dijous, 11 de novembre del 2021

Kilian Jornet encapçala un manifest de rebuig als Jocs d'Hivern al Pirineu

Kilian Jornet encapçala un manifest de rebuig als Jocs d'Hivern al Pirineu 

Des d'ara el manifest estarà penjat al web [www.stopjjoo.cat] 

Entre els signants del text, impulsat per la plataforma Stop JJOO, també hi ha Josefina Lladós, Carlos Guàrdia, Núria Tomàs, Núria Vilarrubla, Xavier Antich, Francesc Ribera i Araceli Segarra. El col·lectiu obre ara el document a l'adhesió de gent tant de les comarques pirinenques com de la resta de Catalunya 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Bellver de Cerdanya (Baixa Cerdanya, comtat de Cerdanya) 11/11/2021.- La Plataforma Stop Jocs Olímpics des finals d'agost prepara per a finals d'octubre mobilitzacions contra el projecte de Jocs d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030. L'Agència Catalana de Notícies informava el 30 d'agost que des de l'entitat volen dur a terme diverses reunions per organitzar les veus opositores a la candidatura olímpica. També insisteixen a demanar "transparència" i que es faci pública la relació d'infraestructures que es construiran per a l'esdeveniment i amb quin pressupost compten aquestes actuacions. 

L'entitat també exigeix que es posi data al referèndum que ha de servir per mesurar el suport que dona la ciutadania a la candidatura olímpica i que aquest sigui vinculant I vol que, a banda de les comarques de l'Alt Pirineu i Aran, també es pregunti els veïns del Berguedà i el Ripollès. 

Des de la plataforma s'ha fet una crida a la població a sumar-s'hi a l'entitat per tal d'aglutinar en un espai de caire "transversal" al màxim de veïns del territori que són contraris al projecte de Jocs d'Hivern. També es vol obtenir l'adhesió de diversos col·lectius, com ara esportistes, membres de la comunitat científica o càrrecs electes, entre d'altres, a través de l'aval de diversos manifests en els quals hi estan treballant. 

"Per molt maquillatge que hi posin, per molt de verd que pintin les seves mentides, els Jocs d'Hivern no són ni seran sostenibles i menys serviran per respondre a les necessitats del Pirineu", argumenta la plataforma. Un dels seus portaveus, Bernat Lavaquiol, afirma que amb la candidatura olímpica s'acabarà de convertir el Pirineu "en un parc temàtic d'esbarjo per a l'àrea metropolitana" i ha denunciat que el projecte s'ha gestat "des de despatxos foscos de Barcelona i pressionats pels lobbys de la construcció i el turisme". 

Rebuig al monocultiu turístic 

La presentació de l'entitat es va fer el 30 d'agost a Bellver de Cerdanya (Baixa Cerdanya, comtat de Cerdanya), en una zona on s'estan construint diversos blocs de pisos.  

Des de la plataforma expliquen que han triat aquest lloc per fer visibles les conseqüències que té l'aposta pel "monocultiu" turístic al territori, ja que, segons han afegit, els lloguers de temporada i les segones residències fan pujar els preus i, per tant, dificulten l'accés dels joves a l'habitatge. En aquest sentit, una altra de les portaveus, Helena Guillén, explica que tot plegat no ajuda a revertir el despoblament i la falta d'oportunitats que hi ha a les zones de muntanya. 

Guillén assegura que la plataforma no està en contra del sector turístic i reconeix que el territori té diversos actius que són un atractiu de cara als visitants. Tot i això, ha defensat que cal diversificar l'economia i deixar de supeditar la millora de serveis i infraestructures a les necessitats del turisme i de "macro esdeveniments" per fer-ho centrant-s'hi en la població local. En el cas específic de l'esquí, ha dit que l'augment de temperatures i la reducció de precipitacions pel canvi climàtic farà pujar la cota de neu i que, per tant, no té sentit apostar per aquest sector que, ha conclòs, "ja està sent rescatat amb diners públics". 

L'entitat també defensa que cal paralitzar les obres a Coll de Pal i el desdoblament de la carretera C-16 entre Berga i Bagà (Berguedà, comtat de Berga), entre d'altres, fins que la ciutadania no avali el projecte per acollir els Jocs d'Hivern. 

Kilian Jornet i personalitats del Pirineu firmen en contra dels Jocs Olímpics d'Hivern  

Segons un despatx de l'agència Europa Press, Kilian Jornet, estrella mundial de l'esport de muntanya i molt vinculat al territori, s'ha sumat a la campanya contra la celebració dels Jocs Olímpics d'Hivern del 2030 als Pirineus. L'esportista signa el manifest que la plataforma Stop JJOO presentarà demà dimecres en què s'exposen els motius pels quals creuen que aquest important esdeveniment no s'hauria de celebrar al país. A més, participarà de l'acte de presentació telemàticament, ja que actualment viu a Noruega.  

Segons explica el representant de la plataforma i portaveu de la CUP a la Seu d'Urgell (Alt Urgell, comtat d'Urgell), Bernat Lavaquiol, al diari El País, des de l'entitat sabien que Jornet mirava la candidatura amb reticències. Ara, aquesta passa endavant de l'esportista suposa també un avenç per als que s'oposen a aquests Jocs. Anteriorment, Jornet ja s'hi havia mostrat crític pels "interessos econòmics per damunt dels socials" i els seus efectes mediambientals. L'estrella ha reclamat en diferents ocasions accions comunitàries per lluitar contra l'emergència climàtica. Per exemple, ha decidit no viatjar més del que suposi emetre tres tones de CO a l'any. 

"Sectarisme i secretisme"  

El juliol, el president Aragonès va anunciar la intenció del Govern de la Generalitat presentar la candidatura dels Pirineus per convertir-se en la seu dels Jocs Olímpics d'Hivern el 2030, una candidatura que compta també amb el suport del govern espanyol.  

Com Stop JJOO hi ha altres plataformes que denuncien que la informació relativa a la candidatura ha estat gestionada amb "sectarisme i secretisme", com ara SOS Pirineus. Aquesta, defensa que la decisió no s'ha pogut portar a un debat públic i que "la manca de transparència s'evidencia quan aquestes decisions són preses des de Barcelona sense tenir en compte bona part de la mateixa població del territori".  

SOS Pirineus creu que en el context de canvi climàtic actual, amb un "progressiu escalfament i un creixent desordre climàtic ja evident també als Pirineus", no és possible assegurar la viabilitat de la realització de les proves dels Jocs. A més, destaquen, en la mateixa línia que ho fa Stop JJOO, que els plans i projectes que s'executarien per fer possible la candidatura "podrien comportar uns impactes ambientals i paisatgístics al conjunt dels Pirineus" amb inversions que "no responen a les necessitats reals d'aquestes comarques". 

Escridassada a Aragonès  

Abans de l'adhesió de Jornet, la plataforma Stop JJOO ja havia dut a terme actes en protesta per la possible candidatura. Durant la 32a edició de la Trobada Empresarial del Pirineu, celebrada a mitjans d'octubre a la Seu d'Urgell, amb la presència del president de la Generalitat, Pere Aragonès, Bernat Lavaquiol i una altra membre de la plataforma van manifestar el rebuig a la celebració dels Jocs al territori amb crits de "no als jocs" mentre el portaveu sostenia una pancarta amb el lema de la plataforma.  

Aragonès va centrar el seu discurs en la candidatura dels Pirineus, un tema que va generar moltes preguntes i també l'escridassada de Lavaquiol. Aquest va retreure al president la proposta: "Pere Aragonès, tu que et fas dir ecologista, ens vols posar uns Jocs Olímpics d'Hivern en un moment d'emergència climàtica", va exposar, tot recordant que "els informes de la Generalitat diuen que en 15 o 20 anys no hi haurà neu". 

S'obre ara el document a l'adhesió de gent tant de les comarques pirinenques com de la resta de Catalunya 

Segons Ràdio Seu, la plataforma Stop JJOO va presentar ahir dimecres un manifest contra la candidatura Pirineus-Barcelona als Jocs Olímpics i Paralímpics del 2030 que, segons van avançar, ha rebut el suport inicial de "més de quaranta personalitats del Pirineu". Entre aquestes, el col·lectiu n'ha destacat l'adhesió de l'atleta cerdà Kilian Jornet, actualment establert a Noruega. 

El text s'ha llegit al Col·legi de Periodistes de Catalunya. Tot i això, els impulsors ja havien fet públics dilluns els detalls de la presentació, cosa que va fer que la notícia ja transcendís el mateix dia en desenes de mitjans de comunicació. Jornet hi ha intervingut per videconferència des de casa seva, a Noruega. De manera presencial, des de Barcelona, hi han pres part el regidor de la CUP a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i portaveu d'Stop JJOO, Bernat Lavaquiol, i la ramadera ripollesa Emma Rojas, en representació de l'associació Ramaderes de Catalunya. 

De fet, abans de la compareixença, Stop JJOO havia donat a conèixer d'altres noms de les persones que s'han adherit inicialment al manifest, com ara l'escaladora lleidatana Araceli Segarra, actualment resident a la Cerdanya. Avui s'hi ha afegit que també s'hi han sumat la piragüista urgellenca Núria Vilarrubla (diploma olímpic als Jocs de Tòquio 2020 en canoa individual); l'entrenador del Cadí La Seu, Bernat Canut; l'escalador Patxi Usobiaga, el geògraf i regidor d'Esports de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell, Carlos Guàrdia (ERC); el corredor d'ultrafons pallarès Eugeni Roselló i el guia d'alta muntanya Adrià Chueca. 

De fora del món de l'esport, entre d'altres, el document l'han signat l'alcaldessa de Ribera d'Urgellet (Alt Urgell, comtat d'Urgell) i actual presidenta del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Josefina Lladós (Junts); la biòloga i regidora d'ERC a la Seu Núria Tomàs; l'alcaldessa de Cava (), Gisela Sellés (CUP); l'alcalde de Berga (Berguedà, comtat de Berga), també de la CUP, Ivan Sánchez; el cantant del grup Brams i exregidor de Berga per la CUP, Francesc Ribera; el filòsof urgellenc Xavier Antich (professor de la Universitat de Girona i director de la Fundació Tàpies de Barcelona); l'editor trempolí Jordi Creus (director de la revista Sàpiens); l'escriptora i investigadora pallaresa Núria Garcia Quera; la mestra jubilada cerdana Núria Burgada; l'ambientòloga i exdiputada de la CUP Mireia Boya; la cantant aranesa Alidé Sans i el músic Sergi Carbonell, component de la ja desapareguda banda Txarango. També s'hi han afegit la portaveu de la CUP a l'Ajuntament de la Seu, Xènia Antona; l'exalcalde de Soriguera (Pallars Sobirà) per la CUP, Xavi Pedemonte; l'exdirectora i impulsora de l'Escolade Pastors, Vanesa Freixa; l'escriptor Albert Villaró i els historiadors Pau Chica i Oliver Vergés. 

Bernat Lavaquiol ha dit que "la candidatura caurà pel seu propi pes" i ha reiterat els principals arguments, ja exposats anteriorment, pels quals s'oposen als Jocs d'Hivern, entre els quals esmenta "la manca de transparència" en un projecte que veu "dissenyat des de despatxos de Barcelona". També fa referència a "l'emergència climàtica" i augura "que en el període 2031-2050 augmentarà la temperatura entre 0,7 i 2,1 graus i disminuirà la precipitació un 6,8%", cosa que creu que "farà inviable tècnicament fer neu artificial", i assegura que ho indiquen "informes de la Generalitat mateix". En tercer lloc, Lavaquiol critica la manca d'oportunitats de la gent jove del Pirineu tant pel que fa a estudis, cosa que els obliga a marxar de la regió amb la despesa que això suposa per a les famílies, com per trobar feines de qualitat en cas que vulguin tornar a les comarques pirinenques on, afirma, predominen "feines precàries i temporals, de l'hostaleria, restauració o pistes d'esquí". 

Intervenció de Kilian Jornet 

En la seva intervenció per videoconferència, Kilian Jornet ha explicat que rebutja que el Pirineu puguin acollir uns Jocs d'Hivern perquè considera que "cal ser realistes" i que "no hi ha cap estudi que digui que als Pirineus la quantitat de neu serà suficient per mantenir un model de turisme d'estacions d'esquí", les quals creu que actualment ja evolucionen per esdevenir "estacions de muntanya" i incloure d'altres esports tot l'any.  

D'altra banda, malgrat que el COI ha obert la porta a celebrar algunes de les proves a fora del Pirineu, Jornet dubta d'aquesta opció i augura que es farien "algunes infraestructures que no s'utilitzarien, perquè són d'esports que no es practiquen al Pirineu"; i que si es confirma aquesta opció de fer-se a d'altres territoris, comportarien una excessiva dispersió de les subseus. 

Preguntat pels periodistes per la seva participació des de fa anys en desenes de grans esdeveniments multitudinaris (com ara la recent Salomon Ultra Pirineu, que concentra centenars de corredors i milers d'aficionats dins el Parc Natural del Cadí-Moixeró), Jornet s'ha justificat tot dient que els Jocs d'Hivern no són comparables, i opina que les competicions en les quals ell ha participat "no comporten un canvi en el model turístic o grans inversions, sinó que són amb inversions més petites". En tot cas, ha admès que ara el COI "va en la bona direcció" pel que fa a la idea de no fer infraestructures innecessàries, tal com s'està demostrant amb els propers Jocs d'Estiu de París 2024, si bé ha qüestionat que s'hagi concedit anteriors edicions a Estats qüestionats pel que fa a respecte pels drets humans. 

També se l'ha preguntat pel fet que des de sempre hagi reivindicat la inclusió de l'esquí de muntanya als Jocs d'Hivern. Es dóna la coincidència que, aquest any mateix, l'atleta i esquiador pirinenc ha celebrat públicament el fet que el COI recuperi l'esquí de muntanya com a esport olímpic (una decisió que es farà efectiva a l'edició de Milà-Cortina 2026), tot i matisar que desitja "que no es perdi l'aspecte del muntanyisme" amb la seva incorporació als Jocs. En aquest sentit, Kilian Jornet ha reconegut que acollir uns Jocs d'Hivern al Pirineu "seria positiu pels esportistes que podrien competir a casa", però creu que "ara això és el menys important" i que cal donar més relleu a d'altres possibles repercussions del projecte. 

La plataforma ha explicat que amb el manifest busquen "sumar adhesions de col·lectius i persones" i hi afegeixen que, tot i que els primers signants són tots vinculats al Pirineu, des d'ara volen inscriure-hi suports "tant del territori com de tot Catalunya". Bernat Lavaquiol ha dit que volen "fer visible una oposició transversal" a un projecte que creu que "s'està duent a terme amb opacitat i secretisme i d'esquenes a la població del Pirineu".  

Des d'ara el manifest estarà penjat al web [www.stopjjoo.cat], que s'activà ahir mateix. 

Kilian Jornet, en contra d'un model de neu artificial 

Segons Betevé, L'atleta de muntanya Kilian Jornet s'ha manifestat en contra de la celebració dels Jocs Olímpics d'Hivern Pirineus-Barcelona 2030. Jornet ha dit que "els Pirineus no necessita uns Jocs Olímpics d'Hivern" i que en aquest cas "s'han de fer en un lloc on hi hagi neu". La plataforma Stop Jocs Olímpics ha presentat un manifest en contra de la celebració dels jocs als Pirineus, perquè això provocaria especulació i interessos econòmics per sobre dels socials. 

Jornet ha explicat que "als Pirineus, el 2030, encara que la neu sigui la vida per mi, n'hi haurà una manca i s'han de buscar alternatives que no siguin produir neu de manera artificial". 

L'esportista d'hivern afegeix que "sent realistes, no hi ha cap estudi que digui que la quantitat de neu serà suficient per mantenir un model de turisme d'estacions d'esquí. Per tant, es crearien infraestructures que no quedarien obsoletes perquè les condicions climàtiques dels propers anys ho fan. S'ha de fer un replantejament de les estacions de muntanya, hi ha activitats molt diverses i no tan concretes com proposen els jocs. Hi ha d'haver un turisme molt més sostenible i el model econòmic dels Pirineus no ha de ser basat en els jocs amb l'especulació i cada cop sigui difícil socialment per la gent que viu als Pirineus." 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada