dimarts, 23 de novembre del 2021

‘Història i ficció’ centren la temàtica del setè col·loqui sobre Walter Benjamin

'Història i ficció' centren la temàtica del setè col·loqui sobre Walter Benjamin 

La programació ha inclòs diverses conferències, una ruta a peu, una visita guiada i un espectacle al voltant de l'exili 

TRAMUNTANA VERMELLA MAIL Portbou (Mar d'Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada) 23/11/2021.- Llegim al setmanari HORA NOVA que «Història i ficció. El gir memorial en les narratives del passat», aquest és el nom del Setè col·loqui internacional Walter Benjamin que s'ha celebrat entre el 18 i el 20 de novembre entre Girona i Portbou (Mar d'Amunt, Albera marítima, Alt Empordà, comtat de Peralada). Un cicle organitzat conjuntament per la Càtedra Walter Benjamin, el Museu Memorial de l'Exili i el Memorial Democràtic, i que ha agafat com a referència l'obra de Walter Benjamin per analitzar les problemàtiques que tenen a veure amb les relacions que estableixen les societats amb el seu passat i que condicionen el present i les perspectives de futur possibles. 

El programa de l'edició d'enguany va arrencar a la Sala de Graus de la Facultat de Lletres de la Universitat de Girona, on al llarg del dijous 18 i divendres 19 de novembre es van fer un seguit de conferències amb experts. Professionals de l'escriptura literària, la investigació històrica, la crítica literària i cultural i la producció artística van generar diversos espais de discussió i reflexió al voltant del fenomen «memòria històrica» o «memòria democràtica». 

DISSABTE. La darrera jornada d'aquesta setena edició va començar a Banyuls de la Marenda (Albera, Rosselló, comtat de Peralada), amb una sortida a peu fins a Portbou que va comptar amb l'artista libanesa Wafa Aoun, la resident al Centre de Creació Contemporània Nau Côclea de Camallera (Saus, Camallera i Llampaies, Baix Fluvià, Alt Empordà, comtat d'Empúries) durant la tardor d'enguany, i que va desplegar el seu treball a la Ruta Walter Benjamin. En diferents punts del recorregut s'hi van poder trobar diverses peces artístiques instal·lades especialment per a l'ocasió. 

Els actes varen continuar a la tarda amb la visita al Memorial Passatges a Walter Benjamin de Dani Karavan i al cementiri de Portbou. El darrer acte va ser l'espectacle Exilio a la Sala Congesta, una barreja de música, poesia i imatge, amb la participació de l'actor Alex Brendemülh i de la guitarrista Nora Buschmann. Una creació feta per autors que es van veure forçats a abandonar la seva pàtria i que reflexionen sobre aquesta circumstància. 

L'historiador Núñez Seixas va ser el guanyador del Premi Internacional Memorial Walter Benjamin 2020-21. La notícia es va desvetllar al final de la primera jornada dels col·loquis, i tot i que el vencedor no va poder assistir físicament per recollir el premi, va deixar un missatge d'agraïment. El Premi Internacional Memorial Walter Benjamin 2020-21 li suposa a Seixas una retribució econòmica de 4.500 euros, i la publicació de l'estudi sobre la memòria que s'ha anat construint a Europa al llarg de la Segona Guerra Mundial fins a dia d'avui anomenat Volver a Stalingrado. El frente del Este en la memoria europea (1945-2021). 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada