dijous, 11 de novembre del 2021

Heinz Rosenstein

Heinz Rosenstein (ca. 1936)

Heinz Rosenstein (ca. 1936)


MEMÒRIA PROLETÀRIA DEL NORD-EST 

El 10 de novembre de 1904 neix a Stettin (Pomerània, Prússia; actualment Szczecin, Pomerània Occidental, Polònia) l'anarquista i anarcosindicalista Heinz Rosenstein, també conegut com Enric Rosenstein 

Perseguit a Berlín pels nazis, a finals de 1935 arribà a Barcelona procedent d'Amsterdam (Països Baixos) i una vegada passà la frontera del Pirineu Oriental, recomanat pel Comitè d'Ajuda Jueu 

Heinz Rosenstein: El 10 de novembre de 1904 neix a Stettin (Pomerània, Prússia; actualment Szczecin, Pomerània Occidental, Polònia) l'anarquista, anarcosindicalista i francmaçó Heinz Rosenstein, també conegut com Enric Rosenstein. Fill d'una família jueva assimilada, el seu pare es deia Reichard Rosenstein i la seva mare, Helena Jachmann.  

Es va llicenciar en enginyeria a la Universitat de Berlín (Prússia, Alemanya).  

El juny de 1929 va ser detingut per la policia prussiana sota la sospita de ser membre d'una Obediència maçònica aleshores prohibida.  

L'1 d'abril de 1933 el seu negoci va ser requisat pel govern nacionalsocialista.  

A finals de 1935 arribà a Barcelona procedent d'Amsterdam (Països Baixos) i una vegada passà la frontera del Pirineu Oriental, recomanat pel Comitè d'Ajuda Jueu. A Barcelona muntà, amb Walter Tuerk, també refugiat alemany que havia conegut a la ciutat, un petit negoci d'instal·lacions i reparacions elèctriques al carrer Lepant i s'integrà en el Comitè d'Ajuda als Jueus i en l'Associació Cultural Jueva de Barcelona.  

En aquesta època mantingué estrets contactes amb exiliats esquerrans i anarquistes (Karl Brauner, Elly Götze, Gunther Wannrich, Willi Winkelmann i alguns altres) de la colònia alemanya establerta a Barcelona. Vivia al número 3 del carrer Martínez de la Rosa de Barcelona.  

Mitjançant Gunther Wannrich, el setembre de 1936 s'afilià a la Confederació Nacional del Treball (CNT-AIT).  

Fou traductor, xofer i mecànic de la Comissaria d'Ordre Públic de la Generalitat de Catalunya, per a la qual va fer serveis d'investigació i de contraespionatge --va estar infiltrat en una organització nazi instal·lada a Barcelona-- en relació directa amb Dionís Eroles Batlle, cap superior dels Serveis d'Ordre Públic de Catalunya.  

També exercí de cap de personal en un hospital.  

En 1939, amb el triomf militar franquista, va ser capturat per les tropes franquistes i interrogat per la Gestapo. Durant els interrogatoris, a més d'assumir la seva participació en algunes accions (Patrulles de Control, detencions, escorcolls, passos fronterers i altres), reconegué que els seus compatriotes Durand, James Todtmann i Walter Tuerk eren membres dels Deutsche Anarcho-Syndikalisten (DAS, Anarcosindicalistes Alemanys).  

El 22 de maig de 1939 va se jutjat en consell de guerra sumaríssim i condemnat a mort.  

Heinz Rosenstein va ser afusellat, juntament amb Ramón Wenceslao Duch i Joan Rovira Esparbé, l'1 d'agost de 1939 al Camp de tir militar del Camp de la Bota de Barcelona i va ser enterrat al Fossar de la Pedrera del cementiri barceloní de Montjuïc. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada