que el projecte segueixi avançant sense que "s'hagin mostrat a la ciutadania els estudis d'impacte ambiental, paisatgístic i en l'economia de la zona fets per entitats independents". 

Forta oposició al territori 

Les entitats recorden, també, que no són els únics que s'oposen al projecte sinó que hi ha diversos investigadors i experts que el veuen amb recels i que, fins i tot, la Diputació de Girona el va "rebutjar" a la fase de consultes prèvies del Ministeri de Transició. 

A més, recorden que 21 Ajuntaments de les comarques gironines i també el Consell Comarcal del Baix Empordà han aprovat una moció en contra i que 20 Ajuntaments més tenen previst fer-ho en les properes setmanes. "Un centenar de científic han firmat un manifest en contra i 20.000 ciutadans han signat rebutjant el macroprojecte", afegeixen al comunicat. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada